7 strategií, jak udržet koncentraci v open spacu | Blog Mall.cz

7 strategií, jak udržet koncentraci v open spacu

Snad každý ví, jaké to je, když se chceme soustředit na práci, a přitom nás stále něco vyrušuje. Věnujeme tomu pozornost a ani nepřemýšlíme nad tím, zda je dané vyrušení neodkladné. Zůstat v práci efektivně koncentrovaný a nepřicházet tak o cenný čas je někdy náročné, o to více, pracujeme-li v „open space“ kanceláři.  

1. Vytvořte si denní pracovní plán

Na začátku dne si vytvořte „to do list“ a mějte ho celý den po ruce. Vytvoření pracovního plánu vám pomůže rozvrhnout si čas a ujasnit si priority na daný den. Budete se snáze soustředit na podstatné úkoly a jejich dokončení. Navíc neztratíte přehled o tom, co se vám za celý den podařilo splnit a do čeho se máte pustit příště.

2. Najděte smysl v tom, co děláte

Pracujete na něčem a nevíte, proč to děláte? Pro udržení koncentrace je důležitá vědomá motivace. Předtím, než se naplno pustíte do nějakého úkolu, připomeňte si, proč to právě děláte a jakých dlouhodobých cílů tím dosahujete.

 

Telefonáty kolegů jsou častým rušivým faktorem v open spacu • 

3. Nastavte si pravidla pro komunikaci s kolegy

Určitě se vám už několikrát stalo, že jste se zabrali do práce a u vašeho stolu se zastavil kolega, aby s vámi něco probral. Proud vašich myšlenek a koncentrace se zastavil.

Nastavte si s kolegy komunikační pravidla. Komunikujte přes interní chat nebo e-mail. Když vám přijde od někoho zpráva, není přece nutné, abyste jí ve všech případech začali hned řešit. Držte se svých priorit a tím se vám podaří udržet kontrolu nad časem, budete se lépe soustředit na rozdělanou práci a k úkolu přejděte, až budete mít prostor.

4. Použijte sluchátka nebo chrániče sluchu

Pokud se hluku kolem vás nedá vyhnout, nasaďte si sluchátka. Vyberte si vhodnou hudbu, která vás inspiruje k práci. Potřebujete-li se soustředit tak, že zrovna ani hudba není vhodným řešením, vyzkoušejte tlumiče sluchu podobné velkým sluchátkům. Nebudete rušeni okolními zvuky a koncentrace bude jednodušší.

 

Zorganizovaný pracovní stůl vám pomůže k lepší koncetraci • 

5. Vytvořte si svůj osobní prostor

Pro lepší koncentraci vám také pomůže vytvoření pohodlného a inspirativního prostředí. Zorganizujte si svůj pracovní stůl tak, abyste snížili množství rušivých prvků. Uspořádaný stůl, pohodlná židle, pokojová květina nebo osobní citát, který vás inspiruje - to vše vám pomůže k vytvoření příjemné atmosféry a lepšímu soustředění. 

6. Buďte co nejvíce offline

Nic nedokáže rozptýlit vaši pozornost tak, jako internet a sociální sítě. Pokud to vaše práce nevyžaduje, měli byste být co nejvíce offline. Můžete vyzkoušet program Anti-social, nebo software, se kterým si stanovíte dobu, kterou můžete strávit na internetu.

To samé platí pro dostupnost na mobilu. Ne všechny příchozí hovory jsou urgentní. Zapněte si tichý režim, nebudete tak rušit své kolegy a vy se k mobilu dostanete, až si k tomu uděláte prostor.

 

Pro lepší koncentraci se snažte být co nejvíce offline • 

7. Dopřejte si pauzu venku

Vaše výkonnost bude po čase klesat. Pauzy jsou pro mozek důležité. Dopřejte si chvíli na čerstvém vzduchu venku. Změníte prostředí, okysličíte mozek, protáhnete se a bude se vám lépe soustředit.

Nakonec neexistuje žádné stoprocentně ideální místo pro práci a soustředění. Snažte se zjistit, jaké druhy rozptýlení vás vyrušují a co nejvíce je eliminujte. Přijměte okolnosti takové, jaké jsou, a půjde vám to líp. 

Zdroje: https://www.wikihow.cz/Jak-se-koncentrovat

https://www.online.muni.cz/student/3957-10-tipu-jak-se-znovu-naucit-soustredit

http://www.reflex.cz/open-space-jak-prezit

https://www.lifehack.org/articles/productivity/15-ways-to-stay-focused-at-work.html

http://www.businessanimals.cz/ba/clanky/time-management/