Zažijte nezapomenutelnou dovolenou i v Čechách 🇨🇿 | Blog Mall.cz

Dovolená v Česku: Kde letos strávit letní prázdniny?

Zrušili vám letos dovolenou v zahraničí nebo jen nechcete vycestováním zbytečně riskovat? Nevěste hlavu. Parádní dovolenou můžete zažít i v tuzemsku. Díky našemu průvodci se dozvíte, kam se v ČR vydat v létě s dětmi nebo kde kempovat. A pokud se vám náhodou zasteskne po Chorvatsku, 3 nejkrásnější česká jezera vám ho vynahradí.

Kam na dovolenou v Česku s dětmi

Zatímco s partnerem či přáteli můžete bez obav strávit několik dnů putováním po Krkonoších nebo prozkoumáváním koutů Moravy, s dětmi musíte dovolenou více promyslet a důkladněji naplánovat. Aby se nenudily, aby je výlety bavily a až tak je nezmohly. Stejně tak důležité je i najít ubytování, kde jsou na pobyt dětí vybaveni a připraveni.

1. Lipno

Chcete zažít dovolenou, kde se vaše ratolesti do sytosti zabaví? Vezměte je do jižních Čech do oblasti Lipenska. Lipno nabízí vše, co očekáváte od rodinné dovolené – tzv. baby friendly ubytování (luxusní rodinné resorty i bohatě vybavené kempy), animační programy, moderní dětská hřiště, pěkné koupání i spoustu možností pro pěší turistiku a cyklovýlety. Co konkrétně stojí v okolí Lipna za návštěvu?

  • Stezka korunami stromů,
  • lipenské pláže,
  • Aquaworld Lipno nad Vltavou,
  • lanový park a bobová dráha Lipno,
  • Království lesa na Lipně,
  • Hopsárium Lipno.

Tip: Lipno má ideální povětrnostní podmínky, takže pokud máte odrostlejší děti a lákají je vodní sporty, vyzkoušejte společně windsurfing nebo kitesurfing.

Baví vás wakeboarding nebo máte chuť si ho vyzkoušet? Zastavte se ve volnočasovém areálu Rybar, který se nachází hned vedle cyklostezky lemující lipenskou přehradu. • 

2. Třeboň a okolí

Důkazem toho, že v jižních Čechách jsou na děti dokonale připraveni, je i okolí Třeboňska. Tam se dětem zalíbí především zvířátka a pohádkově laděné atrakce. Ubytovat se zde můžete na farmě, na statku nebo v rodinných penzionech s bazénem, které si snadno rezervujete přes Booking. A protože horké léto je s dětmi nejlepší strávit u vody, doporučujeme zavítat do jedné z místních pískoven s čistou vodou a písečnými plážemi. K nejoblíbenějším se řadí Cepská pískovna a Veselské pískovny.

Pořiďte dětem moderní nafukovačky, ať se u vody blýsknou

Pokud k vodě berete malé neplavce, plavecké pomůcky jako rukávky, plovací vesty či nafukovací kruhy jsou pro ně nutností. Na MALL.CZ  za výhodné ceny seženete originální nafukovací kruhy ve tvaru donutu, ananasu i populárního nafukovacího plameňáka

Jako ukázku toho, že v Třeboni rozhodně není nuda, přikládáme pár tipů na výlety a atrakce. Co si nesmíte nechat ujít?

  • ZOO v Borovanech a Hluboké nad Vltavou,
  • dětská hřiště v Třeboni,
  • Terčino údolí – naučná stezka k vodopádu,
  • výstavu vodníků z Třeboně ve sklepních prostorách zámku,
  • výstavu Erbovní bestie ve sklepních prostorách zámku,
  • Pohádkový Chlum u Třeboně,
  • vyhlídkovou jízdu motoráčkem v Třeboni,
  • aquapark v Lázních Aurora.

3. Český ráj: Kemp Sedmihorky

Český ráj je rájem i pro děti, o čemž svědčí mimo jiné Autocamp Sedmihorky v Karlovicích. Ten se několik let po sobě stal nejlepším kempem pro rodiny s dětmi. Ubytovat se v něm můžete poskrovnu ve stanech, v chatkách či mobilních domech. Malí dobrodruzi pak jistě ocení možnost ubytování v indiánském týpí.

Sportovní hřiště, pingpongové stoly či prolézačky se v lepších kempech dají považovat za standard. Čím však Sedmihorky vynikají, jsou speciální letní programy pro děti: Od orienťáků přes dílničky až po lesní dobrodružství – tady zkrátka ví, co na děti platí!

V Sedmihorkách se děti mohou v rámci letních programů těšit i na lukostřelbu, jógu nebo horolezeckou školku. • 

4. Vranov nad Dyjí

Na Vranovsku vládne doslova pohádková atmosféra. Nejenže se zde natáčela řada známých pohádek, jako je třeba Nesmrtelná teta nebo Tajemství staré bambitky, ale podílí se na ní i hrad Cornštejn, v jehož prostorách se každoročně konají šermířské či kejklířské přehlídky. Hlavním lákadlem Vranova je pochopitelně přehrada, jedna z nejteplejších a nejčistších u nás. Na vranovské pláži se děti vyblbnou na vodních atrakcích, v herně, v lanovém parku a během loutkového představení se ponoří hlouběji do světa pohádek.

Dovolená pod stanem

Atrakce, moderní rodinné resorty a animační programy umí nalákat, ale často není nic hezčího a jednoduššího než vzít děti pod stan. Dovolená pod stanem má své kouzlo, nemluvě o tom, když si večer uděláte táborák, opečete buřty a povídáte si dlouho do noci. Pokud netušíte, který kemp zvolit, vyberte si z našeho přehledu nejlepších českých kempů.

Na grilované maso nebo opečené buřty se při kempování těší snad každý. Rozšiřte svou kempovací výbavu také o smaltovaný kotlík a pochutnejte si na pravém kotlíkovém guláši. • 

Nejlepší kempy v ČR

  • Kemp a chaty Stříbrný rybník – Královéhradecký kraj,
  • Rekreační středisko Stará Živohošť – Středočeský kraj,
  • Kanak, Kemp Branná – Jihočeský kraj,
  • Autokemp Frenštát pod Radhoštěm – Moravskoslezský kraj,
  • Camp Keramika – Plzeňský kraj,
  • Camping Vranovská pláž – Jihomoravský kraj.

Parádní dovolenou můžete zažít i v tuzemsku. • 

Pořádný rodinný stan dostojí i penzionu

Aby se vám i venku spalo jako v penzionu, pořiďte si kvalitní rodinný stan. Při výběru stanu zohledněte jeho velikost (vždy je lepší zvolit ten větší, aby se vám do něj pohodlně vešly i věci), nepromokavost (volte vodní sloupec minimálně 3000 mm) i hmotnost (přijatelná je váha 15–30 kg).

Doporučujeme dvouplášťové stany Husky, které se řadí k nejprodávanějším rodinným stanům. Vybírat můžete z menších skladných stanů pro dva i z prostorných rodinných stanů, které snadno postavíte. 

K pohodlnému spánku ve stanu přispějí i super vychytávky, o které jsme se s vámi podělili v jednom ze starších článků.

Tip: Přečtěte si, co si sbalit na dovolenou v kempu.

Vydejte se na rodinný road trip

Máte dobrodružnou povahu a do posledního puntíku naplánovaná dovolená vám nic neříká? Pak se s rodinou vydejte na road trip po Česku. V případě, že nemáte karavan, nezoufejte, i větší auto snadno proměníte v obydlí. Podívejte se, jak snadno můžete přetvořit osobák v karavan

Pak už jen stačí naplánovat přibližnou trasu a hlavní místa, kam byste se chtěli podívat. Zastavit ale můžete v podstatě kdekoliv, kde se vám zrovna líbí. Spaní v autě mimo kempy u nás na rozdíl třeba od Rakouska není přímo zakázané, ale kemp pro vás s dětmi bude určitě pohodlnější.

Skvělý road trip se dá stihnout i za pár dnů v okolí Prahy. Za zastávku stojí hrad Karlštejn, lom Velká a Malá Amerika nebo Smetanova vyhlídka. • 

Vydejte se autem například do jižních Čech nebo na Moravu, která kromě vinic a tradičních pokladů, jako je Mikulov či Lednice, skrývá také spoustu koupacích lomů s průzračně čistou vodou.

Tip: Jaké vybavení se vám na road tripu bude hodit?

Nejkrásnější jezera v ČR, která vám vynahradí Chorvatsko

Je vám smutno při pomyšlení na to, že letos se nepodíváte do Chorvatska? Nezoufejte, představujeme vám 3 česká jezera, kde vám ke štěstí bude chybět už jen Karlovačko.

Mezi krásná česká koupaliště patří i jezero Lhota, Hamerské jezero nebo přírodní koupaliště Harasov v Kokořínském dole. • 

1. "Ústecké moře" aneb Jezero Milada

Oblázková pláž, rozlehlá do modra zbarvená hladina a nádherné západy slunce... na břehu rekultivačního jezera Milada chvilkami nabydete pocitu, že se nacházíte nedaleko Makarské či Splitu. Jedno z největších českých jezer se rozkládá v Ústeckém kraji v bývalé těžební jámě dolu Chabařovice.

Na jezeře si díky výborné kvalitě vody užijete nejen koupání, ale i jachting nebo rybaření. Jezero se pyšní také několika cyklotrasami a naučnými stezkami. Ubytovat se můžete asi 2 km od jezera v Autokempu v Chabařovicích.

2. "Sokolovské moře" aneb Jezero Michal

Kousek od Karlových Varů se rozprostírá jedna z nejčistších vodních nádrží u nás. Jezero Michal si vás kromě čisté vody získá také moderním rekreačním areálem. Za zmínku rozhodně stojí 190 metrů dlouhý vodní tobogán, který je u nás tím vůbec nejdelším.

Díky obřímu tobogánu a spoustě dalších vodních atrakcí, jako jsou skákací hrady či trampolíny, potěší jezero Michal zejména mladší návštěvníky. • 

A zatímco děti budou řádit, vy si můžete zahrát beachvolejbal, stolní tenis nebo si odpočinout v klidové zóně. "Sokolovské moře", jak se jezeru Michal kvůli jeho průzračné vodě přezdívá, chystá na léto výstavbu menšího kempu. Pokud preferujete ubytování v soukromí, ubytujte se v některé z chalup či chat v okolí koupaliště.

3. Jezero Hracholusky

Na pomezí malebného údolí řeky Mže se mezi Stříbrem a Plzní nachází nádherná přehrada Hracholusky. O zábavu dětí i dospělých se tu postará obří skluzavka, půjčovna motokár nebo minigolfové hřiště. Přímo u hráze stojí tříhvězdičkový kemp s vlastní lodní dopravou.

Tip: Letní (ne)zbytnosti, které si přibalit s sebou jezeru:

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.