3 jednoduché recepty na nejlepší jahodové knedlíky | Blog Mall.cz

Zužitkujte úrodu: jahodové knedlíky 3× jinak

Červen a červenec patří jahodám. Pokud už i vy máte sklizeno a nevíte, jak úrodu zužitkujete, vsaďte na klasiku. Jahodové knedlíky sklidí úspěch mezi malými i velkými strávníky. Inspirujte se 3 jednoduchými recepty, které zvládnou i začátečníci.

1. Rychlé jahodové knedlíky z tvarohového těsta

Jednodušší recept na jahodové knedlíky z tvarohového těsta nenajdete. Ocení ho hlavně nedočkavci. Zatímco kynuté knedlíky potřebují zhruba hodinku na vykynutí, tvarohové máte do stejné doby na talíři.

Na tvarohové knedlíky potřebujete:

  • 250 gramů tučného tvarohu,
  • 200 gramů hrubé mouky,
  • 1 žloutek,
  • 26 středně velkých jahod,
  • špetku soli.

Na ozdobení:

  • nastrouhaný tvrdý tvaroh,
  • moučkový cukr,
  • rozpuštěné máslo,
  • jahodový rozvar,
  • lístky bazalky.

Z tohoto množství připravíte přibližně 26 malých knedlíků.

>> Hrnce všech velikostí pořídíte na MALL.CZ. <<

Jak na to:

  1. Tvaroh, mouku, žloutek a špetku soli smíchejte a vypracujte z nich nelepivé těsto. Pokud by těsto lepilo až moc, přisypejte trochu mouky.
  2. Z těsta vypracujte válečky 3×24 cm. Pak je rozválejte na placku.
  3. Těsto nařežte na čtyři díly a na každý položte jahodu.
  4. Prsty postupně vytahujte těsto, spojte ho nad jahodou a po stranách. Spoje zahlaďte, poválejte v dlani a vypracujte do kulatého knedlíku.
  5. Knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě 8 až 10 minut. Hotové jsou ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu.

A pak už je jen dozdobte dle chuti rozpuštěným máslem, nastrouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem. Nám chutnají přelité jahodovým rozvarem.

>> Pěstujte jahody na balkoně. Tipy, jak na to. <<

Jakékoliv ovocné knedlíky vždy přelijte třeba rozpuštěným máslem či rozvarem ze stejného druhu ovoce.

2. Kynuté jahodové knedlíky k nedělnímu obědu

Kynuté knedlíky jsou sice pracnější na přípravu, ale někteří na ně nedají dopustit. Tento recept navíc není nijak složitý a potřebujete jen pár surovin.

Na kynuté knedlíky potřebujete:

  • 500 gramů polohrubé mouky,
  • 275 mililitrů vlažného mléka,
  • 1 vejce,
  • 1 lžíce cukru,
  • 20 gramů čerstvého droždí,
  • 24 větších jahod,
  • špetku soli.

Na ozdobení:

  • nastrouhaný tvrdý tvaroh,
  • moučkový cukr,
  • rozpuštěné máslo,
  • kakao,
  • zakysaná smetana,
  • čerstvé jahody.

Z tohoto množství připravíte přibližně 24 knedlíků.

Jak na to:

  1. Mléko vyndejte z lednice zhruba hodinu před přípravou, aby bylo v pokojové teplotě. Kvasnice jinak nevykynou.
  2. Mezitím smíchejte mouku, cukr a sůl.
  3. Uprostřed směsi vytvořte důlek a nalijte do něj přibližně polovinu mléka, do kterého pak rozdrobte droždí. Obsah důlku rozmíchejte na řídké těstíčko.
  4. Směs zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek asi na 20 minut.
  5. Přidejte zbylé mléko a vejce. Celý obsah mísy hněťte zhruba 7 minut, poté těsto opět přikryjte a nechte kynout 60 minut.
  6. Vykynuté těsto rozválejte na válu na 1 centimetr silný obdélník. Nožem ho rozdělte na čtverce (přibližně 4 řady, 6 sloupců), na každý čtverec položte jahodu a vytvarujte do knedlíku.
  7. Knedlíky dejte na moukou posypaný vál a dejte jim ještě 10 až 20 minut na dokynutí.
  8. A pak už jen knedlíky uvařte ve vroucí osolené vodě zhruba 8 minut. V polovině vaření obsah hrnce opatrně promíchejte, aby se knedlíky nepřilepily ke dnu.

Zdobení se meze nekladou. Vsaďte na klasiku v podobě rozpuštěného másla a moučkového cukru nebo talíř ozdobte čerstvě nakrájenými jahodami a posypte kakaem.

Další povedený recept na sladké knedlíčky pro vás připravil Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda. Recept najdete v pořadu Jde to i bez masa na MALL.TV:

>> Mísy na míchání a kynutí těsta najdete na MALL.CZ. <<

3. Jahodové knedlíky z bramborového těsta

Pokud u vás doma frčí bramborové knedlíky s uzeným, překvapte svou rodinu sladkou alternativou. Jahodové knedlíky z bramborového těsta podle tohoto receptu vypadají krásně a v ústech jsou nádherně vláčné.

Na jahodové knedlíky z bramborového těsta potřebujete:

  • 300 gramů hrubé mouky,
  • 700 gramů brambor,
  • 2 vejce,
  • půl sáčku kypřicího prášku,
  • trochu mléka,
  • 15 až 20 středně velkých či větších jahod,
  • špetku soli.

Na ozdobení:

  • 200 gramů perníku,
  • krupicový nebo moučkový cukr,
  • rozpuštěné máslo,
  • čerstvé jahody.

Z tohoto množství připravíte přibližně 15 až 20 knedlíků.

Jak na to:

  1. Brambory uvařte den předem v neosolené vodě.
  2. Následující den je nastrouhejte do mísy a přisypte mouku, kypřicí prášek a sůl.
  3. Do vzniklé směsi přidejte vejce a tolik mléka, abyste vytvořili tužší, ale vláčné těsto.
  4. Z těsta vytvořte váleček, který nakrájejte na půl centimetrová kolečka. Ty v dlani prstem zploštěte a přidejte na ně jahodu.
  5. Knedlíky vložte do vroucí neosolené vody tak, aby mohly volně plavat.
  6. Knedlíky vařte 5 až 7 minut podle velikosti a tloušťky těsta. Že jsou knedlíky hotové poznáte ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu.

Knedlíky pak dozdobte třeba strouhaným perníkem, moučkovým cukrem nebo přepuštěným máslem.

>> Všechny kuchyňské pomůcky pořídíte na jednom místě. <<

Nezapomeňte, že pro vás máme všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si to spolu užívali.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.