5. měsíc těhotenství: Holka nebo kluk? Na ultrazvuku to již poznáte | Blog Mall.cz

5. měsíc těhotenství: Holka nebo kluk? Na ultrazvuku to již poznáte

Pokud vám zatím nevyrostlo bříško a těhotenství na vás nebylo moc znát, vše se tento měsíc změní. Začínáte přibývat na váze a také se již cítíte mnohem lépe. Vaše děťátko roste a pokud nemůžete dospat nedočkavostí, až se dozvíte, jestli nosíte pod srdcem holčičku nebo chlapečka, pravděpodobně již budete mít brzy jasno.

Na konci tohoto měsíce budete přesně v polovině svého těhotenství. Možná jste zatím moc nepřibrala, ale to se může nyní změnit. Většinu kilogramů totiž naberete až ve druhé polovině těhotenství. Ale nic si z toho nedělejte, obecně se uvádí, že optimální váhový přírůstek je deset až patnáct kilogramů. Samozřejmě – vše se odvíjí od toho, jaká je vaše výchozí váha. Klidně tak můžete přibrat i dvacet kilo, které bez problémů po porodu shodíte.

Co se děje v pátém měsíci těhotenství?

Pátý měsíc spadá do období 16. – 20. týdne. V děloze, která se neustále zvětšuje, je teď přibližně 200 ml plodové vody. V tomto období můžete pozorovat zvětšující se prsy, jejichž citlivost je známkou toho, že mléčná žláza zahájila svou funkci. Také vám mohou na poprsí prosvítat žilky v důsledku prokrvení.  V 17. týdnu je již dostatečně velká také placenta, jejíž funkce je nenahraditelná. Díky ní dochází k výměně živin.

Zvětšující bříško s sebou nese také méně pohodlí, a tak si v práci nezapomínejte dělat častější přestávky. Pokud je to možné, dejte si nohy do zvýšené polohy a snažte se co nejvíce odpočívat. Ideální jsou také procházky na čerstvém vzduchu, které vám udělají dobře.

5. měsíc těhotenství: Holka nebo kluk? • 

Jak se vyvíjí vaše miminko

Miminko roste čím dál více.  Zatímco na začátku pátého měsíce váží mezi 100–200 gramy, na konci tohoto měsíce to může být až 280 gramů, jeho přibližná délka je 25 cm. Tento měsíc můžete poprvé pocítit první pohyby miminka. U prvorodiček se hovoří o dvacátém týdnu, vícerodičky mohou pohyby cítit klidně už o dva týdny dříve. Miminko vnímá vše, co se okolo něj děje. Proto s ním komunikujte, hlaďte si bříško, mluvte na něj nebo mu zpívejte.

 

Užijte si skvělý sex

Pokud nemáte rizikové těhotenství, můžete si užívat milování se svým partnerem bez omezení. Nemusíte se bát ani použití erotických pomůcek. Pohlavní orgány jsou totiž v tomto období citlivější díky prokrvení, což způsobuje větší sexuální vzrušení.  Některé ženy často považují sex v těhotenství za ten nejlepší. A milování má ještě jednu nespornou výhodu – posilujete díky němu svaly pánevního dna (nebo použijte venušiny kuličky).

 

Jaké prohlídky vás v pátém měsíci čekají?

Tento měsíc vás čeká ultrazvukový screening, který zahrnuje podrobné sonografické vyšetření polohy plodu. Lékař díky němu může určit velikost plodu, konkrétně se jedná o rozměry hlavičky, bříška a stehenní kosti. Při vyšetření se zjišťuje rovněž uložení placenty a množství plodové vody. Nedílnou součástí sonografického vyšetření je také podrobné vyšetření všech orgánů včetně mozkové i obličejové části hlavy.  Zároveň by toto vyšetření mělo vyloučit závažnou srdeční vadu miminka.

Vzhledem k tomu, že pohlavní orgány jsou již rozlišeny, dokáže lékař při dobré poloze miminka určit jeho pohlaví. Přestože většina rodičů se nemůže dočkat, až se dozví, jestli se jim narodí holčička nebo chlapeček, přibývá párů, které se chtějí nechat překvapit.

Témata:
  těhotenství, miminko