Jak oslavit Den matek? Inspirujte se světovými zvyky | Blog Mall.cz

Jak oslavit Den matek? Inspirujte se světovými zvyky

Kytka a čokoláda jsou česká klasika. Pokud chcete letos svou maminku na Den matek skutečně překvapit, slavte po vzoru Australanů, Japonců nebo třeba Velké Británie. Přečtěte si, jak svátek maminek prožívají jinde ve světě a vezměte si inspiraci z tamních zvyků a dárků.

U nás se Den matek slaví druhou květnovou neděli. Vzpomeňte si na svou maminku a poděkujte jí za všechno, co pro vás kdy udělala. S vymýšlením oslavy nebo originálního dárku vám pomůžou světové tradice. Čím maminku překvapit:

1. Rodinná večeře podle Francouzů

Ve Francii si ze všeho nejvíc užívají dobré jídlo. Proto není divu, že právě večeře je i klasickým maminkovským dárkem. Pokud celý rok chodíte na slavnostní obědy a večeře k mamince, zkuste pro jednou převzít kuchařské otěže a pozvěte na oplátku na večeři vy ji.

Při vaření buď vsaďte na jistotu a připravte to, co má vaše máma nejraději, nebo ji překvapte novinkou a vyberte jídlo, které ještě nikdy neochutnala. Třeba nějakou francouzskou specialitu.

>> Najděte si správný sváteční recept v kuchařkách z MALL.cz. <<

Dobrou večeři dělá kromě jídla především správná společnost. Nezapomeňte proto na večeři pozvat i tatínka a všechny sourozence, ať je rodinný večer dokonalý. • 

2. Oslava v rytmu hudby jako v Mexiku

Na pugét růží si v Mexiku nepotrpí, Den matek tam oslavují  hudbou. V daný den zní v ulicích kapely, které hrají tradiční píseň Las Mananitas – ta se většinou zpívá i na narozeniny. Připravte své mamince také den plný radosti a hudby, třeba jí:

  • darujte lístky na koncert oblíbené skupiny,
  • sestavte playlist se skladbami, které vám ji připomínají
  • nebo sami zazpívejte písničku, kterou má ráda.

3. Darujte umění po vzoru Japonců

V Zemi vycházejícího slunce oslavují Den matek pomocí barev a štětců – především děti se v tento den vrhnou na umění a vlastnoručně namalují portrét své maminky, který jí pak věnují. V kreslení se tam dokonce soutěží a vítězné obrázky maminek jsou vystavovány po celé zemi.

Máte-li v sobě kus umělce, zkuste to také a ztvárněte svou mámu třeba na plátno nebo papír. A jestli si na kreslení zrovna netroufáte, nechte maminku namalovat od malíře (třeba podle fotografie) nebo zorganizujte rodinné focení a výsledek zarámujte.

>> Všechny potřeby na malování najdete na MALL.cz. <<

Děti si malování maminky užívají, nebojte se ale do tvorby obrazu pustit ani v dospělosti. Vaše maminka dílo ocení. • 

4. Snídaně do postele à la Švédsko

Ne nadarmo patří severské země k nejšťastnějším národům na světě – umí se rozmazlovat a užívat si chvíle pohody. Což takhle šťastné nicnedělání dopřát vaší mamince v její den?

Vezměte si příklad ze Švédů a začněte s rozmazlováním hned ráno snídaní do postele. Připravte třeba:

Ke snídani nezapomeňte připojit ještě kytku a přáníčko. • 

5. Květina jako symbol úcty (nejen) v Austrálii

V případě Australanů platí v Den matek jednoduché pravidlo: květinu do klopy. Celý sváteční den proto především mužům vykukuje z kapsy květina jako projev lásky a úcty ke své mamince. Vyzkoušejte to taky.

A nebo si australskou tradici zmodernizujte – nechte si vyrobit třeba odznáček s nápisem „Díky, mami!” nebo třeba „Mám nejlepší mamku na světě!” a noste ho druhou květnovou neděli připnutý na oblečení.

6. Společný čas u pečení dle Angličanů

Ve Velké Británii se Den matek slaví o něco dříve než u nás – ještě před velikonočními svátky. Letos tak maminkovský den oslavili už 31. března. A jejich tradice? Pečení mandlového koláče.

Inspirujte se tím a naplánujte pro sebe a svou maminku společně strávený čas v kuchyni. Začněte tím, že jí darujete dvě krabice: v jedné bude kuchařská zástěra s osobním nápisem nebo věnováním a ve druhé nakoupené ingredience na přípravu koláče a recept.

Užijete si společné pečení a navíc pak můžete s celou rodinou mlsat váš výtvor a oslavit tak Den matek do sytosti.

>> Pořiďte si na to cukrářské pomůcky na MALL.cz. <<

Víc než materiální dárky potěší společně strávené chvilky. A proč ne rovnou při pečení dobrot. • 

A jak slavíte Den matek vy? Napište nám do komentářů, čím se chystáte potěšit svou maminku.