Buďte ve svém projevu úspěšní | Blog Mall.cz

Buďte ve svém projevu úspěšní

Ať už se prezentujete při výběrovém řízení, představujete nový projekt, výsledky své práce nebo potřebujete přesvědčit svého šéfa, umění úspěšného projevu se vám bude určitě hodit. Mluvit před skupinou lidí nás totiž dokáže někdy pořádně prověřit. Nepodceňte přípravu a přečtěte si 5 tipů, které můžete pro zdařilý projev použít.

1.       Poznejte své publikum a dobře se na něj nalaďte

Myslete hlavně na ty, ke kterým budete mluvit. Svůj projev přizpůsobte podle toho, jací jsou vaši posluchači, co je zajímá, jaká mohou mít očekávání a co jim chcete předat.

Dopředu se na setkání s lidmi nalaďte a neberte si nic osobně. Na tom, co si o vás druzí myslí, by vám nemělo záležet, pokud ze sebe dostáváte to nejlepší možné.

Prezentace je běžnou pracovní náplní • 

2.      Dobře se připravte 

I když jste třeba přirozený spíkr, který dokáže mluvit spatra, přiměřená příprava vám může pomoct utřídit si myšlenky nebo ujasnit délku projevu.

Předem si v hlavě uvědomte to podstatné, co chcete sdělit, stejně tak to, co říct můžete, až když vám zbyde čas. Svůj projev uveďte a na závěr ho nezapomeňte shrnout. Posluchači si budou pamatovat nejvíce právě závěr vaší řeči.

Neučte se proslov nazpaměť. Napište si záchytné body komfortně na kartičku pro případ, že ztratíte niť.

3.       Řekněte to málo slovy

Snad na každém projevu je nejtěžší, říct to nejdůležitější co nejjednodušeji. Publikum dlouho pozornost neudrží a váš čas často vyprší dříve, než se vůbec dostanete k jádru věci. (Spíkři na TEDx mají například na svůj projev pouhých 18 minut!) Zaměřte se proto na to nejpodstatnější a představte důsledně tu nejdůležitější myšlenku, kterou chcete svým posluchačům sdělit.

4.       Myslete na lidi

Mějte kontakt s vaším publikem, reagujte na něj a udržujte pozornost posluchačů. Třeba tím, že budete malovat obrazy v jejich hlavách, uvedete konkrétní příklady, budete vyprávět příběhy z praxe nebo použijete metafory a různá přirovnání.

Úspěšný projev se ukáže na vašem publiku • 

5.      Buďte sami sebou

Nevěřte žádným obecným radám ani příručkám. Univerzální pravidla neexistují. Vše si stejně nejlépe musíte zkusit zaažít sami. Napodobováním nebudete autentičtí a vaše publikum ve vás ztratí důvěru.

Ze svých nedostatků a chyb si udělejte své přednosti. Každý jsme jedinečný a přirozenost v našem projevu je nesmírně důležitá a podstatná. Nejde o to, abychom všichni mluvili stejně. A kdybyste se náhodu dostali do úzkých, vše se dá většinou zachránit milým úsměvem.

Umění úspěšného projevu se lze naučit. V rámci Mall Group Training Academy organizuje HR oddělení přednášky s odborníky, které jsou přístupné pro celou firmu a kde ani tato témata nejsou výjimkou. Láká vás zkusit práci v naší společnosti a zároveň se i vědomostně rozvíjet? Navštivte naše kariérní stránky a požádejte o některou z otevřených pozic. Třeba se i vy budete moci těšit z těchto vzdělávacích benefitů.

Zjistěte si o vašem publiku co nejvíce •