Květák netradičně: uvařte z něj lívance nebo pizzu | Blog Mall.cz

Uvařte z květáku pizzu, lívance a další dobroty, které jste ještě nezkusili

Smažené růžičky nebo květákový mozeček jsou klasika. Jakmile se na pultech objeví český květák, vyzkoušejte pro změnu recepty, které ještě neznáte – na těchto neobvyklých variacích si pochutná celá rodina.

Sezóna českého květáku startuje na přelomu května a června – tehdy seženete růžice květáku téměř ve všech obchodech a za pár korun.

Navíc stačí jedna porce květáku a uděláte hodně pro své zdraví. Květák totiž obsahuje vitamíny A, B a E a minerály, jako je draslík, vápník, hořčík nebo železo. Najdete v něm také antikarcinogenní látky – květákové pokrmy jsou proto skvělou prevencí proti rakovině.

Jaké další účinky má květák na zdraví:

  • usměrňuje trávicí proces, takže se hodí i pro lidi s žaludečními problémy,
  • zbaví vás zácpy i průjmu,
  • zlepšuje funkci srdce,
  • pomáhá při problémech s ledvinami, protože odvodňuje,
  • a je skvělým pomocníkem při hubnutí – zasytí, ale přitom je v něm minimum sacharidů a skoro žádný tuk.

Květák připravíte na mnoho způsobů – klidně ho vařte, smažte, zapékejte, duste nebo použijte syrový jen tak do salátu. Inspirujte se třeba těmito netradičními recepty.

Při přípravě květáku začněte tím, že odříznete tvrdou spodní část a odloupnete zelené listy. Většina lidí zelené listy vyhazuje, ale klidně je použijte jako listovou zeleninu nebo je osmažte a připravte si z nich brambůrky.Při přípravě květáku začněte tím, že odříznete tvrdou spodní část a odloupnete zelené listy. Většina lidí zelené listy vyhazuje, ale klidně je použijte jako listovou zeleninu nebo je osmažte a připravte si z nich brambůrky.

1. Květáková pizza

Udělejte si doma italský večer na český způsob – upečte si domácí pizzu, ale běžné pizzové těsto nahraďte plackou z květáku. Na dvě pizzy potřebujete:

  • 1 květák,
  • 1 vejce,
  • 40 gramů parmezánu,
  • 70 gramů mozzarelly,
  • lžičku soli,
  • lžičku oregana,
  • česnek,
  • olivový olej,
  • rajčatovou omáčku
  • a suroviny na obložení podle vlastní chuti.

Jak na to:

  1. Květák rozlamte nebo rozkrájejte na malé růžičky, opláchněte a rozmixujte na jemnou drť. Tu dejte do misky a nechte změknout – buď v mikrovlnce, nebo v páře.
  2. Drť vysypejte na utěrku, a až trochu zchladne, vymačkejte z ní co nejvíc vody. Dejte si záležet, jen tak se těsto nerozpadne a pizza bude křupavá.
  3. K vymačkanému květáku nastrouhejte mozzarellu a parmezán, prolisujte stroužek česneku a přidejte vejce a koření. Všechno promíchejte.
  4. Jakmile máte vypracované těsto, vytvořte z něj dvě tenké placky (vysoké asi 8 milimetrů) a dejte na plech. Potřete je kapkou olivového oleje a pečte na 200 °C.
  5. Po deseti minutách korpusy vytáhněte, potřete rajčatovou omáčkou a navrstvěte suroviny podle svého gusta – skvěle květáková pizza chutná třeba s mozzarellou, olivami a bazalkou.
  6. Nakonec nechte ještě na dalších 10 minut zapéct, ať se sýr rozpustí.

>> Pečení vám usnadní domácí pec na pizzu z MALL.CZ. <<

Aby se vám pizza povedla a těsto bylo křupavé, vymačkejte na začátku vaření z květáku co nejvíc vody a vytvarujte hodně tenkou placku. Aby se vám pizza povedla a těsto bylo křupavé, vymačkejte na začátku vaření z květáku co nejvíc vody a vytvarujte hodně tenkou placku.

2. Květáková rýže

Pokud si potrpíte na rýžovou přílohu, zkuste květákovou variantu – je ještě zdravější a nachystáte ji za pár minut. Navíc obsahuje minimum kalorií a na přípravu potřebujete jen květák.

Jak na to:

  1. Květák opláchněte, rozlamte na růžičky a nasekejte na drobné kousky, které velikostí připomínají rýži. Použijte k tomu elektrický sekáček nebo se do toho pusťte ručně třeba pomocí struhadla. Raději ale nepoužívejte ponorný mixér, který by květák nasekal až moc.
  2. Aby květáková zrnka změkla, nasypte je do pánve, osolte a duste pod pokličkou asi 10–15 minut. Květák nepodlévejte – sám pustí vodu. Na závěr pokličku oddělejte a nechte květák ještě 5 minut na ohni, ať se vyvaří přebytečná tekutina.
  3. Hotovou rýži podávejte třeba k masu nebo omáčkám.

>> Jaké slané i sladké dobroty připravíte z klasické rýže? <<

Květákovou rýži dochuťte klidně jen solí. Máte-li ale rádi pikantnější chutě, připravte si ji třeba na indický způsob: orestujte na kokosovém oleji a do pánve přidejte kari, kurkumu a kokosové mléko.Květákovou rýži dochuťte klidně jen solí. Máte-li ale rádi pikantnější chutě, připravte si ji třeba na indický způsob: orestujte na kokosovém oleji a do pánve přidejte kari, kurkumu a kokosové mléko.

3. Květákový krém

Jestli máte rádi zeleninové polévky, recept na květákový krém nesmí ve vaší kuchařce chybět – na vaření husté květákové polévky pro 4–6 lidí si nachystejte:

  • 1 květák,
  • 1 cibuli,
  • větší bramboru,
  • 30 gramů másla,
  • 1 litr zeleninového vývaru,
  • 100 mililitrů smetany,
  • bobkový list
  • a muškátový oříšek.

Jak na to:

  1. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Mezitím si nakrájejte bramboru na kostičky, a jakmile je cibule hotová, přisypte je do hrnce.
  2. Květák opláchněte, rozdělte na růžičky a nasekejte na větší kousky. Vhoďte ho ke směsi, přidejte bobkový list a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Vařte asi 5–10 minut.
  3. Pak přilijte do hrnce vývar a nechte bublat dalších 20–30 minut. Když je květák měkký, vyndejte bobkový list, přilijte smetanu a rozmixujte tyčovým mixérem.
  4. Na talíři poprašte krém ještě špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a dozdobte malými růžičkami syrového květáku.

Aby měla polévka výraznější chuť, květák předem upečte v troubě a dál postupujte podle receptu. Krém pak získá pečenou, lehce oříškovou příchuť. Aby měla polévka výraznější chuť, květák předem upečte v troubě a dál postupujte podle receptu. Krém pak získá pečenou, lehce oříškovou příchuť.

4. Květákové lívanečky

Tahle smažená dobrota je ideálním mlsáním na léto. Hodí se totiž třeba ke grilovanému masu jako příloha. Na květákové lívance si připravte:

  • 1 květák,
  • 2 vejce,
  • 200 gramů polohrubé mouky,
  • 250 mililitrů mléka,
  • muškátový oříšek,
  • prášek do pečiva,
  • olej
  • a sůl.

Jak na to:

  1. Květák očistěte, opláchněte a rozdělte na růžičky. Ponořte je do osolené vody a vařte, dokud nezměknou – 10 minut většinou stačí. Až je květák měkký, vodu slijte a rozmačkejte růžičky vidličkou.
  2. Mezitím si v míse rozšlehejte vejce s moukou, mlékem, solí, práškem do pečiva a špetkou muškátového oříšku. Pokud máte rádi ostré, klidně prolisujte do mísy i česnek. Nakonec přidejte rozmačkaný květák a všechny ingredience smíchejte v těstíčko.
  3. Těsto nabírejte lžící a na pánvi vždy roztáhněte do placičky, smažte na rozehřátém oleji z obou stran dozlatova.
  4. Placičky mlsejte jen tak nebo je podávejte ke grilovanému masu. Nejlepší jsou v kombinaci s domácím jogurtovým dipem.

>> Recepty na jogurtové dipy, které se ke květákovým lívancům hodí. <<

Květákové těsto na lívanečky ozvláštníte třeba nastrouhaným sýrem nebo nadrobno nakrájenou šunkou. Květákové těsto na lívanečky ozvláštníte třeba nastrouhaným sýrem nebo nadrobno nakrájenou šunkou.

>> Zkuste další květákové recepty, třeba pyré ze zkaramelizovaného květáku – videonávod najdete na MALL.TV. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.