Být jenom doma s dítětem mi nestačí, říká pracující projektová manažerka Tereza Hajná | Blog Mall.cz

Být jenom doma s dítětem mi nestačí, říká pracující projektová manažerka Tereza Hajná

Terka je „doma“ se svým synem Edou teprve rok. Za tu dobu má už za sebou několik projektů a v současné chvíli pracuje na poloviční úvazek. Co ji motivuje v tom být pracující matkou a jakou radu má pro ženy, které by to chtěly taky vyzkoušet, ale netroufnou si?  To vše se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Jak jsi se dostala do MALL.cz?

Přišla jsem z Rockaway Capital, kde jsem působila jako marketingová manažerka v jednom technologickém start-upu. Kolegyně mě oslovila s nabídkou pozice PR v Mall Group. Byla lákavá, ale nakonec jsem dostala ještě jinou, které jsem dala přednost. Šlo o místo Head of Content marketing v MALL.cz.

Kdy jsi odešla na mateřskou? Zůstala jsi ve firmě stále aktivní?

Teď je to rok a kousek, co nám syn Eda dělá radost – odešla jsem měsíc před porodem. Do různých projektů jsem se zapojila asi po sedmi měsících od jeho narození. Největším z nich byl v poslední době Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, kde jsem byla pravou rukou Honzy Jírovce a pomáhala projekt řídit. Eda se mnou chodil na většinu jednání. Pamatuju si i situace, kdy jsem seděla zády v rohu na mítinku a kojila. Kolegové naštěstí neměli problém ani s kojením, ani s tím, že se tam Eda plazí po podlaze a jí banány. Bez jejich tolerance by to nešlo.

Terka přiznává, že skloubit práci a mateřskou je někdy náročné, o to víc je pak na sebe hrdá • 

Co na to manžel?

Manžel mě podporuje. Určitě by mě nenutil vrátit se do práce – podle některých – tak brzy. Ví ale, že to moje povaha potřebuje. A taky ví, že nedokážu zůstat jenom doma s dítětem.

Jak se na to tvářila firma? Jsou v Mall Group dobré podmínky pro práci matek?

Z mé zkušenosti se Mall Group k zapojení matek do práce staví otevřeně. V tak velké firmě bude vždycky práce dost a jde jen o to najít něco, co jde s částečným úvazkem (a dítětem) dobře skloubit. Jako vhodnější vidím určitě jasně definované dlouhodobé projekty. Mohu si je rozplánovat a nezáleží tolik, jestli na nich pracuji brzo ráno, v noci, nebo když mám hlídání.

Nevadí ti, že dítě přichází o možnost být s tebou?

Rozhodně bych neřekla, že přijde o možnost být se mnou. Pracuji na půl úvazku a díky hlídání mu mohu každé odpoledne věnovat plnou pozornost, a ne šilhat napůl do notebooku. Zároveň doufám, že z něj alespoň nevyroste „mamánek“, když bude zvyklý trávit čas i s jinými lidmi a v různém prostředí. A já se nezblázním z toho být jen doma. Většina lidí se diví, že chci během mateřské pracovat. Řeknou si, proč si to s dítětem neužít, když člověk může „bez výčitek“ být doma. To ale není můj případ.

Na začátku byla při práci na mateřské pro Terku nejtěžší organizace času • 

Co je pro tebe nejtěžší při práci na mateřské?

Mít dítě (směje se, pozn. red.). Můj problém tkvěl z počátku v organizaci času a v tom navyknout tělo a mozek fungovat i bez spánku. Zvyknout si na to, že vlastně nemám žádný režim, že nic nemohu naplánovat. Nechápala jsem, že někdy není čas si ani vyčistit zuby, natož se namalovat. Jednou se Eda probudí dvanáctkrát za noc a vstane v šest, jindy sedmkrát a vstane v devět. Nejtěžší pro mě bylo vypravit se z domu. Teď když je Eda už starší, tak jde vše lépe, proto se až teď – s pomocí babiček a chůvy – věnuji práci už pravidelně každý den v předem určenou dobu.

Máš v tom finanční motivaci nebo tě práce prostě baví?

Určitě jsem ráda, že mám vlastní příjem. Měla bych psychický blok kupovat si například drahou kosmetiku za manželovy peníze – nebo i peníze kohokoliv jiného. A plat jsou v tuto chvíli mé jediné „vlastní peníze“, protože rodičovského příspěvku jsem se alespoň prozatím vzdala. Nelíbí se mi princip, že mi stát pravidelně peníze bere, aby mi pak jejich zlomek zase milosrdně vrátil. Ještě zvažuji, že bych si ho vzala a věnovala nějakému kojeneckému ústavu. Nicméně práce pro mě má hlavně společenský význam, baví mě a dovoluje mi zachovat si psychické zdraví. Chci se potkávat s kolegy, se kterými je zábava a se kterými si rozumím. Uvědomila jsem si, že práce je nutná součást mého života, jen rodinný život mi ke štěstí nestačí.

Do práce na mateřské se Terka zapojila už po sedmi měsících od narození Edy • 

Co tě čeká teď? Na čem budeš pracovat?

Dělám teď na projektu Poradna. Je to velký projekt, který se chystá už poměrně dlouho. Plánujeme obrovské množství videí ve spolupráci s MALL.tv, které pomohou zákazníkům vybrat si ten nejvhodnější produkt. Jsem ráda, že se projekt točí zejména kolem kvalitního obsahu, protože to je něco, co mě vždycky bavilo.

Co bys doporučila ženám, které jsou na mateřské a zároveň by chtěly pracovat?

Pokud vás práce nebaví – a můžete – tak nepracujte. V tom nevidím opravdu žádný smysl. Pokud se jen bojíte, že to nezvládnete, tak si představte ten pocit, jaký budete mít, když to dokážete, jak na sebe budete moct být hrdá. Když jsem na projektu MALL.cz Parku na karlovarském festivalu dělala dva měsíce v podstatě na plný úvazek, tak se lidé v mém okolí divili, jak jsem schopná to zvládnout s 10měsíčním dítětem – a mě to hrozně posouvalo dál. Síla ega. Na dítě ale nezapomínejte, nástup do práce jsem dělala pozvolný, abych si byla jistá, že to všichni zvládneme. Kdyby to Edova povaha nedovolovala, tak by měl samozřejmě přednost před mou prací.

Spolupráci na projektu Poradna si Terka užívá • 

Ty vnímáš práci na mateřské pozitivně, ale co bys poradila ženám, které si v tom moc nevěří a bojí se, že toho na ně bude moc?

Držím se otřepané fráze, „kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody“. Poradila bych jim tedy, aby zkusily udělat něco proto, aby našly práci, která je bude bavit. Muset pracovat a dělat práci, která vás nebaví, je hrozně psychicky náročné. Neslibujte nemožné – ano, vaše dítě bude asi někdy nemocné, odpadne vám hlídání, a podobně. Zkuste najít práci, kde máte možnost home office, a kde je pracovní doma i trochu flexibilní. A hlavně – klid na práci je základ, takže najít si kvalitní hlídání, ať už babičku, chůvu nebo školku, abyste celou dobu nemysleli jen na to, co se asi s vaším dítětem děje.

Mall Group se podle Terky staví k zapojení matek do práce otevřeně • 

Co ti to dalo nebo co ses naučila během práce na mateřské?

Naučila jsem se všechno dělat mnohem rychleji a efektivněji. Obzvláště v e-commerce, kde čas plyne takovou rychlostí, že to ani nepostřehnete, si vlastně nemohu dovolit nic jiného. Neexistuje u mě „odložím si na zítra“ nebo „teď si projedu Facebook.“ Když mám hlídání, nebo Eda spí, tak toho musím udělat co nejvíc a hned. Pokaždé když píšu e-mail, tak se snažím předpovídat navazující dotazy a rovnou na ně už odpovídám, snažím se podávat všechno strukturovaně a „blbuvzdorně“, abychom se navzájem nezdržovali doptáváním, ale posouvali nějakým rozumným tempem v projektech dál. 

Co se ti líbí na Mall Group? Co bys vzkázala zájemcům o práci?

Cítím, že chceme být nejlepší a je tu spousta týmů, které na tom tvrdě pracují. Mall Group je rychlá firma, vše se tu mění, vyvíjí, takže má člověk hodně nových podnětů. A když chce, může se dostat k tomu, co ho zajímá a baví. Jedna a ta samá pozice existuje v dalších „sesterských“ e-shopech, takže můžete sdílet vaše know-how, inspirovat se, brainstormovat. Je tu super kolektiv. A přestože je to obrovská firma, pořád jsou tu lidi, kteří se snaží, aby tady z toho nebyl úplně byrokratický korporát. Daří se to.