Co zvládnou vývojáři za jeden den? To odhalil Mall Group Hack Day | Blog Mall.cz

Co zvládnou vývojáři za jeden den? To odhalil Mall Group Hack Day

Tradiční aktivita IT oddělení s názvem Hack Day je po delší pauze zpět. Opět spojila vývojáře a programátory v Mall Group, aby dala vzniknout novým nápadům a řešením. Účastníci mohli na jeden den odložit své dosavadní projekty a v týmech se ponořili do úkolů, které se v jednodenní výzvě pokusili dotáhnout co nejdál. Jak to dopadlo?

Náhledy úryvků knih, nákupní rádce „Wizard“, aplikace na sledování aut nebo nástroj na sledování http requestů – to je výčet jen několika úkolů, na kterých pracovali programátoři napříč celou skupinou Mall Group v rámci akce Hack Day. Nejprve dali programátoři a vývojáři z různých e-shopů návrhy témat, které by firmě mohly přinést nějaké vylepšení, podpořit zákaznickou zkušenost nebo urychlit vývoj. Z těch si pak naši vývojáři vybrali ty, které je nejvíce oslovily, sestavili tým a pustili se do zvoleného úkolu.

Účastníci si mohli vybrat z několika témat • 

Samotný Hack Day jsme začali ráno naražením pípy a programátoři se dali do práce. Byla domluvená i asistence týmu UX (Users Experience) a probíhaly pravidelné konzultace s programátory, aby se daná věc nedělala zbytečně a mohla se využít,“  vysvětluje průběh akce Jan Bureš, Scrum Master. „I když teď máme zrovna hektické období, kdy se musíme maximálně zaměřit na doručení projektů, jsme rádi, že jsme dlouho plánovaný Hack Day uskutečnili. Vývojáři se tak mohli chopit něčeho jiného, než na čem běžně pracují, a navíc mohli poznat další kolegy, takže to byl pro ně i skvělý teambuilding“, dodává.

Celkem 25 vývojářů se v 8 týmech zhostilo různých témat od FB loginu až po aplikaci na sledování GPS v autech. Bohužel ne všechny úkoly se podařilo dostat do zdárného konce, ale i tak to mělo svůj smysl.

Hack Day • 

Z aktuálního Hack Daye vzešla vítězoslavně dvojice Tereza Kubátová a David Černý, kteří pracovali na vytváření náhledu knížky v produktovém detailu. „Neměli jsme velké iluze, že se toho moc stihne, já jsem první polovinu pracovního dne řešila aktuální projekt Mall Boxy, takže toho bylo hodně na Davidovi, který si s tím skvěle poradil. Podařilo se nám přenést barvu přebalu knihy do uživatelského prostředí, z čeho máme taky radost. Během Hack Day jsme si hlavně hráli a dělali, co nás baví,“pochvaluje si účast Terka.

K finálnímu vyhodnocení výsledků se dostavil i šéf oddělení R&D Radko Sekerka, aby mu neuniklo, co dokáží programátoři stihnout za jeden den, když se na to maximálně soustředí. „A co dál? Musíme zmapovat a odhadnout náročnost dotáhnutí a nasazení zajímavých věcí na produkci, aby si to mohli užít i naši zákazníci. Samozřejmě s ohledem na prioritní projekty,“ dodává k akci jeden z jejích mentorů Jan Bureš.

Představení výsledků, kterých se vývojářům podařilo dosáhnout • 

Hack Day ale není pro IT oddělení jediným teambuildingem. Jednou za 14 dní si kolegové pořádají snídaně, které si sami připravují. Mezi nimi už je vyhlášená domácí paštika. Pokud byste se chtěli stát kolegy těchto šikovných programátorů, IT oddělení má dveře dokořán. Navštivte kariérní stránky a prohlédněte si otevřené pozice.