Jsem mallácký srdcař. Mall si mě získal, říká Jarda Šlapák | Blog Mall.cz

Jsem mallácký srdcař. Mall si mě získal, říká Jarda Šlapák

„Dobře, tak hraj vole“. Takhle se Jarda Šlapák při firemním sportování seznámil s tehdejším zakladatelem Mallu Ondřejem Frycem. Tato věta ho nestála místo, naopak v zaměstnání vydržel dlouhých deset let. Začal na pozici prodavače a vyšplhal se až na SAP usera pro logistiku. A během této doby také poznal v práci dívku z financí, kterou si vzal a mají spolu dvě děti. Možná i ony budou jednou pracoval v MALL.cz. Tímto rozhovorem startujeme seriál matadorů, jenž bude přinášet zajímavé příběhy lidí s dlouholetým působením ve firmě. 

Jak to všechno začalo?

Jednou jsem si náhodou objednal se spolubydlícíma věž přes HiFIshop.cz. Na Googlu se mi při hledání hifi věže ale také zobrazil Internet Mall, kde mě zaujala nabídka práce jako prodavač elektra. Poslal jsem životopis a bylo to. Měli jsme malou prodejničku na Sokolský a expedovali cca 300 zásilek zákazníkům denně.

Tvůj kariérní růst v MALL.cz byl docela pestrý. Dělal jsi prodavače, vedoucího prodejny, vedoucího poboček, SAP, co tě bavilo nejvíc?

Do března 2007 jsem dělal prodejce, potom jsme se přestěhovali na Rozmarýn a já začal novou kariéru v podobě vedoucího pobočky. Když někoho na tohle místo hledali, tak jsem si řekl, proč to nezkusit. Je to lepší, než aby přišel někdo zvenčí, kdo nemá šajnu, jak to funguje. Kolega Marek Liška byl vedoucí poboček, učil jsem se od něj a později některé pobočky přebral. V té době jsem také začal přičuchávat k SAPu. Dostal jsem služební noťas, po večerech v systému klikal a všelijak si v testovacím prostředí zkoušel různé transakce. Byla to práce, která mě bavila, a i když to bylo kolikrát časově náročné, rád vzpomínám, jak jsme testovali s Petrou Chaloupkovou (dnes už Moucovou) a při neustálém opakování jednoho postupu už nám z toho pěkně hrabalo.

Jak jsi se vlastně dostal od zákazníků k SAPu samotnému?

Komunikace se zákazníky mě přestala naplňovat. Když jsme nasadili SAP, dost často se na nás na pobočce zákazníci zlobili. Systém padal, byl nestabilní. Lidé se chodili ptát, kdy jim přijde zboží. My jsme to nevěděli. Jedna paní měla dokonce slzy v očích. To byly krušné začátky, ale ustáli jsme to. V květnu 2011 jsem se přesunul z Dělnické na sklad Horní Počernice, kde jsem poznal Josefa Gabaše, který mi dal dobrou školu. Byl to skvělý manažer, rád nám ukazoval věci v Excelu, prezentace, jak máme vyhodnocovat procesy atd. Dělali jsme návody, návrhy na změny a ze mě se postupně stal SAP key user pro logistiku.

Před prodejnou MALL.cz v Holešovicích • 

Nepřišlo ti někdy na mysl, že bys skončil?

Ale ano, to dojíždění bylo dost náročné a taky jsem to udělal. Od známého jsem dostal nabídku jít do barrandovského studia. Dali mi služební auto, měli velmi dobré podmínky, ale já nebyl šťastný, nikam jsem se neposunoval – bylo to tam moc klidné, žádný „blázinec o sezóně“ na co jsem byl zvyklý v mallu. A když mělo barrandovské studio večírek, tak jsem z něj brzy odešel a namířil si to rovnou na večírek MALL.cz. Těšil jsem se hlavně na kamarády. Na baru jsem se potkal s Ondřejem Frycem, Pepou Gabašem a Markem Liškou. Nabídli mi, ať se vrátím, tak mi to začalo vrtat hlavou. V roce 2013 jsem už zase zpět, a to na té samé pozici.

Jaký byl Ondřej Fryc, zakladatel MALL.cz? Jak jste se seznámili?

Tenkrát jsme ještě nebyla ta firma „Pojďme si všichni tykat “, Ondřej Fryc a Petr Burcal byli vážené osoby. Když jsem se seznámil s Ondřejem, tak už jsem byl ve firmě nějaký ten rok. Na Energy víkendu, který firma každoročně pořádala jako teambuilding pro zaměstnance, se šel hrát nohejbal. Najednou se vyskytla otázka, kdo bude v týmu s Ondřejem. Nikomu se moc nechtělo, protože Ondra byl známý tím, že musí vyhrávat. Nakonec jsem s ním skončil já. Hráli jsme ve třech. Když jsem vybíral míč a chtěl nahrát, tak jsem zařval „Pojďte Ondřeji“….on na to: „Jo jdu, ale nevykej mi.“ Takhle to bylo asi třikrát, pořád mi nepřišlo na mysl si tykání dovolit. Pak to zopakoval znovu a já řekl „Dobře, tak hraj vole“. Ondřej to pak následující týden vyprávěl mému šéfovi. Omluvil jsem se, že to bylo v zápalu hry. Zasmáli jsme se tomu, a on mi nabídl tykání, podali jsme si ruce a bylo.

Se současnou manželkou jsi se seznámil v práci. Jak k tomu došlo? Tajili jste to?

Úplně prvně, kde přeskočila jiskra, tak to bylo na vánočním večírku v roce 2007. Od té doby jsem ji pořád uháněl, ale ona byla vytrvalá. Na dalším večírku už byla ruka v rukávě. Nejbližším kolegům jsme to řekli a pak se to nějak rozneslo.

Jarda Šlapák při rozhovoru • 

Jak na tebe firma působí po loňské fúzi? Zaznamenal jsi nějaký rozdíl?

To, že máme široké portfolio e-shopů nám dává možnost se podívat, jak mají nastavený například SAP. Můžeme diskutovat o tom, co by se dalo udělat stejně a co naopak jinak. Bavilo by mě to porovnávat. Logistiky se ale sjednocení dotýká až teď.

Bydlíš v Příbrami. Co pro tebe bylo tou pravou motivací jezdit 180 km denně?

V našem týmu to bylo super, práce mě bavila – pořád jsem poznával nové věci. Asi to není normální, ale SAP mě prostě baví. Byly to zajímavé projekty. Stále jsem získával další a další zkušenosti, a navíc to bylo příjemné a zajímavé. Hodně jsem se naučil. Jsem mallácký srdcař, mall si mě získal.

Čím?

Tou prací, těmi fajn lidmi. Je to firma, kde jsem pociťoval určitou hrdost, že jsem byl součástí.

Z MALL.cz ale odcházíš. Co tě k tomu vede?

Je to kvůli dětem. S manželkou máme dvě a já bych jim byl rád blíže. Vzal jsem proto práci v Čimelicích, (kde jsem na pozici IT specialista za SAP) a na dojíždějí je to pecka - jen cca 25 km od Příbrami. Moje žena se ale po mateřské vrátila a v MALL.cz zůstává, i když jen na zkrácený úvazek. V týmu na financích je spokojená.