Sezóna českého květáku startuje na přelomu května a června – tehdy seženete růžice květáku téměř ve všech obchodech a za pár korun.
Navíc stačí jedna porce květáku a uděláte hodně pro své zdraví. Květák totiž obsahuje vitamíny A, B a E a minerály, jako je draslík, vápník, hořčík nebo železo. Najdete v něm také antikarcinogenní látky – květákové pokrmy jsou proto skvělou prevencí proti rakovině.
Jaké další účinky má květák na zdraví:
- usměrňuje trávicí proces, takže se hodí i pro lidi s žaludečními problémy,
- zbaví vás zácpy i průjmu,
- zlepšuje funkci srdce,
- pomáhá při problémech s ledvinami, protože odvodňuje,
- a je skvělým pomocníkem při hubnutí – zasytí, ale přitom je v něm minimum sacharidů a skoro žádný tuk.
Květák připravíte na mnoho způsobů – klidně ho vařte, smažte, zapékejte, duste nebo použijte syrový jen tak do salátu. Inspirujte se třeba těmito netradičními recepty.
Při přípravě květáku začněte tím, že odříznete tvrdou spodní část a odloupnete zelené listy. Většina lidí zelené listy vyhazuje, ale klidně je použijte jako listovou zeleninu nebo je osmažte a připravte si z nich brambůrky. • MALL.CZ
1. Květáková pizza
Udělejte si doma italský večer na český způsob – upečte si domácí pizzu, ale běžné pizzové těsto nahraďte plackou z květáku. Na dvě pizzy potřebujete:
- 1 květák,
- 1 vejce,
- 40 gramů parmezánu,
- 70 gramů mozzarelly,
- lžičku soli,
- lžičku oregana,
- česnek,
- olivový olej,
- rajčatovou omáčku
- a suroviny na obložení podle vlastní chuti.
Jak na to:
- Květák rozlamte nebo rozkrájejte na malé růžičky, opláchněte a rozmixujte na jemnou drť. Tu dejte do misky a nechte změknout – buď v mikrovlnce, nebo v páře.
- Drť vysypejte na utěrku, a až trochu zchladne, vymačkejte z ní co nejvíc vody. Dejte si záležet, jen tak se těsto nerozpadne a pizza bude křupavá.
- K vymačkanému květáku nastrouhejte mozzarellu a parmezán, prolisujte stroužek česneku a přidejte vejce a koření. Všechno promíchejte.
- Jakmile máte vypracované těsto, vytvořte z něj dvě tenké placky (vysoké asi 8 milimetrů) a dejte na plech. Potřete je kapkou olivového oleje a pečte na 200 °C.
- Po deseti minutách korpusy vytáhněte, potřete rajčatovou omáčkou a navrstvěte suroviny podle svého gusta – skvěle květáková pizza chutná třeba s mozzarellou, olivami a bazalkou.
- Nakonec nechte ještě na dalších 10 minut zapéct, ať se sýr rozpustí.
>> Pečení vám usnadní domácí pec na pizzu z MALL.CZ. <<
Aby se vám pizza povedla a těsto bylo křupavé, vymačkejte na začátku vaření z květáku co nejvíc vody a vytvarujte hodně tenkou placku. • MALL.CZ
2. Květáková rýže
Pokud si potrpíte na rýžovou přílohu, zkuste květákovou variantu – je ještě zdravější a nachystáte ji za pár minut. Navíc obsahuje minimum kalorií a na přípravu potřebujete jen květák.
Jak na to:
- Květák opláchněte, rozlamte na růžičky a nasekejte na drobné kousky, které velikostí připomínají rýži. Použijte k tomu elektrický sekáček nebo se do toho pusťte ručně třeba pomocí struhadla. Raději ale nepoužívejte ponorný mixér, který by květák nasekal až moc.
- Aby květáková zrnka změkla, nasypte je do pánve, osolte a duste pod pokličkou asi 10–15 minut. Květák nepodlévejte – sám pustí vodu. Na závěr pokličku oddělejte a nechte květák ještě 5 minut na ohni, ať se vyvaří přebytečná tekutina.
- Hotovou rýži podávejte třeba k masu nebo omáčkám.
>> Jaké slané i sladké dobroty připravíte z klasické rýže? <<
Květákovou rýži dochuťte klidně jen solí. Máte-li ale rádi pikantnější chutě, připravte si ji třeba na indický způsob: orestujte na kokosovém oleji a do pánve přidejte kari, kurkumu a kokosové mléko. • MALL.CZ
3. Květákový krém
Jestli máte rádi zeleninové polévky, recept na květákový krém nesmí ve vaší kuchařce chybět – na vaření husté květákové polévky pro 4–6 lidí si nachystejte:
- 1 květák,
- 1 cibuli,
- větší bramboru,
- 30 gramů másla,
- 1 litr zeleninového vývaru,
- 100 mililitrů smetany,
- bobkový list
- a muškátový oříšek.
Jak na to:
- V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Mezitím si nakrájejte bramboru na kostičky, a jakmile je cibule hotová, přisypte je do hrnce.
- Květák opláchněte, rozdělte na růžičky a nasekejte na větší kousky. Vhoďte ho ke směsi, přidejte bobkový list a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Vařte asi 5–10 minut.
- Pak přilijte do hrnce vývar a nechte bublat dalších 20–30 minut. Když je květák měkký, vyndejte bobkový list, přilijte smetanu a rozmixujte tyčovým mixérem.
- Na talíři poprašte krém ještě špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a dozdobte malými růžičkami syrového květáku.
Aby měla polévka výraznější chuť, květák předem upečte v troubě a dál postupujte podle receptu. Krém pak získá pečenou, lehce oříškovou příchuť. • MALL.CZ
4. Květákové lívanečky
Tahle smažená dobrota je ideálním mlsáním na léto. Hodí se totiž třeba ke grilovanému masu jako příloha. Na květákové lívance si připravte:
- 1 květák,
- 2 vejce,
- 200 gramů polohrubé mouky,
- 250 mililitrů mléka,
- muškátový oříšek,
- prášek do pečiva,
- olej
- a sůl.
Jak na to:
- Květák očistěte, opláchněte a rozdělte na růžičky. Ponořte je do osolené vody a vařte, dokud nezměknou – 10 minut většinou stačí. Až je květák měkký, vodu slijte a rozmačkejte růžičky vidličkou.
- Mezitím si v míse rozšlehejte vejce s moukou, mlékem, solí, práškem do pečiva a špetkou muškátového oříšku. Pokud máte rádi ostré, klidně prolisujte do mísy i česnek. Nakonec přidejte rozmačkaný květák a všechny ingredience smíchejte v těstíčko.
- Těsto nabírejte lžící a na pánvi vždy roztáhněte do placičky, smažte na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova.
- Placičky mlsejte jen tak nebo je podávejte ke grilovanému masu. Nejlepší jsou v kombinaci s domácím jogurtovým dipem.
>> Recepty na jogurtové dipy, které se ke květákovým lívancům hodí. <<
Květákové těsto na lívanečky ozvláštníte třeba nastrouhaným sýrem nebo nadrobno nakrájenou šunkou. • MALL.CZ
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.