Upečte tradiční masopustní koblížky, které zvládnete i s dětmi | Blog Mall.cz

Upečte tradiční masopustní koblížky, které zvládnete i s dětmi

Rejdění strašidelných masek není jediné, co k masopustu patří. Bujaré oslavy jsou především svátkem dobrého jídla. Upečte si tradiční masopustní koblížky – naučíme vás dva jednoduché recepty. Klasická pochoutka může být dokonalou tečkou i za valentýnskou večeří. 

Ostatky, fašank, voračky nebo končiny. Masopust získal mnoho různých přezdívek, pořád ale označuje jedno a to samé – dny bujaré zábavy a svátky dobrého jídla. Bez zabijačky a smažených koblížků by to zkrátka nebylo ono.

Právě tradiční koblihy totiž patří k masopustu stejně jako vanilkové rohlíčky k Vánocům. Smaží se běžně na masopustní úterý, kterým předvelikonoční svátky jídla končí. Mlsají se jen tak doma v rodinném kruhu nebo se rozdávají jako výslužka v maškarním průvodu. 

Období masopustu trvá několik týdnů. V roce 2018 oslavy potrvají 38 dní.Období masopustu trvá několik týdnů. V roce 2018 oslavy potrvají 38 dní.

Účelem masopustních radovánek je totiž jediné – dosyta se najíst a připravit se tak na dlouhé období půstu, které začíná na Popeleční středu. Ta letos připadá na Valentýn, svátek všech zamilovaných.

Zkuste obě tradice spojit a připravte si delikatesu, kterou uctíte nejen masopustní hosty, ale i své nejbližší při valentýnské večeři. Naučíme vás jednoduchý recept, podle kterého to zvládnete na jedničku. 

Sladké koblihy můžete využít jako dezert po romantické večeři nebo je naservírovat partnerovi jako valentýnskou snídani do postele.Sladké koblihy můžete využít jako dezert po romantické večeři nebo je naservírovat partnerovi jako valentýnskou snídani do postele.

Od kvásku k teplé lahůdce

Pro období masopustu jsou typické kynuté dobroty. Zadělejte si proto na poctivé domácí koblihy z kvásku. Budete na ně potřebovat:

  • 250 ml vlažného mléka,
  • 40 g čerstvého droždí,
  • 2 lžíce krupicového cukru,
  • 500 g hladké mouky,
  • 4 žloutky,
  • 50 g rozpuštěného másla,
  • špetku soli,
  • kůru z citronu,
  • džem, povidla nebo mák na náplň,
  • olej na smažení,
  • moučkový cukr na poprášení.

Při přípravách vám mohou pomáhat i děti.Při přípravách vám mohou pomáhat i děti.

  1. Nejprve si připravte kvásek. Odlijte do hrnečku trochu mléka, smíchejte ho s lžící krupicového cukru a do směsi nadrobte kostku droždí. Promíchejte a nechte odpočinout.
  2. Zatím si nachystejte těsto. Do mísy nasypte mouku a zbytek cukru. Přidejte žloutky, citronovou kůru, špetku soli a zbylé mléko. Všechno pořádně promíchejte. Nakonec přidejte připravený kvásek a rozpuštěné mléko a těsto vypracujte. Až se nebude lepit k vařečce, máte hotovo.
  3. Pak stačí mísu přikrýt utěrkou a nechat těsto asi hodinu kynout. Nelekejte se, když bude na závěr vykukovat z mísy ven – svůj objem by mělo asi zdvojnásobit.
  4. Vykynuté těsto si rozdělte na dvě části a obě rozválejte na pomoučeném válu. Na jednu část rozmístěte hromádky náplní. Marmeláda, povidla, mák – záleží jen na vaší chuti. Nakonec ji přiklopte druhou půlkou rozváleného těsta a vykrajujte kolem hrbolků tvořítkem koblihy nebo použijte velkou skleničku. Připravené koblížky nechte ještě na válu 20 minut kynout.

Koblihy smažte z obou stran. Uprostřed by měl po obvodu vzniknout typický světlý proužek.Koblihy smažte z obou stran. Uprostřed by měl po obvodu vzniknout typický světlý proužek.

NÁŠ TIP: Pokud se vám nechce těsto válet, můžete z něj jednoduše vytvarovat jednotlivé bochánky a osmažit je bez náplně. Marmeládou nebo povidly je ozdobíte až nakonec.

5. V hrnci nebo hlubší pánvi si rozpalte silnou vrstvu oleje – aspoň na 5 centimetrů. Koblížky smažte z obou stran, stačí minutu nebo dvě a můžete obracet. Nezapomeňte vždycky kastrol přiklopit pokličkou.

6. Dozlatova osmažené koblihy vytáhněte a nechte z nich na papírovou utěrku okapat přebytečný tuk. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem. Pro zvýraznění chuti do něj můžete přidat balíček vanilkového cukru. 

Kromě koblih si můžete ze stejného těsta připravit i bavorské vdolečky – namísto bochánků vytvarujte nízké placky. Ty nakonec potřete povidly a ozdobte smetanou.Kromě koblih si můžete ze stejného těsta připravit i bavorské vdolečky – namísto bochánků vytvarujte nízké placky. Ty nakonec potřete povidly a ozdobte smetanou.

Odlehčená varianta z jogurtu

Jestli se vám nechce dělat s kváskem a raději byste zvolili jednodušší variantu, připravte si odlehčené koblížky z jogurtového těsta. Hotovo budete mít za půl hodiny a stačí vám na ně jen 5 surovin:

  • 200 g jogurtu,
  • 150 g polohrubé mouky,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 1 vejce,
  • půl balíčku prášku do pečiva.
  1. Všechny ingredience smíchejte a vypracujte v hladké a řidší těsto.
  2. Pomocí lžíce vytvarujte malé kuličky a osmažte je ve vyšší vrstvě oleje z obou stran.

Osmažené minikoblížky podávejte s marmeládou a smetanou.

Hotové minikoblížky můžete pocukrovat nebo podávat s marmeládou a smetanou.Hotové minikoblížky můžete pocukrovat nebo podávat s marmeládou a smetanou.

Jaké tradiční recepty připravujete o masopustu vy? Podělte se s námi na Facebooku.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025