7. měsíc těhotenství: Vítejte ve třetím trimestru. Co vás tento měsíc čeká? | Blog Mall.cz

7. měsíc těhotenství: Vítejte ve třetím trimestru. Co vás tento měsíc čeká?

Možná jste si dosud říkala, že na pořízení výbavičky máte ještě dostatek času. Nyní je však už ideální čas se pomalu začít po ní poohlížet.

Také vám přijde, že se vám bříško zvětšuje každým dnem? Je to normální, v tomto období je „pupík“ opravdu větší, což s sebou přináší nepohodlí a únavu. Především pokud chodíte stále do práce, můžete se cítit po celém dni opravdu „urvaně“. Pokud je to možné, dělejte si v práci často přestávky, doplňujte tekutiny a dejte si nohy do zvýšené polohy.

Pro toto období je také typické, že budete častěji chodit na toaletu, tlak zvětšujícího břicha na močový měchýř je stále větší. Aby také ne, děloha stále roste a pomalu dosahuje velikosti fotbalového míče. Když si k tomu připočtete pohyby vašeho miminka, které jsou již velmi zřetelné a intenzivní, je jasné, že po fyzické stránce si můžete přijít trochu nemotorná.

Rozmazlujte se v 7. měsíci těhotenství

Jak roste miminko, můžete pociťovat větší hlad. Plod pro svůj vývoj konzumuje z vašeho organismu více minerálů i stopových prvků, které vám potom mohou chybět. Dbejte proto na pestrý a vyvážený jídelníček s dostatkem železa a vápníku. Po poradě s lékařem klidně můžete sáhnout po vitamínech v tabletách. I když se traduje, že ženám, které konzumují v těhotenství speciální vitamíny, se narodí děti s větší porodní váhou, tak se to dosud nepotvrdilo. Lékaři se spíše přiklánějí k tomu, že vyšší porodní hmotnost děťátka je důsledkem přejídání a nedostatku pohybu. Ale také to není pravidlem…

7. měsíc těhotenství: Vítejte ve třetím trimestru. • 

Jak roste miminko v 7. měsíci těhotenství

Na konci sedmého měsíce může miminko měřit až 35 cm a vážit okolo jednoho kilogramu. Každým týdnem je šikovnější. Už umí zatnout své malé prstíky a rukama si může chytat nožičky. Věděli jste, že už v tomto období se dá vypozorovat, jestli bude váš potomek pravák nebo levák? Okolo 26. týdne poprvé otevře oči, které jsou již téměř vyvinuty. Pokud by se narodilo děťátko na konci sedmého měsíce, má velmi dobré vyhlídky. Je ale třeba, aby se mu dostalo kvalitní odborné péče v perinatologickém centru. I tak bude ale velmi nezralé a péče o něj bude ze začátku velmi náročná. V současné době se hranice pro předčasný porod přesunula na 24. týden, dříve to byl 28. týden. Dnes lékaři dokáží zachránit i miminka vážící pouhého půl kilogramu.

Jaké prohlídky vás čekají?

Tento měsíc vás čeká kromě klasické těhotenské poradny také absolvování zátěžového testu na záchyt těhotenské cukrovky. Ta se objevuje u zhruba 3 – 5 % těhotných maminek. Pokud dojde k jejímu včasnému odhalení a nastávající maminka dodržuje veškerá opatření, je dobře léčitelná a na plod nemá žádný vliv. Pokud však není těhotenská cukrovka léčena, znamená větší riziko pro maminku i plod. Ve většině případů postačí dietní opatření, u malého procenta je však nutná léčba inzulinem. Potřeba léčby těhotenské cukrovky končí porodem. I po tom by však měla žena dodržovat zdravou životosprávu, díky které předejde riziku rozvoje cukrovky 2. typu.

Výbavička pro miminko

Kočárek i postýlku budete jistě vybírat s předstihem, protože jejich výběr vám zabere nejvíce času. Především u kočárku je dobré dopředu zvážit, jaký typ vám bude nejvíce vyhovovat – městský a lehký kočárek, který snadno naložíte do tramvaje nebo jste sportovní typ a plánujete s kočárkem drandit v terénu, proto budete potřebovat větší kola? Není nad to, když si kočárek sami osaháte a vyzkoušíte, jak se skládá a jaká je s ním manipulace.

Dětský kočárek PRIME od značky Kinderkraft se dvěma využitími – jako hlubokou korbičku pro ty nejmenší a pro ty starší jako lehký sportovní kočárek. • 

>> U nás na MALL.cz naleznete bohatou nabídků kočárků různých velikostí, typů a barev <<

Postupně můžete začít nakupovat oblečení pro miminko. Nekupujte toho ze začátku mnoho, i když odolat těm roztomilým oblečkům je tak těžké…. Zvažte také, v jakém ročním období se děťátko narodí a tomu uzpůsobte jeho šatník. Nezapomeňte rovněž na výběr kvalitní autosedačky. Nejlépe takové, která bude kompatibilní s vámi vybraným kočárkem. Uvidíte, že je to k nezaplacení.

Témata:
  těhotenství, miminko