Co dělat, když se miminko nemůže při kojení přisát | Blog Mall.cz

Co dělat, když se miminko nemůže při kojení přisát

Miminko se s dychtivostí přisaje na dvorec, ale za okamžik se pustí. Po chvíli to zkusí znova a znova, ale není to, tak jak by mělo být. Důvodem, proč se nemůže miminko přisát k prsu jsou ploché a vpáčené bradavky.

Jazýčkem nenahmatalo bradavku, a tak nemůže sát. Miminka se nejprve snaží a po dvou třech pokusech začnou plakat a od prsa se odtahovat, protože se nemohou dostat k mlíčku, zlobí se.

Maminky mají pocit, že prso nechce, odmítá jej. Ale opak je pravdou. Miminka se chtějí přisát a jíst. Dokonce se i párkrát přisají, ale jak není vše, jak má být, pouští se a pak se zlobí a odtahují.

Jak předejít problému vpáčených nebo plochých bradavek

Potížím s plochými a vpáčenými bradavkami můžete předcházet tak, že poprosíte lékaře, anebo laktační sestru, aby vám prsa zkontrolovala.

Existují formovače bradavek, které se používají od 6. měsíce. V bradavce je malý vazivový proužek, který je zkrácený a způsobí, že se bradavka při přisání miminka dostatečně nevytáhne.

Jak poznat vpáčené bradavky

Zatlačíte-li prsty kolem dvorce cca půl centimetru od bradavky a ta se zatáhne, je to bradavka vpáčená druhého stupně. Povytáhnete bradavku pod tlakem, ona se hned zatáhne zpět, jedná se o vpáčení prvého stupně.

Ploché bradavky

Jednodušší variantou pro kojení jsou ploché bradavky. V nemocnici se problém řeší rovnou kloboučky.

Domácí pomocník – formovač bradavek

Ale je možné, že pokud máte jen ploché bradavky či první stupeň vpáčených bradavek, tak si pomůžete i svépomocí.

U stříkačky 20 ML uřízněte konus, místo něho nasadíte píst, viz. obr.

formovač bradavek • 

Nasadíte na bradavku a vytváříte jemně pístem podtlak, bradavka se začne vytahovat. Takto formujete bradavku těsně před přiložením miminka. Plochá bradavka chviličku zůstane venku a vy můžete miminko přiložit. Ono ji pod tlakem, který vyvíjí přisáním na dvorec udržuje větší a kojením pomáhá k jejímu formování.

Lze také formovat odsáváním, pokud jsou bradavky vpáčené a miminko se nemůže přisát. Je dobré odsávat a při obtížnější formě potíží je vhodné si koupit formovače bradavek z lékárny.

Stimulace miminka ke kojení

V nemocnici určitě dostanete kloboučky. Ale je také možné krmit miminko stříkačkou po prstu, kdy vložíte do úst miminka malíček (ostříhaný nehet, ne dlouhý) a bříškem prstu se dotknete horního patra miminka. Ono začne stimulovat. Hladí váš prst jazýčkem. Když přestane, je tzv. pauza v bradě, kdy na prsu teče mlíčko do pusinky. V tu chvíli stříknete maličko mlíčka.

Můžete říci, zdlouhavý způsob, ale je to způsob, který zachová miminku sací reflex a když ho po zformování bradavky přiložíte na prs, ví co dělat.

Pokud se nedaří, nenuťte miminko se přisát. Prostě to ještě nejde. V klidu jej nakrmíte stříkačkou po prstu, mezitím formujete bradavku a až se uklidní, tak  lze opět zkusit přiložit. Sama maminka usoudí, jak jsou na tom, aby na miminko moc netlačila. Tady máte jistotu, že pokud odsáváte, o kojení nepřicházíte, jen začátky jsou maličko obtížnější.

Někdy se kloboučkům nevyhnete, dostanete je v nemocnici. Ale i tam se dá říci, ne děkuji, raději bych krmila stříkačkou po prstě a pokoušela se bradavky zformovat formovačem, či odsáváním. Také sáním přes klobouček se bradavky formují. Pokud to tak jde, lze chvíli kojit přes kloboučky, a pak si pozvat laktační poradkyni, která vám pomůže převést miminko z kloboučků na prso. Vyladíte techniku kojení a podpoří vás.   Zkoušíte přikládat miminko, formujete bradavky a jak se chytne, je úspěch. Ale chce to opravdu trpělivost a vytrvat.

Autorka Mgr. Kateřina Neubauerová - www.pruvodcerodicovstvim.cz

Témata:
  kojení, miminko