Jízda na kruhu i noc v iglú: 6 tipů, co dělat na horách kromě lyžování | Blog Mall.cz

Jízda na kruhu i noc v iglú: 6 tipů, co dělat na horách kromě lyžování

Lyžování a sáňkování je klasika. Svah ale není jedinou možností, kde se na horách zabavit. Přečtěte si, co bláznivého na zimní dovolené podniknout, aby si sněhu užili malí i velcí. 

1. To je jízda! Na nafukovacím kruhu

Nafukovací kruh se nehodí jen na letní dovolenou, hory zábavy s ním totiž zažijete i v zimě. Vyražte s rodinou na takzvaný snowtubing a zdolávejte sněžné svahy v gumové pneumatice:

  • lanovka vás vyveze pohodlně nahoru
  • a pak se spustíte ledovým korytem na nafouknuté duši dolů.

Vyřádí se děti i dospělí. Snowtubingový park najdete ve Špindlerově Mlýně, Božím daru nebo třeba v Janově nad Nisou.

V některých snowtubingových parcích si můžete vybrat z více druhů koryt – od pomalejších pro malé děti až po rychlé koryto pro milovníky adrenalinu. • 

2. Mushing: nechte se táhnout psím spřežením

Jestli vás lyže už omrzely, vydejte se na polární výpravu se psím spřežením. Stačí nastoupit do saní tažených smečkou psů a užívat si výhledy na zasněženou krajinu.

Nemusíte se bát, že chlupatý povoz nezvládnete. Doprovázet vás bude takzvaný musher – zkušený instruktor, který jízdu ukočíruje. Psí spřežení si můžete užít ve střediscích na Šumavě i v Krkonoších.

Na projížďku se teple oblečte – jakmile psi přidají na rychlosti, mrazivý vítr vás bude štípat do tváří. • 

3. Hurá na bobovou dráhu

Klasické boby měl v dětství asi každý. Málokdo s nimi ale sjel kopec třeba kilometr dlouhý. Na speciální bobové dráze to jde. Vyražte na některou z bobových drah a užijte si jízdu skoro jako v Kokosech na sněhu.

Na bobovku s sebou klidně vezměte i děti – vozíky jsou většinou dělané pro dvě osoby, takže můžete jet společně. A kam vyrazit na bobovou dráhu?

  • Ve ski areálu Hlubočky blízko Olomouce se projedete na trati dlouhé víc než kilometr. Cestou navíc potkáte 17 zatáček, most i tunel.
  • Bobová dráha ve Špindlerově Mlýně nabízí kromě zatáček i 5 takzvaných jumpů – terénních zlomů. Navíc můžete při jízdě pozorovat okolní panorama Krkonoš.
  • V Jizerských horách vyrazte na bobovku v Janově nad Nisou – na dráze najdete karusel, ve kterém se bob otočí o 450 stupňů.

>> Jestli si na bobovou dráhu netroufáte, pořiďte si klasické saně a boby na MALL.CZ. <<

Pomocí brzdové páky můžete jízdu v bobu řídit a jet takovou rychlostí, která vám vyhovuje. • 

4. Rolbuju, rolbuješ, rolbujeme

Horské dobrodružství na vás nečeká jen na svahu nebo v lese, ale klidně i v kabině sněžné rolby. Pokud máte dost sportovních výkonů, usaďte se na chvilku do 11 tun vážícího stroje, rozjeďte se nahoru po sjezdovce a vyzkoušejte si práci rolbaře.

Jízdu rolbou nabízí třeba resort Dolní Morava.

5. Což takhle strávit noc v iglú?

Pohodlí vytopené horské chaty nebo penzionu si na zimní dovolené užíváte pravidelně. Zkuste to letos jinak a ubytujte se po vzoru Eskymáků. Přímo ve sněhovém iglú.

Nemusíte se bát, že umrznete – ledový domov vás ochrání. I když bude venku teplota hluboko pod nulou, studený vzduch dovnitř nepronikne a v přístřešku se udrží teplota kolem 3–6 °C. Spánek v primitivním obydlí nabízí i řada středisek v Evropě, například italský areál Schnalstal. V turistické destinaci Altopiano della Paganella najdete také iglú knihovnu.

A pokud se vám nechce tak daleko, vyrobte si vlastní eskymáckou ubikaci – třeba za penzionem v horách nebo u sebe na zahradě.

>> Vybavte se na stavění iglú zimním nářadím na MALL.CZ. <<

Vypravili jste se na hory do místa, kde žádné iglú nemají? Postavte si vlastní. • 

6. Zábava na sněhu: za skútrem nebo drakem

Jestli je pro vás bobová dráha nebo stavění iglú málo akční, najděte si na horách větší adrenalin. Zkuste třeba:

  • Snowkiting – při jízdě na lyžích vás táhne létající „drak” a pohybujete se tam, kam vás vítr zavane.
  • Motoskijöring – stoupnete si na lyže, zapřáhnete se za lano k motocrossovému skútru a užíváte si jízdu klidně i rychlostí 50 kilometrů za hodinu.

>>> Čtěte také, kam vyrazit na jednodenní lyžovačku. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.