6 tipů, jak uspat miminko | Blog Mall.cz

6 tipů, jak uspíte miminko

Křik, rudý obličej a slzy jako hrachy. Taky vaše miminko občas nemůže zabrat a místo spánku se v postýlce jen bezmocně kroutí a naříká? Vyzkoušejte naše tipy na snazší usínání.

1. Nebojte se chovat

Slyšeli jste někdy o pojmu čtvrtý trimestr? Jsou to první čtyři měsíce po porodu, kdy si miminko zvyká na nové prostředí mimo ohraničený, temný a teplý prostor v těle maminky. V tomto období nic nenahradí chování a houpání, při kterém miminko usíná, protože podobné pohyby zažívalo i u maminky v bříšku.

Některé maminky se bojí, že si dítě zvykne na „uchování” až ke spánku a nebude moct později samo usnout v postýlce. Před spaním proto noste a chovejte jen malá miminka (zhruba do 4 měsíců věku), větší dítka už začněte pomalu zvykat na usínání přímo v postýlce.

>> Postýlky i kolébky pro pohodlné usínání najdete na MALL.CZ. <<

Miminku je po narození příjemná blízkost a vůně těla rodičů, i proto se jim v teplé náruči dobře usíná. • 

2. V zavinovačce je dobře

Zavinovačka skvěle pomáhá miminku usnout. Miminko je v ní totiž pevně zabalené, ručičky má vevnitř a kouká mu jen hlava. Připadá si jako v těle matky – zase je v těsném prostředí, které má spojené s pocitem klidu.

Náš tip: Pokud přemýšlíte, jak nejlépe miminko zavinout, poraďte se s dětským lékařem. Ručičky by měly být pevně přitisknuté k tělu, ale u nohou může mít dítě trochu místa na pohyb. Tento způsob zavinutí miminka popisuje americký pediatr Harvey Karp.

3. Opírání o bok postýlky uklidňuje

Miminka občas špatně usínají v otevřeném prostoru, protože byly dosud zvyklé na prostředí mámina břicha. Řešením je vzít miminko s sebou do postele. Někteří rodiče se tomu ale vyhýbají – třeba proto, že se obávají, aby miminko nezalehli.

Zkuste také zapřít dítě o postýlku, aby cítilo „jistotu”. A dbejte na správnou polohu při spánku. Miminko před porodem nezažilo ležení na zádech, takže mu to může být v postýlce nepříjemné. Zkuste ho položit mírně na bok a opřít zády o postýlku.

A nebo pořiďte pro miminko hnízdečko – je to měkká podložka na spaní s mantinelem, kopíruje tělo miminka a děťátku dodává pocit bezpečí.

Díky rituálu miminko pozná, že je čas jít spát, a bude usínat třeba už při převlékání do pyžama. • 

4. Vezměte si pomocníka – hračku nebo kapesníček

Některé děti se učí usínat pomocí hračky, oblíbeného polštářku, peřinky nebo dečky. Oblíbená věc je zklidní a pomůže jim navodit tu správnou usínací náladu.

Pokud je to případ i vašeho dítka, sežeňte raději ještě jednu stejnou hračku či dečku. Budete mít zálohu, když se milovaná věc ztratí nebo roztrhne.

Náš tip: Některé děti milují při usínání lehké šimrání na obličeji. Přejíždějte prstem nebo kapesníčkem od čela mezi očima až na nos a uvidíte, jak to vaše miminko zklidní.

>> Muchláčky na usínání najdete na MALL.CZ. <<

S usínacím plyšákem někdy děti spí i několik let. Proto se pojistěte a mějte jednu hračku náhradní. • 

5. Ticho, nebo hluk?

Zatímco některá miminka potřebují při usínání naprosté ticho a tmu, jiným se perfektně spí za bílého dne, když je kolem nich mnoho zvuků a rámusu – třeba když je v kočárku vezete přes kamenitou cestu nebo je uložíte do postýlky a jdete vysávat.

Oblíbeným pomocníkem maminek jsou hračky s bílým šumem. Vydávají monotónní zvuk, který miminko zklidňuje . Obvykle se dětem pouští například zvuk:

  • vln a moře,
  • fénu,
  • ptačího zpěvu,
  • jízdy vlakem
  • či zrnící televize.

Uklidňující účinky mají také hudba a zpěv. Pokud si troufáte, můžete miminku sami zazpívat.

Úspěch sklízí také barevné hrací kolotoče, které miminko pozoruje a poslouchá. Jen když dítko po kolotoči natahuje ruce, dejte pozor, aby na něj nedosáhlo a neshodilo ho na sebe. Bonusem je dálkové ovládání, díky kterému kolotoč vypnete klidně z chodby a nemusíte se bát, že dítě pohybem po pokoji nechtěně probudíte.

>> Kolotoče nad postýlku seženete na MALL.CZ. <<

6. Sání pomáhá

Dudlík, prstíky v puse, cumlání prsu po kojení. Dalším velkým pomocníkem při usínání je sání.

Některé děti dudlík vyplivují a pláčou, i když jsou najedené, přebalené, pochované a je jim teplo. V tom případě je možná problém s technikou – zkuste miminku dudlík v puse přidržet a malinko za něj zatáhnout. Miminko se tak naučí přisát dudlík zpátky.

Mnoho maminek se bojí, že když s dudlíkem začnou, nedokážou ho pak dítěti vzít. Citový vztah ke svému dudlíku si děti tvoří přibližně kolem 6 měsíců od narození. V té době je vhodné miminko na dudlík odvykat a zkoušet jiné metody pro snadné usínání.

>> Čtěte, jak se rozloučit s dudlíkem jednou provždy. <<

Dudlík je pořád lepší, než kdyby se dítko naučilo cucat palec – ten mu totiž na rozdíl od dudlíku nevezmete. Až přijde čas, s dudlíkem se můžete rozloučit. Třeba ho symbolicky předejte mladšímu sourozenci nebo ho uvažte na balonky a pošlete do oblak. • 

Vyzkoušejte Estvillovu metodu

Pokud ostatní tipy selžou, zkuste netradiční způsob, jak miminko přimět ke spánku – pomocí takzvané Estvillovy metody (neboli metody kontrolovaného pláče). Někteří ji považují za metodu jen pro obrněné rodiče, bez odhodlání a pevných nervů se při ní neobejdete. V čem spočívá? 

  1. Dítěti přečtěte pohádku nebo třeba zazpívejte ukolébavku a uložte ho ke spánku.
  2. Následně se s ním rozlučte a vysvětlete mu, že teď je čas na spaní. Pak z pokoje odejděte.
  3. Většinou se to neobejde bez řevu a pláče. Nenechte se vyvést z míry a dítě nechlácholte. Dělejte, že se nic neděje a nechte ho vyplakat.
  4. Když se dítko neutiší, vraťte se do pokoje a promluvte na něj – jen krátce, pár vteřin stačí. Nevyndávejte ho ale z postýlky, nechovejte ho ani nepusinkujte.
  5. Postupně prodlužujte interval návštěv, až dítě usne.

I když vám bude pláč zpočátku trhat srdce, podle odborníků se dřina a pevné nervy vyplatí. Za týden nebo dva si miminko na způsob uspávání zvykne a bude spát jako andílek.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.