Staré dobré časy? Do módy se vrací švihadla | Blog Mall.cz
Staré dobré časy? Do módy se vrací švihadla

Staré dobré časy? Do módy se vrací švihadla

Zlepšuje kondici, pálí tuky, posiluje tělo. Každý fitness trenér potvrdí, že skákání přes švihadlo je jednou z nejefektivnějších sportovních aktivit.

Moderní švihadla navíc sama počítají přeskoky nebo spálené kilojouly, takže se při skákání můžete soustředit jen na vlastní výkon a zavzpomínat na doby, kdy jste jako malí za domem předváděli dvojskoky či vajíčka.

Zapojíte všechny svaly

Skákání přes švihadlo musel vymyslet génius. Při odrazech a dopadech procvičujete lýtka i stehna, správným držením těla zase zpevňujete bederní část zad a břicho. V pohybu jsou také hrudník, záda, ramena či ruce, při skákání navíc zesilují šlachy a klouby. Důležitá je však technika, která začíná už správným výběrem délky švihadla. Stoupněte si jednou nohou na střed provazu, uchopte rukojeti a vytáhněte je kolmo nahoru. Švihadlo musí být právě tak dlouhé, aby vám rukojeti sahaly na úroveň podpaží.

Při výběru švihadla se můžete řídit těmito hodnotami. • 

Jak správně skákat?

Přes švihadlo skákejte v pevné sportovní obuvi a ideálně na měkčím hladkém povrchu – skvělá je např. pogumovaná podložka. Z tvrdého povrchu bolí kolena.

Během skákání držte tělo rovně, nepředklánějte se, nezaklánějte se. Švihadlem točte pouze krouživým pohybem v zápěstí, ruce mějte mírně pokrčené a nehýbejte s nimi.

Odrazy a dopady vycházejí z nohou, mějte při nich mírně pokrčená kolenaa dopadejte na špičky, respektive bříška svých chodidel. A nezapomínejte, že není nutné skákat co nejvýše – stačí jen tak vysoko, abyste se nezaplétali do lana.

Skvělý prostředek na hubnutí

Skákání přes švihadlo si oblíbíte, až uvidíte, jak skvěle působí na vaši postavu. Patří totiž mezi tzv. intervalové tréninky, při kterém tepovou frekvenci vyženete do maxima, odpočinete si, vyženete do maxima, odpočinete si,… a tak pořád dokola. Tento způsob cvičení perfektně pálí podkožní tuk. Intenzivní skákání přes švihadlo je tak náročné, že i zkušený sportovec se při něm dostane na 90 % maxima tepové frekvence. Zařazení přestávek vám zase umožní popadnout dech a připravit se na další interval.

Začněte zlehka

Začít skákat navíc může každý. Stačí vytáhnout staré švihadlo ze sklepa či kumbálu, najít kousek volného místa a pustit se do toho. Anebo zkuste chytré švihadlo SMART ROPE, se kterým ani nemusíte počítat, kolik jste udělali přeskoků nebo jak dlouho už skáčete. Výrobci totiž do provazu ukryli 23 diod, které vám výsledky ukazují přímo před očima.

Skákat přes švihadlo může každý. Ta nejlevnější pořídíte doslova za pár korun. • 

Pro začátek zkuste 20 sekund skákat a 30 sekund odpočívat.A takhle pětkrát za sebou. Postupně délku skákání prodlužujte - uvidíte, že už za pár týdnů zvládnete intenzivně skákat i minutu v kuse. A navíc za stejný čas stihnete více přeskoků. Pokročilí cvičenci můžou v přestávkách vyklusávat nebo zlehka poskakovat na místě.

Hubnutí pod kontrolou

Zmíněné chytré švihadlo SMART ROPE navíc měří i spálené kilojouly. Budete tak v přímém přenosu sledovat, jak se vám pálí jedna tuková buňka za druhou. A věřte, že to je slastný pocit.

Se švihadlem SMART ROPE máte průběžné výsledky pořád na očích. • 

SMART ROPE na jedno nabití vydrží až 36 hodin, takže nabíječku vytáhnete ze skříně maximálně jednou za měsíc. Plné nabití pak zabere pouhé dvě hodiny.

Švihadlo také podporuje Bluetooth 4.0, takže si jej pro větší pohodlí propojte se svým smartphonem či chytrou televizí. Pro Android a iOS pak máte k dispozici volně dostupnou aplikaci Smart Gym.