Klasicky se domácí dipy vyrábí z majonézy, tatarské omáčky nebo třeba kečupu. Takové omáčky jsou ale těžké a na grilovačce vám velkou parádu neudělají. Nezdravý základ přitom můžete hravě nahradit třeba bílým jogurtem, který vám zbyl v lednici. Takové dipy jsou zdravější – obsahují totiž bílkoviny a méně tuku.
A navíc – jogurtový dip se hodí téměř ke všemu. Naservírujte ho k rybě, grilované zelenině, steaku nebo houbám a neuděláte chybu. Tak si jich pojďte pár připravit.
1. Osvědčená klasika s česnekem a pažitkou
Je to nejjednodušší varianta, pokud nemáte doma víc než jogurt a bylinky v truhlíku. Na dip budete potřebovat jen:
- kelímek bílého jogurtu,
- pár snítek pažitky,
- česnek,
- sůl a pepř.
Do misky vyklopte bílý jogurt a smíchejte ho s prolisovaným česnekem – začněte s 1–2 stroužky a podle chuti přidávejte. Přisypte nasekanou pažitku, ochuťte solí a pepřem a vše promíchejte. Chcete-li mít dip krásně hladký, použijte mixér. A můžete servírovat.
Náš tip: Místo pažitky použijte i další bylinky. Do dipu se hodí například koriandr, petrželka nebo šalvěj.
>> Pro správně ugrilované maso si pořidťe grilovací desku Orion na MALL.cz. <<
2. Parmazánový dip
Ideální pro milovníky sýrů. Na italskou variaci si nachystejte:
- kelímek bílého jogurtu,
- parmazán,
- bylinky podle chuti,
- sůl a pepř.
K bílému jogurtu přidejte najemno nastrouhaný parmazán – množství záleží na vás. Dip postupně ochutnávejte, až bude mít pro vás ideální sýrovou příchuť. Přidejte nasekané bylinky (bazalku nebo třeba česnekové výhonky – dipu dodají ten správný říz) a nakonec dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
Náš tip: K dipům se skvěle hodí osvěžující chuť citronové nebo limetkové šťávy. Přidejte k jogurtové omáčce vždy pár kapek.
3. Jogurtové tzaziki
Přeneste k sobě na zahradu na chvíli vůni Řecka a připravte si okurkový dip. Připravíte ho z:
- kelímku bílého jogurtu,
- salátové okurky,
- 1–2 stroužků česneku,
- citronové šťávy,
- soli a pepře.
Okurku očistěte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Chvíli ji nechte v misce odležet, až pustí vodu. Tu pak vylijte, aby nebyl dip moc vodnatý. Přidejte bílý jogurt, najemno prolisovaný česnek, lžičku citronové šťávy a špetku soli s mletým pepřem. Máte-li na zahradě kopr, přidejte pár najemno nasekaných snítek. Před podáváním nezapomeňte dip vychladit.
Náš tip: Aby byla omáčka jemnější a příjemnější na chuť, zbavte před strouháním okurky zrníček – podélně okurku rozpulte a vnitřek se semínky nožem vyřízněte. Pak nastrouhejte a pokračujte podle receptu.
4. Špenátovo-mandlový dip
Zelenou pochoutku si nemusíte dopřát jen o Velikonocích. Špenát je totiž skvělá příloha i ke grilovanému masu. Připravte si z něj dip. Budete na něj potřebovat:
- 1–2 kelímky bílého jogurtu,
- půl kila baby špenátu,
- 80 gramů oloupaných mandlí,
- mátu,
- citronovou kůru,
- citronovou šťávu,
- sůl a pepř.
Začněte s přípravou špenátu – ponořte ho do vroucí osolené vody a nechte ho tam asi půl minuty. Jakmile lístky získají jasnější barvu, vodu vylijte a špenát rychle zchlaďte pod studenou vodou.
Mezitím najemno rozmixujte mandle. Přidejte k nim do mixéru okapaný špenát (trochu ho ještě vymačkejte z něj zbytky vody), pár lístků máty, šťávu z citronu a nastrouhanou citronovou kůru. Ochuťte solí a pepřem a vše důkladně rozmixujte. Jako poslední krok přidejte jogurt a promíchejte.
>> Pořiďte si na grilovačku obří láhev na pití s kohoutkem. <<
5. Koprový dip
Další jednoduchá kombinace, se kterou u grilu zazáříte. Využijte úrodu z vlastní zahrádky a připravte dip z kopru – hotovo budete mít do 10 minut. Nachystejte si:
- kelímek bílého jogurtu,
- kopr,
- stroužek česneku,
- sůl a pepř.
Do misky vyklopte jogurt a smíchejte ho s najemno nasekaným koprem a prolisovaným česnekem. Nezapomeňte ani na špetku soli a pepře. Podávejte vychlazené.
6. Dip se sušenými rajčaty
I jogurtový dip může být do červena a lehce pikantní. Třeba ten ze sušených rajčat. Nachystejte si:
- kelímek bílého jogurtu,
- asi 150 gramů sušených rajčat v oleji,
- stroužek česneku,
- bazalku,
- případně kapary.
Sušená rajčata rozmixujte najemno, až z nich vznikne jemná pasta. Tu pak smíchejte s bílým jogurtem, prolisovaným česnekem a nasekanou bazalkou. Máte-li rádi výraznou chuť kapar, neváhejte je do dipu přidat – nejprve je ale posekejte na opravdu drobné kousky. Důkladně promíchejte a máte hotovo. Sůl tentokrát vynechejte, sušená rajčata jsou dost slaná sama o sobě.
Pamatujte na to, že dipy jsou nejlepší vychlazené – připravte si je proto vždy pár hodin před grilovačkou a dejte do lednice.
Máte vlastní osvědčený jogurtový dip, který na vaší grilovačce nesmí chybět? Napište nám recept do komentářů.