8. měsíc těhotenství: Čeká vás nástup na mateřskou a příprava na porod | Blog Mall.cz

8. měsíc těhotenství: Čeká vás nástup na mateřskou a příprava na porod

Sedm měsíců uteklo jako voda a vy máte před sebou poslední cílovou rovinku, která bývá pro většinu nastávajících maminek tou nejdelší a nejnáročnější. Zvětšující bříško je již znát, více se zadýcháváte a můžete se cítit nemotorně a vyčerpaně.

O tom, že závěr těhotenství je náročný, se můžete nyní přesvědčit sama. Mnoho těhotných trápí v tomto období bolest zad, otoky a křečové žíly. Zatímco od bolesti zad si ve většině případů můžete ulevit jednoduchými cviky a otokům předcházet tím, že nebude dlouho stát (i když ani to není zárukou), tak na křečové žíly vám pomůžou jen kompresní punčochy, případně léky. Vše se dá vydržet, i za cenu lehkého nepohodlí. Zvláště pokud budete rodit v létě, je nošení punčoch tak trochu za trest, ale odměna bude více než sladká. Miminko bude již brzy na světě. Se stále zvětšující se dělohou můžete rovněž pociťovat tlak na močový měchýř a máte nutkání chodit často na toaletu.

Jak roste miminko v osmém měsíci těhotenství

Miminko už nemá v bříšku tolik místa jako dříve, proto je v pohybu dost omezeno. Není bez zajímavosti, že děťátko má dobře vyvinutou chuť a dokáže z plodové vody rozpoznat své oblíbené chutě. Ke konci těhotenství z vás navíc doslova vysává vápník, proto na něj ve svém jídelníčku rozhodně nezapomínejte. Již brzy začne děťátko pomalu sestupovat v děloze níže a hlavička (nebo zadeček) může naléhat na počátek porodního kanálu. Na konci osmého měsíce plod váží okolo 2500–2700 g a měří okolo 45 cm.

Čeká vás nástup na mateřskou a příprava na porod • 

Jaká vyšetření vás čekají

Do těhotenské poradny již budete chodit častěji. Při každé návštěvě vás zváží, změří vám krevní tlak a vyšetří moč. Lékař vás také prohlédne, aby posoudil stav děložního hrdla a tím i riziko předčasného porodu. Ještě před nástupem do poradny v porodnici, kde budete rodit, vám lékař provede vyšetření na výskyt streptokoka. Pokud se streptokok prokáže, což není nic neobvyklého, není třeba se ničeho obávat. Uvádí se, že ho má až dvacet procent těhotných. Pravděpodobně vám žádné léky nenasadí, ale před porodem vám žilně podají antibiotika, aby se miminko při průchodu porodními cestami nenakazilo.

Praktické rady pro nastávající maminky  

Od konce osmého měsíce můžete popíjet čaj z listů maliníku nebo odvar ze lněného semínka, které pomohou uvolňovat svalstvo pánevního dna a připravit tak tělo na porod. Obojí seženete běžně v lékárnách. Dále můžete trénovat podřepy, které rozšiřují a roztahují hráz a působí preventivně proti jejímu natržení při porodu. Vhodným cvikem je i turecký sed. Nezapomínejte také promazávat bříško, stehna a prsy, které mají velký nápor na svou elasticitu a mohou se na nich objevit strie.

>> Pupečník, pupeční pahýl a pupík miminka. Jak se o něj starat, kdy vyhledat lékaře? <<

Nástup na mateřskou dovolenou

Na „mateřskou“, kterou vyplácí Správa sociálního zabezpečení, můžete nastoupit šest až osm týdnů před termínem porodu. Pokud jste zaměstnaná, je potřeba, aby vám ošetřující gynekolog vyplnil žádost o Peněžitou pomoc v mateřství, kterou odevzdáte svému zaměstnavateli. Pokud podnikáte, musíte žádost předat přímo Správě sociálního zabezpečení. Abyste měla nárok na mateřskou, musíte být v době nástupu na mateřskou dovolenou plátcem nemocenského pojištění.

 

Témata:
  těhotenství, miminko