Těhotenská móda: co pořídit, když čekáte miminko | Blog Mall.cz

Těhotenská móda: tipy, kdy a co pořídit, když čekáte miminko

Těhotenské bříško roste skoro ze dne na den. Abyste se cítila pohodlně vy i vaše miminko, nepodceňte výběr nové garderoby. Přečtěte si, kdy začít s nákupem těhotenské módy, co je u oblečení pro těhulky nejdůležitější a jak vyberete správnou velikost. 

Některé mamince roste bříško hned, na jiné není vidět až do 6. měsíce. Někomu se navíc rychle rozšiřuje pánev a zvětšují stehna nebo prsa. Při nákupu těhotenského oblečení proto poslouchejte hlavně sebe a své tělo.

Kdy začít nakupovat těhotenskou módu?

Obecně platí, že ze začátku těhotenství si vystačíte se svým běžným šatníkem. Zhruba od třetího nebo čtvrtého měsíce se bříško zvětšuje. Řiďte se jednoduchým pravidlem: jakmile se necítíte v současném oblečení pohodlně, vyražte na nákupy.

Oblečení pro těhulky ale nenakupujte ze zbytečně velkým předstihem – nikdy nevíte, jak moc se vaše tělo změní a možná by vám nakonec nakoupené oblečení ani nesedělo.

Každá žena přibírá v těhotenství jinak. Abyste měla alespoň představu, jak rychle se bříško zakulatí zrovna vám, zeptejte se své maminky nebo sestry, jak to měly ony. Dědičnost se v tomto případě nezapře. • 

6 věcí, které při výběru těhotenského oblečení vezměte v úvahu

Zatímco běžně si občas dopřejete outfit, který není dvakrát pohodlný, ale je in, v těhotenství na to raději zapomeňte. Na prvním místě je vždy pohodlí. Kromě toho:

1. Vybírejte prodyšný materiál

Ve vašem těle bouří hormony, které způsobují návaly horka nebo pocení. Vyhněte se proto kouskům z umělých materiálů, ve kterých by pokožka nedýchala. Sáhněte spíš po prodyšném oblečení z přírodních materiálů, jako je bavlna nebo len.

2. Myslete na praktičnost

I když se vám nějaké oblečení líbí a je vám pohodlné, zamyslete se i nad jeho praktičností. Overal vám možná sedí, ale uvědomte si, kolikrát denně potřebujete v těhotenství na záchod. Zvládnete se z něj několikrát do hodiny svléknout?

3. Dívejte se na lichotivé střihy

Na těsné oblečení zapomeňte, v těhotenství potřebuje vaše tělo prostor. Nejlépe pořiďte takové kousky, které se mu přizpůsobí. Třeba některé těhotenské halenky jsou u dekoltu nařasené a pomocí stahovacích šňůrek přizpůsobíte obvod nad bříškem podle potřeby.

4. Hledejte další těhotenské vychytávky

Například zvýšený elastický pas, který výrobci všívají přímo do kalhot nebo sukní. Díky němu je bříško chráněné, sukně má stejnou délku vepředu i vzadu a navíc vám v zimě netáhne na záda.

5. Zvažte využití do budoucna

Když si pořídíte jen větší velikosti nebo klasické těhotenské tuniky, po pár měsících je pravděpodobně odložíte do skříně a dál nevyužijete. Abyste si nový šatník užívala dlouho, vybírejte už během těhotenství takové kousky, které se vám pak hodí i po narození miminka.

U triček, halenek nebo šatů se zaměřte na vrstvené střihy – díky nim horní díl oblečení odepnete a dítě nakojíte, aniž byste se musela svlékat.

>> Těhotenské oblečení najdete na MALL.CZ. <<

Při výběru těhotenské módy je hlavní pohodlí – vybírejte prodyšné materiály a šikovné střihy, díky kterým vás oblečení nikde netlačí. • 

Jak vyberete správnou velikost?

Orientujte se podle toho, co jste nosila před otěhotněním. Většina výrobců těhotenské módy totiž počítá s tím, že se postava v těhotenství změní. Čísla proto zůstávají, pouze se mění jejich rozměry nebo střih. Takže klidně sáhněte po kouscích ve velikosti, na kterou jste zvyklá

Jestliže se vám ale kromě bříška v těhotenství výrazně zvětšila také prsa, boky nebo stehna, možná se bez větší velikosti stejně neobejdete. O jedno nebo dvě čísla větší oblečení by ale mělo stačit.

Pokud to jde, oblečení si před zakoupením vyzkoušejte. Každé bříško má totiž jiný tvar a třeba kalhoty by vás mohly tlačit. Složitější bývá i výběr podprsenky – prohlédněte si ji nejlépe naživo a zkontrolujte, že vás na citlivých místech neřežou švy.

V obchodě se v oblečení projděte, sedněte si nebo se protáhněte. Jen tak zjistíte, jestli vás nikde netlačí, netáhne nebo se nevyhrne přes bříško, když natáhnete ruce. • 

>> Přečtěte si, jak předejdete striím v těhotenství. <<

Na tyhle kousky určitě nezapomeňte

Jestliže máte v šatníku volné šaty nebo over-size modely, v těhotenství je určitě využijete. Kromě toho si ale pořiďte také:

  • volnější trička a tuniky, které jsou prodloužené a po stranách zřasené, aby se přizpůsobily bříšku,
  • těhotenské legíny, které vás na rozdíl od džínů netlačí a můžete si je vzít i pod šaty, které jsou vám najednou krátké,
  • těhotenské kalhoty s elastickým vysokým pasem,
  • nové spodní prádlo – hlavně kojicí podprsenku, kalhotky s nižším pasem a ponožky s volnějším lemem, který vás nebude řezat, když vám natečou kotníky,
  • těhotenskou košili na spaní.

Náš tip: Pokud čekáte sviště na jaře a největší bříško budete mít v zimě, vybavte se také vlněnými šaty, teplými punčochami, pončem a těhotenským pásem (pokud ho nemáte rovnou všitý jako součást oblečení).

>> Těhotenské i další oblečení teď najdete na MALL.CZ v akci. <<

A nezapomeňte, že na MALL.CZ máme všechno možné a uděláme i nemožné, abyste těhotenství i první dny s miminkem prožili v klidu.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.