Mým cílem je, aby vývoj produktu šlapal jako dobře namazaný stroj, říká jeden ze scrum masterů v Mall Group Jan Bureš | Blog Mall.cz

Mým cílem je, aby vývoj produktu šlapal jako dobře namazaný stroj, říká jeden ze scrum masterů v Mall Group Jan Bureš

Když si zadáte do anglického slovníku „scrum“, vyjede vám slovo „mlýn“ nebo „skrumáž“. Ještě pořád nemáte jasno o tom, co dělá scrum master? Přečtěte si následující rozhovor s jedním z nich – Janem Burešem z Mall Group – a dozvíte se nejenom, co všechno daná práce obnáší, ale i jaká jsou její úskalí.

Co má scrum master v Mall Group na starost?

V Mall Group je nás celkem sedm. Naším společným cílem je zefektivnit práci týmu, který se podílí na vývoji produktu. Každý scrum master pracuje se dvěma až čtyřmi vývojovými týmy a zaměřuje se na jinou oblast, s ohledem na to, co je prioritní. Chceme, aby výsledný produkt, na kterém se dohodne tým s produktovým manažerem, měl přidanou hodnotu pro našeho zákazníka. Zároveň nás zajímá dobré fungování týmu a jeho schopnost predikovat, co zvládne dodat za daný čas.

Jaká jsou nejčastější úskalí při nastavování procesů?

V týmech se nám často stává, že zadání vývoje nové funkce dostane na starost člověk, který s tím už má zkušenost z minulosti. V tu chvíli leží zodpovědnost jen na jednom člověku a tým přestává fungovat jako celek. Proto se na úrovni týmu snažíme dlouhodobě pracovat na rozšiřování know-how mezi další členy. Díky tomu pak může na řešení spolupracovat více lidí najednou a tým zvládne efektivněji řešit prioritní situace.

Umět prodat svůj názor je jednoznačné „must have“ • 

Na úrovni produktového manažera se snažíme pohlídat, aby se k týmu dostalo zadání, které má v daném čase pro firmu největší přínos, a tým nabídl co nejlepší řešení. Pokud RnD oddělení funguje dobře jako celek, jsou správně navržené produkty, rozdělené role, mezi týmy rychle proudí informace a celý systém spolupráce funguje co nejlépe, jsme spokojení. V opačném případě se to snažíme napravit.

Co by měl člověk ovládat, aby pozici dobře zvládnul?

Na pozici scrum mastera v Mall Group by měl být ideálně někdo, kdo má zkušenosti s prací s více týmy. Určitě se neobejde bez průbojnosti. Častokrát se stane, že náš návrh někdo odmítne. Ale to by nás nemělo zastavit. Musíme s tím pracovat dál. Umět prodat svůj názor a mít velké empatické cítění pro práci s lidmi je jednoznačné „must have“. Děje se tady toho tolik, že je pro nás zásadní umět si jasně stanovit priority i s ohledem na dlouhodobější cíle.

Co je obecně největší výzva pro scrum mastera a co ti pomáhá?

Poučit se z chyb. Někdy se něco povede, někdy ne. Důležité je, aby se chyby ve firmě neopakovaly. Občas musím hledat světlo na konci tunelu, abych si udržel drive a věřil, že projekty úspěšně dotáhneme. Pro práci scrum mastera je důležité i správné načasování. V čase si člověk může všimnout, kde problém vzniká, kde se chyby opakují. Je potřeba nasát kontext, a pak správně načasovat to, s kým se o tom pobavit a jak se s tím bude pracovat. Ve firmě komunikujeme s celým spektrem lidí od vedení až po „uklízečku“ a je velká výzva umět správně komunikovat na všechny úrovně tak, abychom dosáhli porozumění.

Zleva scrum master Jakub Zima a developeři Roman Kučera a Vlasta Hájek • 

Pozice je dost vytrvalostní. Často musím překonávat překážky, stres, trému. V tom mi hodně pomáhá sport. Člověk si pročistí hlavu, víc si váží sám sebe, posiluje sebevědomí a dokáže pak věci lépe prodávat. No a když je nejhůř, je tu humor. S ním vzniká daleko lepší atmosféra, ve které se dobře pracuje a snáze řeší problémy. Ten bych doporučil každému.

Jaké má práce scrum mastera v Mall Group pozitiva?

Jsem tu druhým rokem a myslím, že máme v Mall Group skvělou pozici. Jsme dobře napojení na vývojové manažery, se kterými řešíme konkrétní problémy. A stejně tak máme dobré propojení s lidmi z vedení, když se řeší projektová a produktová strategie. To mi přijde super. Snažíme se všichni společně vymýšlet, jaký způsob fungování pro nás bude z krátkodobého i dlouhodobého hlediska nejvhodnější a jako scrum masteři jsme velmi aktivní skupinkou v těchto diskuzích. Je to super a doufám, že tomu tak bude i nadále. 

RnD oddělení má nyní kolem patnácti vývojových týmů a nadále se rozrůstá. Naši scrum masteři tak mají neustále plné ruce práce. Máte ostré lokty a dokážete předat své nadšení na ostatní? Přidejte se do týmu a posouvejte svět e-commerce vpřed. Mrkněte na kariérní stránky - pozice scrum mastera a dejte nám o sobě vědět.