8 zaručených tipů na dárky, které si děti přejí za vysvědčení | Blog Mall.cz

8 zaručených tipů na dárky, které si děti přejí za vysvědčení

Crrrr. Zazvonil zvonec a školního roku je konec. Už víte, čím děti odměníte za vysvědčení? Inspirujte se našimi tipy na dárky pro malé i velké školáky.

Máte-li doma premianta, odměna za školní úspěchy je jistá. Na malý dárek ale nezapomínejte, i když se vaše dítko ve škole zrovna nevyznamenalo. Co na tom, že nemá na vysvědčení samé jedničky. Cení se přece celoroční snaha.

Výběr dárku můžete nechat na dětech – dostanou přesně to, co se jim líbí a budou spokojené. Nebo se vydejte na nákup jejich vytoužené hračky sami. Která to bude?

1. Kdo si hraje, nezlobí

Plyšové, vzdělávací i zábavné – hraček je spousta a nikdy s nimi nesáhnete vedle. Má vaše ratolest slabost pro plyšové medvídky? Pořiďte mu jednoho do sbírky. Zvídavé dítko zase potěšíte mikroskopem nebo hrou s vědeckými pokusy.

A chcete-li sáhnout na jistotu, pořiďte svým dětem LEGO® – univerzální dárek potěší kluky i holky a zábavu si s ním užije celá rodina.

2. Vyrazte ven po škole… třeba na kole

Je s ním zábava, tuží zdraví i svaly – řeč je o kole. Ideální dárek, pokud chcete, aby se děti zabavily a zároveň trávily čas venku. Vybírejte ho ale pečlivě. A zvlášť, pokud chcete kolo pořídit jako překvapení a budete ho kupovat bez dětí. Pohlídejte si hlavně:

  • výšku rámu – musí dítěti sahat do pasu,
  • nosnost – ať odpovídá váze dítěte,
  • brzdy – aby je i dětská ruka zvládla plynule ovládat.

A pokud se malý školák na kolo ještě necítí nebo ho prohánění v sedle moc nebaví, zkuste mu pořídit koloběžku. S tou se dítě vyřádí v lese i ve městě.

S kolem nebo koloběžkou se děti zabaví a navíc budou trávit čas venku. • 

3. Buďte praktičtí – darujte třeba mobil

Z družiny chodí vaše dítko samo, má vlastní klíče od bytu, ale nový mobil mu ne a ne dovolit. Pokud jste změnili názor a myslíte, že už je čas na první elektroniku, využijte vysvědčení a darujte dítku mobil nebo tablet jako odměnu za dobré známky.

Uvidíte, že s elektronickou odměnou sklidíte úspěch. Ale pozor! Zkuste si doma raději sepsat pravidla a omezte v nich čas i účel používání – jen tak děti pochopí, že u elektronických hraček nemůžou sedět celé dny.

4. Foto zážitky pro malé umělce

Máte-li doma malého výtvarníka, o dárky není nouze. Pořiďte mu třeba nové vodové barvy, sadu štětců a pastelek nebo třeba malířský stojan. Možná vám doma roste nový da Vinci.

A jestli už má výtvarný kufřík plný, ukažte mu nové možnosti tvoření – třeba s foťákem. K dostání jsou i speciální dětské foťáky, které můžete pořídit i prvňáčkovi. Foťákům totiž nevadí pády na zem ani neobratné dětské prstíky. Navíc mají spoustu efektů, se kterými si školáci vyhrají. 

Přizpůsobte dárek zájmům dítěte. Pokud je sportovec, bude kolo to pravé. Malé vědce zase potěší vzdělávací hry, se kterými mohou experimentovat ve vlastní laboratoři. • 

5. S hudbou jde všechno líp

Jestli vaše dítko chodí denně ze školy s písničkou na rtech, není co řešit – vybavte ho třeba novým hudebním přehrávačem nebo sluchátky.

Velké děti potěšíte kvalitními sportovními nebo herními sluchátky, pro malé školáky jsou zase ideální dětská sluchátka s obrázky.

6. Vybavte dítko notebookem

I když jeden školní rok právě skončil, za chvíli začne druhý. Myslete dopředu, co všechno bude váš potomek do školy potřebovat. Pokud už by se mu hodil počítač, kupte ho hned jako odměnu za vysvědčení – aspoň si na práci s ním zvykne.

Ve volných chvílích si děti zahrají na počítači hry. Pohlídejte si ale, ať u něj nesedí celé dny. A pořiďte jim takové hry, u kterých budou trénovat paměť nebo třeba logiku. • 

7. Televizní odměna

Pokud školák v druhém pololetí zabral a výrazně si zlepšil prospěch, zaslouží si pořádnou odměnu. Což takhle udělat mu radost vlastní televizí do pokojíčku? Zvlášť puberťáci ji ocení – mohou se nerušeně dívat třeba na koncerty své oblíbené kapely.

Nejprve ale zvažte, jestli je dítě dost zodpovědné a zvládne se na televizi dívat jen tehdy, když bude mít opravdu volno.

8. Nikdo nepohrdne oslavou

Balónky, legrace, dobré jídlo a pití – děti párty milují. Pokud se vám nechce do shánění dárku nebo nevíte, co dítěti pořídit, zorganizujte pro něj menší oslavu na konec školního roku. Stačí pozvat pár jeho kamarádů ze školy, připravit nějaké dobroty a zábava může začít.

Pokud máte u domu zahradu, využijte ji. Děti si užijí zábavu venku a vy pak aspoň nebudete muset uklízet obývák. • 

Dárek si nachystejte, i když už máte děti trošku odrostlejší. I vysokoškoláky totiž odměna potěší – ačkoli nemají vysvědčení, i oni si za ukončený školní rok zaslouží pochvalu.

A jaký dárek pořídíte svým dětem vy? Podělte se s námi o tipy v komentářích.