3 jednoduché recepty na nejlepší jahodové knedlíky | Blog Mall.cz

Zužitkujte úrodu: jahodové knedlíky 3× jinak

Červen a červenec patří jahodám. Pokud už i vy máte sklizeno a nevíte, jak úrodu zužitkujete, vsaďte na klasiku. Jahodové knedlíky sklidí úspěch mezi malými i velkými strávníky. Inspirujte se 3 jednoduchými recepty, které zvládnou i začátečníci.

1. Rychlé jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Jednodušší recept na jahodové knedlíky z tvarohového těsta nenajdete. Ocení ho hlavně nedočkavci. Zatímco kynuté knedlíky potřebují zhruba hodinku na vykynutí, tvarohové máte do stejné doby na talíři.

Na tvarohové knedlíky potřebujete:

  • 250 gramů tučného tvarohu,
  • 200 gramů hrubé mouky,
  • 1 žloutek,
  • 26 středně velkých jahod,
  • špetku soli.

Na ozdobení:

  • nastrouhaný tvrdý tvaroh,
  • moučkový cukr,
  • rozpuštěné máslo,
  • jahodový rozvar,
  • lístky bazalky.

Z tohoto množství připravíte přibližně 26 malých knedlíků.

>> Hrnce všech velikostí pořídíte na MALL.CZ. <<

Jak na to:

  1. Tvaroh, mouku, žloutek a špetku soli smíchejte a vypracujte z nich nelepivé těsto. Pokud by těsto lepilo až moc, přisypejte trochu mouky.
  2. Z těsta vypracujte válečky 3×24 cm. Pak je rozválejte na placku.
  3. Těsto nařežte na čtyři díly a na každý položte jahodu.
  4. Prsty postupně vytahujte těsto, spojte ho nad jahodou a po stranách. Spoje zahlaďte, poválejte v dlani a vypracujte do kulatého knedlíku.
  5. Knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě 8 až 10 minut. Hotové jsou ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu.

A pak už je jen dozdobte dle chuti rozpuštěným máslem, nastrouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem. Nám chutnají přelité jahodovým rozvarem.

>> Pěstujte jahody na balkoně. Tipy, jak na to. <<

Jakékoliv ovocné knedlíky vždy přelijte třeba rozpuštěným máslem či rozvarem ze stejného druhu ovoce.Jakékoliv ovocné knedlíky vždy přelijte třeba rozpuštěným máslem či rozvarem ze stejného druhu ovoce.

2. Kynuté jahodové knedlíky k nedělnímu obědu

Kynuté knedlíky jsou sice pracnější na přípravu, ale někteří na ně nedají dopustit. Tento recept navíc není nijak složitý a potřebujete jen pár surovin.

Na kynuté knedlíky potřebujete:

  • 500 gramů polohrubé mouky,
  • 275 mililitrů vlažného mléka,
  • 1 vejce,
  • 1 lžíce cukru,
  • 20 gramů čerstvého droždí,
  • 24 větších jahod,
  • špetku soli.

Na ozdobení:

  • nastrouhaný tvrdý tvaroh,
  • moučkový cukr,
  • rozpuštěné máslo,
  • kakao,
  • zakysaná smetana,
  • čerstvé jahody.

Z tohoto množství připravíte přibližně 24 knedlíků.

Jak na to:

  1. Mléko vyndejte z lednice zhruba hodinu před přípravou, aby bylo v pokojové teplotě. Kvasnice jinak nevykynou.
  2. Mezitím smíchejte mouku, cukr a sůl.
  3. Uprostřed směsi vytvořte důlek a nalijte do něj přibližně polovinu mléka, do kterého pak rozdrobte droždí. Obsah důlku rozmíchejte na řídké těstíčko.
  4. Směs zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek asi na 20 minut.
  5. Přidejte zbylé mléko a vejce. Celý obsah mísy hněťte zhruba 7 minut, poté těsto opět přikryjte a nechte kynout 60 minut.
  6. Vykynuté těsto rozválejte na válu na 1 centimetr silný obdélník. Nožem ho rozdělte na čtverce (přibližně 4 řady, 6 sloupců), na každý čtverec položte jahodu a vytvarujte do knedlíku.
  7. Knedlíky dejte na moukou posypaný vál a dejte jim ještě 10 až 20 minut na dokynutí.
  8. A pak už jen knedlíky uvařte ve vroucí osolené vodě zhruba 8 minut. V polovině vaření obsah hrnce opatrně promíchejte, aby se knedlíky nepřilepily ke dnu.

Zdobení se meze nekladou. Vsaďte na klasiku v podobě rozpuštěného másla a moučkového cukru nebo talíř ozdobte čerstvě nakrájenými jahodami a posypte kakaem.

Další povedený recept na sladké knedlíčky pro vás připravil Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda. Recept najdete v pořadu Jde to i bez masa na MALL.TV:

>> Mísy na míchání a kynutí těsta najdete na MALL.CZ. <<

3. Jahodové knedlíky z bramborového těsta

Pokud u vás doma frčí bramborové knedlíky s uzeným, překvapte svou rodinu sladkou alternativou. Jahodové knedlíky z bramborového těsta podle tohoto receptu vypadají krásně a v ústech jsou nádherně vláčné.

Na jahodové knedlíky z bramborového těsta potřebujete:

  • 300 gramů hrubé mouky,
  • 700 gramů brambor,
  • 2 vejce,
  • půl sáčku kypřicího prášku,
  • trochu mléka,
  • 15 až 20 středně velkých či větších jahod,
  • špetku soli.

Na ozdobení:

  • 200 gramů perníku,
  • krupicový nebo moučkový cukr,
  • rozpuštěné máslo,
  • čerstvé jahody.

Z tohoto množství připravíte přibližně 15 až 20 knedlíků.

Jak na to:

  1. Brambory uvařte den předem v neosolené vodě.
  2. Následující den je nastrouhejte do mísy a přisypte mouku, kypřicí prášek a sůl.
  3. Do vzniklé směsi přidejte vejce a tolik mléka, abyste vytvořili tužší, ale vláčné těsto.
  4. Z těsta vytvořte váleček, který nakrájejte na půl centimetrová kolečka. Ty v dlani prstem zploštěte a přidejte na ně jahodu.
  5. Knedlíky vložte do vroucí neosolené vody tak, aby mohly volně plavat.
  6. Knedlíky vařte 5 až 7 minut podle velikosti a tloušťky těsta. Že jsou knedlíky hotové poznáte ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu.

Knedlíky pak dozdobte třeba strouhaným perníkem, moučkovým cukrem nebo přepuštěným máslem.

>> Všechny kuchyňské pomůcky pořídíte na jednom místě. <<

Nezapomeňte, že pro vás máme všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si to spolu užívali.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.