9. měsíc těhotenství: Vydržte! Finále se nezadržitelně blíží | Blog Mall.cz
9. měsíc těhotenství: Vydržte! Finále se nezadržitelně blíží

9. měsíc těhotenství: Vydržte! Finále se nezadržitelně blíží

Poslední měsíc těhotenství je pro většinu nastávajících maminek pocitově tím nejdelším. S přibývajícími kily si totiž připadají těžce a nemotorně a navíc... porod může přijít prakticky kdykoliv.

I když vám lékař vypočítal pravděpodobný termín porodu, není jistota, že neporodíte i o týden či dva dříve nebo naopak později. Buďte, proto připravena a pokud jste to dosud neudělala, je nyní nejvyšší čas připravit si tašku do porodnice.

Jaká vyšetření vás tento měsíc čekají?

V devátém měsíci těhotenství již většina rodiček navštěvuje těhotenskou poradnu v porodnici, kde plánuje rodit. Lékařské kontroly vás nyní čekají jednou týdně. Kromě kontroly moči, tlaku a váhy se připravte na kardiotokografické vyšetření (monitor), který napoví, jak se daří vašemu miminku. Monitor trvá většinou dvacet minut (může i déle, v závislosti na aktivitě děťátka) a popisuje srdeční frekvenci miminka, děložní tonus a později průběh kontrakcí. Lékař také při vyšetření bude zjišťovat stav vašeho děložního čípku. Často se hovoří o tzv. Cervix skóre (CS), které signalizuje připravenost děložního čípku k porodu. Celková hodnota se pohybuje na stupnici od 0-10, přičemž desítka znamená připravenost porodních cest k porodu.

 

Jak roste miminko

Z lékařského hlediska je plod donošený až od 38. týdne těhotenství. Průměrná váha donošeného miminka se ve 40. týdnu pohybuje okolo 3200–3700 g s tím, že určitou roli zde hraje i genetika. Do 9. měsíce má miminko uloženo jen minimum podkožního tuku, veškeré „zakulacení“ probíhá až poslední měsíc. Každý týden tak miminko může přibrat až čtvrt kilogramu. Ve většině případů je také děťátko již otočeno hlavičkou dolů a pomalu začíná sestupovat do pánve. Jeho kůže je růžová a pokrytá tzv. mázkem, který ubývá s blížícím se porodem. Nehtíky začínají přesahovat špičky prstů a vlásky mohou být dlouhé až několik centimetrů.

Může se hodit  

  • Pokud nejste s partnerem manželé, měli byste před porodem zajít na městský úřad, kde vyplníte formulář o příjmení dítěte a přiznání otcovství.  
  • Pokud máte termín porodu za sebou a miminku se stále nechce na svět, nenechte se vykolejit. Každé děťátko má svůj čas a pokud jste v péči lékařů, není třeba se obávat. Přesně v termínu totiž rodí jen opravdu malé procento žen. Těšte se na mimino a nenechte se rozhodit neustálými dotazy okolí „Tak co, už?“

Kdy vyrazit do porodnice?

Děložní aktivita bývá největší večer. Nemusíte mít ale strach, že byste porod zaspala. Pokud je nález k porodu, stahy postupně budou zesilovat. Kontrakce k porodu bývají pravidelné a jsou intenzivnější, na rozdíl od tzv. poslíčků, které jsou nepravidelné. Dalším znamením blížícího se porodu je odtok plodové vody nebo odchod hlenové zátky, která uzavírá děložní hrdlo. Ale také to není pravidlem. Zátka totiž může odcházet postupně i několik týdnů před samotným porodem nebo naráz těsně před ním.

Pokud vám začala odtékat plodová voda, je čas vyrazit do porodnice, a to především z důvodu možné infekce. Lékaři doporučují přijet nejpozději do dvou hodin od odtoku plodové vody.

 

Témata:
  těhotenství, miminko