3. měsíc těhotenství: Únava a dejte si pozor na infekční onemocnění | Blog Mall.cz

3. měsíc těhotenství: Únava a dejte si pozor na infekční onemocnění

Třetí měsíc těhotenství znamená určitý zlom, kdy se potvrdí, zda se miminko vyvíjí tak, jak má a vy se můžete začít těšit na rostoucí bříško. V tomto období většina nastávajících maminek začíná pociťovat nevolnosti a opravdu se cítí „v jiném stavu“. Jedná se o velmi citlivé období, ve kterém se vyvíjejí důležité tělesné orgány a zárodek uvnitř vašeho těla se začíná čím dál více podobat lidskému plodu.

První tři měsíce na vás těhotenství na první pohled ještě nebude znát, i když vy sama si můžete přijít nafouklá a také se může stát, že vám vaše oblíbené kalhoty budou v pase trošku těsné. To je ovšem velmi individuální. Co ale trápí většinu těhotných v tomto období, je zvýšená únava a větší potřeba spánku, a to i během dne. Také se můžete cítit podrážděná a nervózní.

Jak roste miminko

Koncem desátého týdne těhotenství se zárodek začíná podobat člověku. Na ultrazvuku má již rozeznatelné prsty na rukou i nohou, pokračuje vývoj mozku a centrální nervové soustavy a je již dokončen základní vývoj srdce. V desátém týdnu také končí období zvýšeného rizika vrozených vad. Od 12. týdne končí embryonální vývoj a začíná se mluvit o plodu.  Ten ve dvanáctém týdnu těhotenství měří okolo 7 až 9 centimetrů a váží zhruba 13 – 15 g.

>> Připravte se na miminko u nás na MALL.cz <<

Jaká vyšetření vás tento měsíc čekají?

Pokud jste v minulém měsíci absolvovala první těhotenskou prohlídku, tak vám s největší pravděpodobností lékař těhotenství potvrdil, ale na komplexnější těhotenské vyšetření si vás pozve o něco později, mezi 8. a 12. týdnem těhotenství. Toto vyšetření zahrnuje:

  • odběr krve (určení krevní skupiny a Rh faktoru, krevního obrazu, jaterní testy)
  • test na HIV a protilátek proti žloutence typu B, syfilis
  • cytolologické vyšetření
  • vyšetření moči

Zjištění Rh faktoru je důležité. U matek s negativním Rh faktorech je totiž nutné vyšetřit i krevní skupinu a Rh faktor otce. Pokud se zjistí, že žena má negativní Rh faktor a muž pozitivní, tak je velká pravděpodobnost, že potomek bude také Rh pozitivní. Při porodu se setká Rh negativní krev matky s Rh pozitivní krví dítěte a tělo matky začne proti neznámému antigenu vytvářet protilátky. Následky se však mohou potom projevit při dalším těhotenství a je dobré, když je maminka pod dozorem lékařů.

 

První ultrazvukové vyšetření

Na konci 12. týdne těhotenství (ideálně v rozmezí 11. – 13. týdne)  vás také čeká první ultrazvukové vyšetření, kde se zjišťuje nejen délka plodu, rozměry hlavičky, ale především je toto vyšetření zaměřeno na vyloučení vývojových vad, případně jejich rozpoznání. Pohlaví plodu je možno rozlišit na kvalitním ultrazvukovém přístroji již ve 12. týdnu těhotenství, ale málokdy vám jej lékař řekne. Nejspolehlivěji se pohlaví plodu určuje mezi 16. – 20. týdnem těhotenství.

7. měsíc těhotenství: Vítejte ve třetím trimestru. • 

Pozor na chřipku

Není třeba připomínat, že v prvním trimestru je třeba se vyvarovat nachlazení. I zdánlivě banální chřipka může být totiž v tuto dobu pro miminko nebezpečná. Veškeré léky je proto třeba konzultovat s lékařem. Obecně se za neškodný považuje pouze Paralen, a to na dobu nezbytně nutnou.

 

Témata:
  těhotenství, miminko