Ostatky, fašank, voračky nebo končiny. Masopust získal mnoho různých přezdívek, pořád ale označuje jedno a to samé – dny bujaré zábavy a svátky dobrého jídla. Bez zabijačky a smažených koblížků by to zkrátka nebylo ono.
Tradiční koblihy se běžně smaží na masopustní úterý, kterým předvelikonoční svátky jídla končí. Mlsají se jen tak doma v rodinném kruhu nebo se rozdávají jako výslužka v maškarním průvodu.
Účelem masopustních radovánek je totiž jediné – dosyta se najíst a připravit se tak na dlouhé období půstu, které začíná na Popeleční středu.
Náš tip: Koblížkovou delikatesu nemusíte chystat jen pro masopustní hosty, ale ohromíte jí třeba i své nejbližší při valentýnské večeři.
Naučíme vás jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete na jedničku.
Období masopustu trvá několik týdnů. V roce 2018 oslavy potrvají 38 dní. • MALL.cz
Od kvásku k teplé lahůdce
Pro období masopustu jsou typické kynuté dobroty. Zadělejte si proto na poctivé domácí koblihy z kvásku. Budete na ně potřebovat:
- 250 ml vlažného mléka,
- 40 g čerstvého droždí,
- 2 lžíce krupicového cukru,
- 500 g hladké mouky,
- 4 žloutky,
- 50 g rozpuštěného másla,
- špetku soli,
- kůru z citronu,
- džem, povidla nebo mák na náplň,
- olej na smažení,
- moučkový cukr na poprášení.
Při přípravách vám mohou pomáhat i děti. • MALL.cz
- Nejprve si připravte kvásek. Odlijte do hrnečku trochu mléka, smíchejte ho s lžící krupicového cukru a do směsi nadrobte kostku droždí. Promíchejte a nechte odpočinout.
- Zatím si nachystejte těsto. Do mísy nasypte mouku a zbytek cukru. Přidejte žloutky, citronovou kůru, špetku soli a zbylé mléko. Všechno pořádně promíchejte. Nakonec přidejte připravený kvásek a rozpuštěné mléko a těsto vypracujte. Až se nebude lepit k vařečce, máte hotovo.
- Pak stačí mísu přikrýt utěrkou a nechat těsto asi hodinu kynout. Nelekejte se, když bude na závěr vykukovat z mísy ven – svůj objem by mělo asi zdvojnásobit.
- Vykynuté těsto si rozdělte na dvě části a obě rozválejte na pomoučeném válu. Na jednu část rozmístěte hromádky náplně. Marmeláda, povidla, mák – záleží jen na vaší chuti. Nakonec ji přiklopte druhou půlkou rozváleného těsta a vykrajujte kolem hrbolků tvořítkem koblihy nebo použijte velkou skleničku. Připravené koblížky nechte ještě na válu 20 minut kynout.
>> Všechny pomůcky na pečení najdete na MALL.CZ. <<
Koblihy smažte z obou stran. Uprostřed by měl po obvodu vzniknout typický světlý proužek. • MALL.cz
Náš tip: Pokud se vám nechce těsto válet, můžete z něj jednoduše vytvarovat jednotlivé bochánky a osmažit je bez náplně. Marmeládou nebo povidly je ozdobíte až nakonec.
5. V hrnci nebo hlubší pánvi si rozpalte silnou vrstvu oleje – aspoň na 5 centimetrů. Koblížky smažte z obou stran, stačí minutu nebo dvě a můžete obracet. Nezapomeňte vždycky kastrol přiklopit pokličkou.
6. Dozlatova osmažené koblihy vytáhněte a nechte z nich na papírovou utěrku okapat přebytečný tuk. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem – pro zvýraznění chuti do něj můžete přidat balíček vanilkového cukru.
Kromě koblih si můžete ze stejného těsta připravit i bavorské vdolečky – namísto bochánků vytvarujte nízké placky. Ty nakonec potřete povidly a ozdobte smetanou. • MALL.cz
Odlehčená varianta z jogurtu
Jestli se vám nechce dělat s kváskem a raději byste zvolili jednodušší variantu, připravte si odlehčené koblížky z jogurtového těsta. Hotovo budete mít za půl hodiny a stačí vám na ně jen 5 surovin:
- 200 g jogurtu,
- 150 g polohrubé mouky,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 1 vejce,
- půl balíčku prášku do pečiva.
- Všechny ingredience smíchejte a vypracujte v hladké a řidší těsto.
- Pomocí lžíce vytvarujte malé kuličky a osmažte je ve vyšší vrstvě oleje z obou stran.
Osmažené minikoblížky podávejte s marmeládou a smetanou.
Hotové minikoblížky můžete pocukrovat nebo podávat s marmeládou a smetanou. • MALL.cz
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.