Nikdo moc nechápal, kdo kdy spí. Jak vznikala MALL.TV? | Blog Mall.cz

Nikdo moc nechápal, kdo kdy spí. Jak vznikala MALL.TV?

S příslibem „nové epizody zábavy“ se začátkem října představila divákům naše internetová televize MALL.TVPřestože od jejího spuštění uplynulo teprve pár týdnů, předcházely mu měsíce intenzivních příprav, během kterých nebylo redakčnímu týmu vždy jen do smíchu. Ale o tom to je. Nevzdat se, když se na cestě objeví první překážka, a táhnout za jeden provaz. Ten by byl mimochodem pořádně dlouhý, protože lidí, kteří pomáhali, bylo bezpočet. Práci obchodníků, marketérů nebo designérů jsme už ale na našem blogu představovali, a tak je načase, aby vám kolegové z MALL.TV odhalili přímo její zákulisí.

Z Holešovic na Kavky a zase zpět

Co mají společného Apple, Amazon a Disney? Když je před lety jejich zakladatelé rozjížděli, neseděli v polstrovaných křeslech reprezentativních kanceláří, ale na rozviklaných stoličkách uprostřed šroubováků, zahradního náčiní a uskladněných pneumatik. Vznikaly v garážích, se kterými je spjata i MALL.TV. Od svého prvopočátku sídlí na adrese U Garáží. Náhoda? Nemyslíme si. Dočasně jsme se přesouvali na Kavčí Hory, kde jsme našli útočiště během budování nové redakce. Pokud budeme někdy točit seriál ze startupového prostředí, vrátíme se tam. Ale jen s kamerami, protože „doma“ už jsme v Holešovicích.

Výsledek několikahodinových rozhovorů o logu • 

Název a logo je základ

Mohli bychom obřadně předstírat, že na počátku bylo slovo a to slovo bylo MALL.TV, ale s realitou by tahle idylka měla společného pramálo. Pravdou je, že o samotném názvu jsme diskutovali dlouze a vášnivě a zvažovali desítky návrhů, které padaly v zasedačkách, v restauracích nižší cenové kategorie i do speciálně zřízené emailové schránky, kam nám své tipy mohli zasílat všichni kolegové. Nakonec zvítězila MALL.TV, protože rodinu máme jen jednu, tak proč to nepřiznat?! Nicméně vyhráno nebylo ani zdaleka, jelikož pak přišly na řadu konstruktivní dialogy (rozumějte nekonečné diskuze) o logu. No máme ho, a co bylo, bylo.

Na poradě v přírodě

Vymyslet desítky pořadů a seriálů tak, aby bylo vysílací schéma v den spuštění nabité, znamená zvýšení energetického výdeje, časté přehřívání mozkových závitů a absenci pohybových aktivit, zkrátka zvláštní pracovní podmínky, které vyžadují adekvátní kompenzaci. Proto byly odpolední porady plánovány do přilehlé zahradní restaurace s celoročně stabilní nabídkou nakládaného hermelínu a opečené vinné klobásy. Do lokálu bylo nutné přesunout se pěšky přes ulici, což znamenalo vylepšit si celotýdenní statistiky krokoměru nejméně o 500 metrů.

Na poradě v přírodě • 

Mimořádně cenné přestupy

Společnosti Google se přezdívá „zlatá klec“. Koho do ní jednou lapí, ten z technologického gigantu jen těžko uniká. A přece se jeden takový našel a z Dublinu do Prahy přiletěl. Seznamte se s Jurajem, který je naším Semirem Gerkhanem. Má totiž vražedné tempo, neprůstřelné argumenty, odzbrojující prezentace a v garáži zaparkovanou Kobru 11. Jeho přítomnost v redakci potvrzuje přísloví, že vrána k vráně sedá. Insomniaků je totiž v redakci více než malé množství, včetně druhé z posil – Adama, se kterým stojí i padá celý web MALL.TV a který se při jeho vývoji naučil plynně albánsky.

S Bartoškou u koně

Jsou-li pro vás pondělky synonymem pozvolných rozjezdů nových pracovních týdnů, závidíme. Evidentně nemáte mezi kolegy Vildu, našeho experta na všechny sítě světa. Jeho schopnost generovat geniální nápady totiž rapidně narůstá s tím, jak se krátí čas na jejich realizaci. A tak jsme čtyři dny před zahájením Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začali přemýšlet, jak přesunout Myslbekovu sochu svatého Václava z centra metropole do centra filmového dění. Vilda totiž přišel s tím, že i filmoví fanoušci by měli mít svůj „meeting point“, a kde jinde než u koně. Nakonec jsme během jedenácti festivalových dní „ustájili“ před MALL.cz Parkem ve Smetanových sadech méně okázalejší provedení lichokopytníka, ale zase se nám na jeho dřevěný piedestal podepsal Jiří Bartoška.

Jiří Bartoška podepisuje dřevěný piedestal s koníkem • 

Továrna na sny

Co uděláte, když chcete natáčet pořady, které jsou jiné? Které se nepodobají jako vejce vejci a naučený text v nich neodříkávají lidé, kteří sice absolvovali kurz rétoriky, ale o tématu k němuž hovoří, neví zhola nic? Oslovíte odborníky ve svých oborech, zelené pozadí necháte srolované v koutě a najdete skutečnou perlu. Doslova. Místem, kde se natáčí pořady jako Zmlsané dějiny, Pařan Jarda nebo Ikonické modely je totiž galerie Nová perla nacházející se v areálu bývalé papírny ve Vraném nad Vltavou.

Továrna na sny • 

Spánek? Dnes ne, až jindy...

O tom, za jakých podmínek vznikají v asijských textilkách „fejková“ trika, víme jen ze zahraničních reportáží, ale poslední měsíce před startem jsme měli pocit, že rozdíl mezi těmi, které panovaly u nás, nemůže být tak velký. Minimálně co do počtu směn a absencí víkendů. Dramaturgové a kameramani vstávali s východem slunce, vývojáři usínali za svítání, střižny jely prakticky nonstop, snídalo se v poledne, večeřelo o půlnoci a poslední noční maily byly zároveň prvními ranními. Pokud jsme se v tomto období potkali a připadali jsme vám apatičtí, nebyla to jarní únava, letní dehydratace, ani podzimní splín, bylo to celkové vyčerpání. Ale soudě podle pozitivních diváckých ohlasů, které od prvního dne vysílání zaznamenáváme, to stálo za to.

Tak tohle je MALL.TV. Pokud ji nechcete jen sledovat, ale i tvořit, klikněte na naše kariérní stránky, nebo se s námi podělte o námět na pořad na napady@mallgroup.com a začněte psát novou epizodu zábavy společně s námi.