Vitamíny z přírody: pampeliškový a sedmikráskový med | Blog Mall.cz

Vitamíny z přírody: pampeliškový a sedmikráskový med

Všechno kolem nás v těchto dnech kvete a pučí. Příroda má po zimně sílu a tu se vyplatí uchovat. Květiny kolem nás nemusí být jen na okrasu. Uvařte si domácí med z pampelišek nebo sedmikrásek. Oba mají jemnou chuť i vůni. Medem osladíte letní limonády, čaje nebo použijete do marinády.

Pampeliška, smetanka lékařská, očista pro tělo  

Květy na med, mladé lístky do salátů a kořen na odvar nebo rozemletý na kávu, ale jistě najdete i další možnosti užívání. A k čemu slouží? Detoxikuje organismus, podporuje metabolismus a trávení, pomáhá v období nachlazení. Stejně jako sedmikráska zlepšuje pleť…

Vitamíny z přírody: pampeliškový a sedmikráskový med • 

Pampeliškový med

200 – 250 pampeliškových květů, 1 l vody, 2 citrony a 1 pomeranč, 700 – 1000g cukru

Květy se sbírají za slunného a suchého počasí. Květy opláchneme(nemusíme), zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu, povaříme 15 minut, odstavíme. Přidáme na plátky nakrájené citrusy a nechám přes noc louhovat. Přecedíme do kastrolu, přidáme cukr a pozvolna vaříme do podoby sirupu nebo medu (to většinou trvá o hodinu déle).

Pampeliškový med • 

Sedmikráska = léčivka

Sedmikráska chudobka, sedmikráska obecná, drobná rostlinka s velkými léčivými účinky:

  • hojí, zklidňuje a posiluje horní cesty dýchací (usnadňuje vykašlávání)
  • léčí záněty v krku a dásní
  • uvolňuje křeče při menstruačních bolestech
  • posiluje látkovou výměnu v játrech
  • zevně léčí pleť – drobné ranky, vředy, akné, vyrážky
  • na jaře je vhodná do kuchyně, je plná vitamínů a hodí se do salátů, polévek…

Sbírají se květy, můžeme i se stonkem, ale ten by neměl být delší než cca 1 cm, za slunného, suchého počasí. Pro skladování je sušíme ve stínu při teplotě 35 °C.

Při nemoci horních cest dýchacích se doporučuje čaj pít 2x denně (na šálek 1 – 2 lžičky sušených květů). Je vhodné používat ve směsi bylin, sedmikráska samotná má dost trpkou chuť. Odvary louhujeme zhruba 5 minut. Odvar ze sedmikrásky se doporučuje kloktat po zápalu plic, při aftech a zánětech dásní.

Osvěžující koupele a obklady (odvar z květů) pomáhají unavené pleti, vstřebávání modřin…

Sedmikráskový sirup a med ocení nejen děti • 

Sedmikráskový sirup a med ocení nejen děti

50 g květů sedmikrásek, 1 – 2 citrony nebo limetky (1 kus nakrájený na kolečka, 1 vymačkaný), 500 – 750 g cukru, 0,75 l vody, bylinky dle chuti – máta, meduňka

Opláchnuté květy dáme do mísy a přelijeme vařící vodou, poté přidáme šťávu a plátky citronu, bylinky. Necháme louhovat min. 24 hodin, přecedíme do kastrolu, přidáme cukr (na sirup stačí 500g) a pozvolna vaříme do podoby sirupu nebo medu (to většinou trvá o hodinu déle). Pokud se na povrchu vytváří pěna, sbíráme ji malým cedníkem. Hotový sirup nebo med přelijeme do čistých sklenic.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na FacebookuInstagramu i na YouTube.