4 tipy na podzimní výlety | Blog Mall.cz

4 tipy na podzimní výlety

Zazimovat kolo, uklidit turistické boty a za oknem nějak přečkat podzim a zimu. Jestli vás napadají chmurné myšlenky, že s výlety je nadobro konec, máme pro vás dobrou zprávu – některé vycházky a vyjížďky jsou nejlepší právě na podzim. Tak hurá ven!

Pokud vás baví turistika, cyklistika, slavností jídla nebo návštěvy hradů, nenechte si podzim proklouznout mezi prsty. Toto jsou naše tipy na super podzimní výlety

1) Králův Stolec: jedinečná podzimní vyhlídka

V národním parku Podyjí to na podzim žije. Nad Znojemskou přehradou tam narazíte na vyhlídku Králův Stolec. Z dřevěného altánu máte jako na dlani vodní hladinu a rozlehlé lesy zbarvené žlutě a červeně.

A protože je v Podyjí víc krásných výhledů, podívejte se na trasy přímo v letáku Národního parku Podyjí.

Na začátku září jsou ještě stromy zelené. Čím později na vyhlídku vyrazíte, tím pestřejší barvy uvidíte – takže ideální je říjen! Zdroj fotografie: www.jizni-morava.cz • 

2) Dýňobraní: Dýně vás nalákají v jižních Čechách i na severu Moravy

Krásně obarví zahradu, zabaví děti při vydlabávání a ještě z nich připravíte vynikající polévky, zelí nebo třeba směsi pečené zeleniny. Řeč je o dýních, které mají právě teď sezonu a ve spoustě českých měst a vesnic pořádají na jejich počest dýňové dny a dýňobraní.

Vyrazit můžete třeba:

Na dýňových akcích vás čekají dobrá jídla, ukázky různých druhů dýní i jejich vydlabávání. Ještě než vyrazíte, přečtěte si náš článek o tom, jak dýně správně vybrat a zpracovat.

Jaké je vaše nejoblíbenější dýňové jídlo? Na slavnostech ochutnáte určitě i něco, co jste ještě nezkoušeli. • 

3) Hrady a zámky: máte poslední šanci v roce 2017 

Sezona hradů a zámků pomalu končí, poslední prohlídky ale ještě určitě stihnete. V říjnu je stále otevřený hrad Bezděz, který inspiroval básníka Karla Hynka Máchu a který je na podzim krásnější než jindy.

Do konce října navštívíte i hrad Pernštejn v Nedvědici u Bystřice nad Pernštejnem. Pochází ze 13. století a k jeho romantickému exteriéru obklopenému obcí a lesy se podzim perfektně hodí.

Krásný pestrobarevný park na vás čeká na zámku v Dobříši. Otevřeno mají v zámku i v anglickém parku po celý rok.

Oblíbenou podzimní destinací je i hrad Kašperk

Bezděz na podzim hraje všemi odstíny červené a oranžové. Otevřeno mají ještě do konce října. Zdroj fotografie: www.hrad-bezdez.eu • 

4) Kolo: ještě ho neuklízejte, na podzim se vám bude hodit

Podzimní romantika na kole? V Česku žádný problém. Krásně zbarvená krajina kolem Třeboně a rybníků přímo vybízí k podzimním výletům. Naučnou stezku Třeboňska projedete na kole za jedno odpoledne. A protože je okolí přímo protkáno cyklostezkami a různými trasami, doporučuje informovat se o té nejlepší pro vás v třeboňském informačním centru.

Pro cyklisty náročné na krásnou přírodu i na terén je ideální cyklovýlet napříč Českým Švýcarskem. Sbalte zásobu pití a pořádné vybavení a vyrazte na horském nebo trekingovém kole například oblíbeným Jetřichovickým okruhem nebo některou z dalších stezek. V okolí je navíc také spousta turistických tras.

Podobné je to i v Lednicko-valtickém areálu. Populární ráj cyklistů na podzim ožívá krásnými barvami a stavby v antickém stylu získávají úplně novou atmosféru. Vyrazte třeba vlakem do Břeclavi a s kolem projedete po cyklostezkách celým areálem. Ale pozor – klidně si na to nechte celý víkend, o zábavu budete mít postaráno. Oblast Lednice a Valtic je tak krásná, že vám na ni jediný den asi stačit nebude.

Minaret nedaleko lednického zámku se pomalu halí do podzimního. Přímo kolem něj ale na kole neprojedete – v parku okolo zámku musí cyklisté kolo vést. Ale vynahradíte si to v rozlehlém Lednicko-valtickém areálu. Zdroj fotografie: www.zamek-lednice.com • 

A jaký je váš tip na podzimní výlet? Dejte o něm vědět ostatním na našem Facebooku.

>>> Vyberte si ten nejlepší batoh na výlet!