Zatočte s cestovní horečkou | Blog Mall.cz

Zatočte s cestovní horečkou

Vytoužená dovolená je už téměř na dosah ruky a vám místo radosti třeští hlava a je špatně od žaludku? Nemusíte k doktorovi, abyste poznali cestovní horečku. Přečtěte si, proč vzniká, jak si poskytnete první pomoc a díky čemu dáte cestovatelské chorobě sbohem.

Choroba cestovatelů

Cestovní horečku na seznamu nemocí v lékařských příručkách nenajdete. Spouští ji především pochody, které se nám před odjezdem odehrávají v hlavě:

  • nervozita,
  • stres
  • a neustálé přemýšlení nad tím, zda máte vše nachystané a co by se mohlo pokazit.

Před dovolenou se často zbytečně obáváme špatných scénářů a nesoustředíme se na příjemnou stránku cestování. • 

Psychické projevy se někdy odrazí i do tělesného stavu. Proto vás před cestou potrápí hlava, břicho nebo klouby. U některých cestovatelů dojde i na skutečnou horečku nebo alespoň mírně zvýšenou teplotu.

Základem prevence je plánování

Ačkoliv se na dovolenou těšíme, blížící se termín většinou nevítáme s požadovaným klidem. Na stole vždy přistane kupa úkolů:

  • v práci předáváte své povinnosti kolegům,
  • domlouváte u sousedů nebo rodiny zalévání květin a větrání bytu
  • nebo na poslední chvíli zjišťujete, co už před dovolenou nestihnete zařídit.

>> Opatřete si samozavlažovací truhlíky na MALL.cz. <<

Pomůže vám, když si připravíte seznamy úkolů. Ty si rozdělte do skupin podle toho, v jak velkém předstihu před cestou se jim musíte věnovat.

Vtáhněte do plánování dovolené celou rodinu. • 

Úkoly, které vyžadují velmi dlouhou dobu

Jakmile vyberete místo a termín dovolené, zjistěte si, jestli budete potřebovat víza nebo očkování. Vyřizování dokumentů někdy trvá i dlouhé týdny, dostatek času proto oceníte.

Pozornost také věnujte svým dokladům. Prošlý pas nebo občanský průkaz včas vyměňte. Do zahraničí s sebou vždy sbalte alespoň dva platné průkazy totožnosti. Pokud máte obavu, že dokumenty ztratíte, přibalte si i jejich kopii.

Platné doklady jsou pro cestování nezbytností. • 

Položky, které si můžete nachystat v předstihu

Výběr vhodného zavazadla sice můžete nechat na poslední týden před dovolenou, ale svému vnitřnímu klidu tím neprospějete. Proto si kufr nebo tašku vyberte klidně i v měsíčním předstihu. Zkontrolujte, zda zipy, přezky i kolečka fungují. Potom vyzkoušejte „balení nanečisto” – zjistíte tak, jestli se do zavazadla vejde alespoň orientačně to, co si chcete sbalit.

>> Vyberte si zavazadlo na každou cestu. <<

Při zkušebním balení si snadno sepíšete seznam věcí, které s vámi na dovolenou pojedou. Chybějící kusy oblečení nebo výbavy si zapište na nákupní seznam a co nejdříve se vrhněte na odškrtání všech položek.

Seznamy vás uklidní, urychlí vám balení a na nic důležitého díky nim nezapomenete. • 

Náš tip: Seznam ani po balení nevyhazujte. Při odjezdu z dovolené si s jeho pomocí zkontrolujete, zda máte vše. A seznam využijete i po návratu z dovolené. Zakroužkujte si podle pravdy, co jste nakonec na dovolené potřebovali a takto upravený seznam si schovejte na další dovolenou.

V předstihu si také zjistěte, jakou měnou se v cizí zemi platí a jestli vaše platební karta má z banky povolené výběry v zahraničí. Podívejte se na internetu nebo se stavte na pobočce a zeptejte se, kolik za výběr v cizině zaplatíte.

Nachystejte si seznam, kolik přibližně stojí v destinaci doprava, vstupenky na atrakce nebo jídlo. Díky tomu získáte přehled, lépe rozplánujete finance a nenecháte se nachytat od podvodníků. Ceny zjistíte na blogu cestovatelů, v diskuzích nebo od známých, kteří už v zemi byli.

Zjistěte si předem, jaké výdaje na vás přibližně čekají. Vyhnete se nepříjemným překvapením. • 

Náš tip: Pořiďte si malý slovník, kapesní knihu konverzace nebo si nejčastější fráze alespoň napište na papír.

Přípravy věnujte i svému mobilnímu telefonu.

  • Nainstalujte si turistické aplikace, které vám představí skrytá zákoutí nebo pomohou s výběrem kempu.
  • Zjistěte, jestli se vám vyplatí pořizovat datový balíček u českého operátora, nebo si raději na místě zakoupíte zdejší SIM kartu. Především v některých asijských zemích je tato varianta výhodná.
  • Zjistěte si, jak nastavíte telefon, aby vám baterka vydržela co nejdéle.

I s mobilem vyfotíte fantastické obrázky. Stačí vědět, jak na to. • 

Těsně před cestou

V první řadě se ujistěte, že máte to nejdůležitější a nenahraditelné:

  • platné cestovní doklady,
  • platnou platební kartu, která umožňuje výběry i v zahraničí
  • a léky na předpis.

Další vybavení si dokoupíte v případě potřeby až na místě. Pokud se chystáte poprvé na cestu letadlem, zjistěte, co vás čeká.

A především zůstaňte v klidu. Vyhněte se zbytečnému přemýšlení o tom, co by se mohlo pokazit a naopak si představujte, jak dovolená proběhne bez komplikací. Před cestou si dopřejte dostatek spánku, ať na místo dorazíte zrelaxovaní a dobře naladění.

Postihla vás někdy cestovní horečka? Jak jste se s ní vypořádali? Napište nám do komentářů.