Tipy na fotodárky: proměňte vzpomínky v originální dárky pro celou rodinu | Blog Mall.cz

Tipy na fotodárky: proměňte vzpomínky v originální dárky pro celou rodinu

Zkuste kromě klasických dárků přibalit svým nejbližším pod stromeček také něco osobního. Díky fotodárkům budete mít doma ty nejkrásnější zážitky stále před očima, ať už to bude dovolená u moře, svatba nebo rodinná oslava narozenin. Poradíme vám, jaký fotodárek vybrat i čím fotky do něj pořídit.

1. Zalistujte společně fotoknihou

Napsat knihu je sice pořádná fuška, ale vytvořit fotoknihu zvládne každý. Fotokniha vypadá podobně jako běžné fotoalbum, fotky jsou ale vytištěné v různých rozměrech na jednotlivé strany a vytváří tak pěknou koláž. Knihou si pak můžete při společných setkáních listovat a vzpomínat.

Pro tvorbu fotoknihy využijte speciální on-line programy s jednoduchým ovládáním, do kterých si fotky dle libosti poskládáte (např. Bontia). Jakmile máte knihu hotovou, rovnou si ji nechte vytisknout a poslat.

TIP: Pokud nemáte dostatek fotek na celou knihu, vytvořte místo ní kalendář.

Je jen na vás, kolik fotografií si do fotoknihy necháte vytisknout. • 

2. Zahrajte si hru, ve které máte hlavní roli

Na fotodárky se nemusíte jen dívat, ale můžete si s nimi i hrát. Nechte si fotky vytisknout třeba na pexeso, hrací karty nebo puzzle a budete se bavit i vzpomínat zároveň.

Zkuste třeba:

  • pexeso s místy z vaší dovolené,
  • žolíkové karty s vašimi portréty (schválně, zda králem bude taťka, nebo mamka)
  • nebo puzzle s fotkou vašeho domácího mazlíčka.

Tyto dárky vám vyrobí ve většině fotolabů i v různých obchodech s dárkovými předměty.

TIP: U puzzlí si můžete vybrat také počet dílků. Zvolte fotografii s pestrými barvami. Pokud budete z tisíce dílků skládat portrét vašeho černého kocoura, pravděpodobně se pořádně zapotíte.

Fotopuzzle zabaví vaši rodinu na celé odpoledne nebo i na několik dlouhých večerů. • 

3. Všechny fotky v jednom rámečku

Věčné dilema při vyvolávání fotek do rámečků – tuhle, nebo jinou? Pořiďte si digitální fotorámeček a už nemusíte vybírat. Nahrajete do něj libovolné množství fotek, mezi kterými pak přepínáte nebo si nastavíte, aby se přepínaly samy po určitém časovém intervalu. Některé digitální fotorámečky mají také ovladač, takže si babička s dědou mohou fotky prohlížet na dálku.

4. Vlastnoručně vyfocené, vlastnoručně vyrobené

Na některé fotodárky vám stačí i domácí tiskárna. Zkuste třeba osobní jmenovky na dárky pod stromeček. Vytiskněte fotky svých blízkých v malých čtverečcích na fotopapír a poté je přilepte na tvrdý papír. Fixou pod ně připište jména, a když navíc v horní části uděláte dírku a protáhnete jí mašličku, vyslechnete si nejedno obdivné zvolání.

S pomocí tiskárny také vytvoříte vlastní PFka, která rozešlete blízkým. Spusťte si na počítači libovolný nástroj na úpravu fotek, jako je například Canva, a vytvořte pěknou koláž s členy rodinného kruhu, kterou potom vytiskněte na fotopapír. Takové osobní přání udělá dvojnásobnou radost každému, komu přistane ve schránce. 

Čím to nafotit?

Aby fotodárky vypadaly po vytištění hezky, foťte v co největším rozlišením. Čím je fotoaparát kvalitnější, tím bude fotka ve fotoknize, na puzzlích nebo i na PF přání ostřejší a kvalitnější.

Pokud tedy plánujete pořizovat fotodárky nejen letos o Vánocích, ale i do budoucna, vybavte se výkonným fotoaparátem, jako je například bezzrcadlovka FujiFilm X-T100.

Vyberte si, která barva bezzrcadlovky se vám líbí nejvíc. • 

Při focení vám pomůže:

  • elektronický hledáček s vysokým rozlišením pro kvalitní snímky,
  • zadní LCD obrazovka, kterou si vyklopíte do tří směrů,
  • autofokus pro rychlé a přesné focení, díky kterému vám neuniknou žádné momentky z rozbalování dárků.

Na jedno nabití pořídíte až 430 snímků, což už je pořádně tučné fotoalbum. S foťákem díky funkci Video 4K15 natočíte i pěkná videa a navíc ho pomocí Wi-Fi nebo Bluetooth propojíte s mobilem, takže pořízené fotky a videa můžete rovnou sdílet na sociální sítě. A co víc, foťák je v elegantním retro stylu a třech barvách.

Tyhle vychytávky vás ve fotoaparátu čekají. • 

Fujifilm X-T100 nyní pořídíte i s objektivem za akční cenu 14 990 Kč a navíc vám k němu zdarma přibalíme bezdrátový reproduktor Bose SoundLink v hodnotě 3 599 Kč. 

Jaké fotodárky svým blízkým nejčastěji darujete? Napište nám do komentářů.