1. Rychlé jahodové knedlíky z tvarohového těsta
Jednodušší recept na jahodové knedlíky z tvarohového těsta nenajdete. Ocení ho hlavně nedočkavci. Zatímco kynuté knedlíky potřebují zhruba hodinku na vykynutí, tvarohové máte do stejné doby na talíři.
Na tvarohové knedlíky potřebujete:
- 250 gramů tučného tvarohu,
- 200 gramů hrubé mouky,
- 1 žloutek,
- 26 středně velkých jahod,
- špetku soli.
Na ozdobení:
- nastrouhaný tvrdý tvaroh,
- moučkový cukr,
- rozpuštěné máslo,
- jahodový rozvar,
- lístky bazalky.
Z tohoto množství připravíte přibližně 26 malých knedlíků.
>> Hrnce všech velikostí pořídíte na MALL.CZ. <<
Jak na to:
- Tvaroh, mouku, žloutek a špetku soli smíchejte a vypracujte z nich nelepivé těsto. Pokud by těsto lepilo až moc, přisypejte trochu mouky.
- Z těsta vypracujte válečky 3×24 cm. Pak je rozválejte na placku.
- Těsto nařežte na čtyři díly a na každý položte jahodu.
- Prsty postupně vytahujte těsto, spojte ho nad jahodou a po stranách. Spoje zahlaďte, poválejte v dlani a vypracujte do kulatého knedlíku.
- Knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě 8 až 10 minut. Hotové jsou ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu.
A pak už je jen dozdobte dle chuti rozpuštěným máslem, nastrouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem. Nám chutnají přelité jahodovým rozvarem.
>> Pěstujte jahody na balkoně. Tipy, jak na to. <<
2. Kynuté jahodové knedlíky k nedělnímu obědu
Kynuté knedlíky jsou sice pracnější na přípravu, ale někteří na ně nedají dopustit. Tento recept navíc není nijak složitý a potřebujete jen pár surovin.
Na kynuté knedlíky potřebujete:
- 500 gramů polohrubé mouky,
- 275 mililitrů vlažného mléka,
- 1 vejce,
- 1 lžíce cukru,
- 20 gramů čerstvého droždí,
- 24 větších jahod,
- špetku soli.
Na ozdobení:
- nastrouhaný tvrdý tvaroh,
- moučkový cukr,
- rozpuštěné máslo,
- kakao,
- zakysaná smetana,
- čerstvé jahody.
Z tohoto množství připravíte přibližně 24 knedlíků.
Jak na to:
- Mléko vyndejte z lednice zhruba hodinu před přípravou, aby bylo v pokojové teplotě. Kvasnice jinak nevykynou.
- Mezitím smíchejte mouku, cukr a sůl.
- Uprostřed směsi vytvořte důlek a nalijte do něj přibližně polovinu mléka, do kterého pak rozdrobte droždí. Obsah důlku rozmíchejte na řídké těstíčko.
- Směs zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek asi na 20 minut.
- Přidejte zbylé mléko a vejce. Celý obsah mísy hněťte zhruba 7 minut, poté těsto opět přikryjte a nechte kynout 60 minut.
- Vykynuté těsto rozválejte na válu na 1 centimetr silný obdélník. Nožem ho rozdělte na čtverce (přibližně 4 řady, 6 sloupců), na každý čtverec položte jahodu a vytvarujte do knedlíku.
- Knedlíky dejte na moukou posypaný vál a dejte jim ještě 10 až 20 minut na dokynutí.
- A pak už jen knedlíky uvařte ve vroucí osolené vodě zhruba 8 minut. V polovině vaření obsah hrnce opatrně promíchejte, aby se knedlíky nepřilepily ke dnu.
Zdobení se meze nekladou. Vsaďte na klasiku v podobě rozpuštěného másla a moučkového cukru nebo talíř ozdobte čerstvě nakrájenými jahodami a posypte kakaem.
Další povedený recept na sladké knedlíčky pro vás připravil Radek David, šéfkuchař restaurace La Veranda. Recept najdete v pořadu Jde to i bez masa na MALL.TV:
>> Mísy na míchání a kynutí těsta najdete na MALL.CZ. <<
3. Jahodové knedlíky z bramborového těsta
Pokud u vás doma frčí bramborové knedlíky s uzeným, překvapte svou rodinu sladkou alternativou. Jahodové knedlíky z bramborového těsta podle tohoto receptu vypadají krásně a v ústech jsou nádherně vláčné.
Na jahodové knedlíky z bramborového těsta potřebujete:
- 300 gramů hrubé mouky,
- 700 gramů brambor,
- 2 vejce,
- půl sáčku kypřicího prášku,
- trochu mléka,
- 15 až 20 středně velkých či větších jahod,
- špetku soli.
Na ozdobení:
- 200 gramů perníku,
- krupicový nebo moučkový cukr,
- rozpuštěné máslo,
- čerstvé jahody.
Z tohoto množství připravíte přibližně 15 až 20 knedlíků.
Jak na to:
- Brambory uvařte den předem v neosolené vodě.
- Následující den je nastrouhejte do mísy a přisypte mouku, kypřicí prášek a sůl.
- Do vzniklé směsi přidejte vejce a tolik mléka, abyste vytvořili tužší, ale vláčné těsto.
- Z těsta vytvořte váleček, který nakrájejte na půl centimetrová kolečka. Ty v dlani prstem zploštěte a přidejte na ně jahodu.
- Knedlíky vložte do vroucí neosolené vody tak, aby mohly volně plavat.
- Knedlíky vařte 5 až 7 minut podle velikosti a tloušťky těsta. Že jsou knedlíky hotové poznáte ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu.
Knedlíky pak dozdobte třeba strouhaným perníkem, moučkovým cukrem nebo přepuštěným máslem.
>> Všechny kuchyňské pomůcky pořídíte na jednom místě. <<
Nezapomeňte, že pro vás máme všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si to spolu užívali.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.