6 tipů na skvělé jogurtové dipy ke grilovačce | Blog Mall.cz

Zbytek jogurtu? Vykouzlete z něj těchto 6 skvělých dipů na grilovačku

Co by byly grilované steaky nebo zelenina bez domácí omáčky. Skvělý dip ke grilovaným dobrotám přitom vytvoříte třeba jen z jogurtu, který vám zbyl v lednici. A budete se po něm olizovat. Čtěte, jaké kombinace chutí z jogurtu vytvoříte.

Klasicky se domácí dipy vyrábí z majonézy, tatarské omáčky nebo třeba kečupu. Takové omáčky jsou ale těžké a na grilovačce vám velkou parádu neudělají. Nezdravý základ přitom můžete hravě nahradit třeba bílým jogurtem, který vám zbyl v lednici. Takové dipy jsou zdravější – obsahují totiž bílkoviny a méně tuku.

A navíc – jogurtový dip se hodí téměř ke všemu. Naservírujte ho k rybě, grilované zelenině, steaku nebo houbám a neuděláte chybu. Tak si jich pojďte pár připravit.

1. Osvědčená klasika s česnekem a pažitkou

Je to nejjednodušší varianta, pokud nemáte doma víc než jogurt a bylinky v truhlíku. Na dip budete potřebovat jen:

  • kelímek bílého jogurtu,
  • pár snítek pažitky,
  • česnek,
  • sůl a pepř.

Do misky vyklopte bílý jogurt a smíchejte ho s prolisovaným česnekem – začněte s 1–2 stroužky a podle chuti přidávejte. Přisypte nasekanou pažitku, ochuťte solí a pepřem a vše promíchejte. Chcete-li mít dip krásně hladký, použijte mixér. A můžete servírovat.

Náš tip: Místo pažitky použijte i další bylinky. Do dipu se hodí například koriandr, petrželka nebo šalvěj.

Při přípravě dipů nemusíte nic složitě odvažovat. Ingredience přidávejte podle chuti.

>> Pro správně ugrilované maso si pořidťe grilovací desku Orion na MALL.cz. <<

2. Parmazánový dip

Ideální pro milovníky sýrů. Na italskou variaci si nachystejte:

  • kelímek bílého jogurtu,
  • parmazán,
  • bylinky podle chuti,
  • sůl a pepř.

K bílému jogurtu přidejte najemno nastrouhaný parmazán – množství záleží na vás. Dip postupně ochutnávejte, až bude mít pro vás ideální sýrovou příchuť. Přidejte nasekané bylinky (bazalku nebo třeba česnekové výhonky – dipu dodají ten správný říz) a nakonec dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.

Náš tip: K dipům se skvěle hodí osvěžující chuť citronové nebo limetkové šťávy. Přidejte k jogurtové omáčce vždy pár kapek.

3. Jogurtové tzaziki

Přeneste k sobě na zahradu na chvíli vůni Řecka a připravte si okurkový dip. Připravíte ho z:

  • kelímku bílého jogurtu,
  • salátové okurky,
  • 1–2 stroužků česneku,
  • citronové šťávy,
  • soli a pepře.

Okurku očistěte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Chvíli ji nechte v misce odležet, až pustí vodu. Tu pak vylijte, aby nebyl dip moc vodnatý. Přidejte bílý jogurt, najemno prolisovaný česnek, lžičku citronové šťávy a špetku soli s mletým pepřem. Máte-li na zahradě kopr, přidejte pár najemno nasekaných snítek. Před podáváním nezapomeňte dip vychladit.

Náš tip: Aby byla omáčka jemnější a příjemnější na chuť, zbavte před strouháním okurky zrníček – podélně okurku rozpulte a vnitřek se semínky nožem vyřízněte. Pak nastrouhejte a pokračujte podle receptu.

Tzaziky se hodí ke grilované zelenině i masu. V letním horku si je ale klidně dejte jen tak ke svačině, třeba s pečivem.

4. Špenátovo-mandlový dip

Zelenou pochoutku si nemusíte dopřát jen o Velikonocích. Špenát je totiž skvělá příloha i ke grilovanému masu. Připravte si z něj dip. Budete na něj potřebovat:

  • 1–2 kelímky bílého jogurtu,
  • půl kila baby špenátu,
  • 80 gramů oloupaných mandlí,
  • mátu,
  • citronovou kůru,
  • citronovou šťávu,
  • sůl a pepř.

Začněte s přípravou špenátu – ponořte ho do vroucí osolené vody a nechte ho tam asi půl minuty. Jakmile lístky získají jasnější barvu, vodu vylijte a špenát rychle zchlaďte pod studenou vodou.

Mezitím najemno rozmixujte mandle. Přidejte k nim do mixéru okapaný špenát (trochu ho ještě vymačkejte z něj zbytky vody), pár lístků máty, šťávu z citronu a nastrouhanou citronovou kůru. Ochuťte solí a pepřem a vše důkladně rozmixujte. Jako poslední krok přidejte jogurt a promíchejte.

Když vám špenátový dip z grilovačky zbude, dejte si ho jen tak s krekry nebo třeba pita chlebem.

>> Pořiďte si na grilovačku obří láhev na pití s kohoutkem. <<

5. Koprový dip

Další jednoduchá kombinace, se kterou u grilu zazáříte. Využijte úrodu z vlastní zahrádky a připravte dip z kopru – hotovo budete mít do 10 minut. Nachystejte si:

  • kelímek bílého jogurtu,
  • kopr,
  • stroužek česneku,
  • sůl a pepř.

Do misky vyklopte jogurt a smíchejte ho s najemno nasekaným koprem a prolisovaným česnekem. Nezapomeňte ani na špetku soli a pepře. Podávejte vychlazené.

6. Dip se sušenými rajčaty

I jogurtový dip může být do červena a lehce pikantní. Třeba ten ze sušených rajčat. Nachystejte si:

  • kelímek bílého jogurtu,
  • asi 150 gramů sušených rajčat v oleji,
  • stroužek česneku,
  • bazalku,
  • případně kapary.

Sušená rajčata rozmixujte najemno, až z nich vznikne jemná pasta. Tu pak smíchejte s bílým jogurtem, prolisovaným česnekem a nasekanou bazalkou. Máte-li rádi výraznou chuť kapar, neváhejte je do dipu přidat – nejprve je ale posekejte na opravdu drobné kousky. Důkladně promíchejte a máte hotovo. Sůl tentokrát vynechejte, sušená rajčata jsou dost slaná sama o sobě.

Pokud kapary nepatří mezi vaše oblíbená jídla, vynechejte je a místo nich si dip ozvláštněte třeba namletými vlašskými ořechy.

Pamatujte na to, že dipy jsou nejlepší vychlazené – připravte si je proto vždy pár hodin před grilovačkou a dejte do lednice.

Máte vlastní osvědčený jogurtový dip, který na vaší grilovačce nesmí chybět? Napište nám recept do komentářů.