Baby shower: jak na dokonalý těhotenský večírek | Blog Mall.cz

Baby shower: připravte dokonalou party pro budoucí maminku

Baby shower, tedy těhotenský večírek, se u nás v poslední době těší velké oblibě. Jedná se vlastně o oslavu nastávající maminky a miminka, která se koná několik týdnů před porodem. Zjistěte, jak takový večírek probíhá a na co by jeho organizátorky neměly zapomínat.

Kamarádka je v očekávání a na vás padla milá povinnost uspořádat pro ni baby shower? Stačí když dodržíte několik jednoduchých kroků a vznikne večírek, na který bude maminka vzpomínat ještě v době, kdy budou děti odrostlé.

Pohlídejte si termín

Baby shower se zpravidla pořádá 4 až 6 týdnů před termínem porodu. Nejpozději ale 3 týdny před porodem. V tomto období vás na večírku nejspíš nepřekvapí předčasný porod. Proto si termín dobře pohlídejte a zároveň myslete na to, že čím blíž porod je, tím náročnější mohou některé aktivity pro nastávající maminku být.

Překvapení si raději promyslete

Než se vrhnete do plánování party s překvapením, zamyslete se nad tím, jaký typ člověka nastávající maminka je. Zbožňuje spontánní akce nebo má spíš o všem ráda přehled a při slově překvapení jí vstávají vlasy hrůzou? Jakmile si tohle ujasníte, máte dvě možnosti:

  • celý večírek tajně naplánovat
  • nebo do příprav zapojit i nastávající maminku.

Samozřejmě po ní nemůžete chtít, aby připravovala občerstvení a věšela výzdobu, ale určitě vám ráda řekne, koho chce na večírek pozvat nebo jaké si představuje dárky pro miminko.

Sepište si seznam hostů

Na těhotenský večírek pozvěte příbuzné a kamarádky. Tradicí však je, že mezi hosty jsou pouze nastávající tetičky, nikoliv strýčkové. Jedná se totiž o typicky dámské posezení, takže na seznamu hostů není ani tatínek.

Pokud plánujete večírek společně s maminkou, sama vám řekne, kdo by mezi pozvanými neměl chybět.

Vyberte místo a výzdobu

Oslavu můžete uspořádat přímo u nastávající maminky, pokud o ní ale neví, zvolte raději jiné místo. Skvělou volbou je například útulná kavárna nebo park, kde si uděláte piknik. V případě, že se večírek bude konat u nastávající maminky, je samozřejmostí, že jí pomůžete s přípravami i následným úklidem.

Na správné baby shower by neměly chybět balónky nejrůznějších tvarů a barevné girlandy. Klidně pro večírek vymyslete jednotné téma nebo styl a při pořizování výzdoby se ho držte.

Nezapomínejte, že se jedná zároveň o oslavu pro miminko, takže roztomilosti se meze nekladou. Vyberte balónky ve tvaru zvířátek nebo papírové talíře s dětskými motivy.

Na těhotenském večírku by neměla chybět výzdoba.

>> Dekorace na baby shower a další oslavy pořídíte na MALL.CZ. << 

Navrhněte pozvánky a rozešlete je hostům   

Jakmile máte jasno v tom, kde a kdy večírek bude, je čas pozvat hosty. Vyrobte nebo objednejte pozvánky, které budou ladit s charakterem akce. Hosté by se v pozvánce měli také dozvědět, co se bude na party dít – například že proběhne nějaká hra nebo soutěž. Klidně i nenápadně naznačte, že na tento druh akcí je běžné přinést dárek pro miminko nebo nastávající maminku.  

Připravte pohoštění

Oblíbeným pohoštěním na těhotenský večírek jsou sladké muffiny, cupcakes nebo domácí lízátka. Samozřejmě nesmí chybět ani slané dobroty jako například jednohubky či sendviče. Pohoštění na baby shower bývá běžně ve formě malých porcí. Taková mini pizza nebo mini dortík rozhodně přidají na roztomilosti celé party.

Mezi oblíbené občerstvení patří cupcakes nebo domácí lízátka.

>> Inspirujte se recepty na sladké muffiny. <<

A jaké vybrat dárky?

Praktickým řešením je vytvořit společně s maminkou online dárkový seznam. Maminka na něj dá věci, které se jí budou hodit a hosté se k nim pak zapisují. Vyhnete se tak situaci, kdy mezi dárky budou tři hnízdečka pro miminko nebo pět tělových olejů pro miminko.

Dárkový seznam vytvořte třeba jako sdílenou tabulku – odkaz rozešlete hostům, a ti se mohou začít hned zapisovat.

Pokud maminka už většinu věcí pro miminko má, zkuste zaimprovizovat. Vytvořte pro pozvané dámy soukromou událost na Facebooku, kde se společně domluví na větším překvapení. Třeba na tom, že se kamarádky budou střídat ve vaření pro maminku po dobu šestinedělí, aby měla čas na sbližování s miminkem.

Jestli je večírek překvapení, bude možná výběr trochu složitější. Určitě ale nešlápnete vedle, když vyberete:

TIP: Originálním a praktickým dárkem jsou také plenkové nebo ručníkové dorty.

Samotné mamince pak jako dárek pořiďte třeba sadu kvalitní kosmetiky nebo rámečky na fotky miminka.

>> Dárky a další doplňky pro miminka pořídíte na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.