Shodit pár kilo se dá i u televize. Navíc to zvládne každý | Blog Mall.cz

Shodit pár kilo se dá i u televize. Navíc to zvládne každý

Kvůli hubnutí nemusíte chodit do posilovny nebo držet přísné diety. Spoustu kalorií spálíte i při sledování oblíbeného seriálu či napínavého filmu. Stačí vyměnit gauč za gymnastický míč nebo rotoped a slané brambůrky za oříšky či zeleninu.

Gymnastický míč: maximálně 5 minut

Gymnastické míče nejspíš znáte. Jestliže se právě děsíte představy, že na nich budete sedět 2 hodiny v kuse, uklidníme vás – stačí jen pár minut. Delší sezení na míči je totiž nezdravé.

Na míči seďte tak, abyste měli rovná záda a nohy na šířku ramen. Lýtka jsou kolmo k podlaze a míče se nedotýkají. Šlapky mějte celou plochou na podlaze, ramena tlačte dozadu, hrudník vypnutý.

V této poloze vydržte 3-5 minut, potom z míče slezte a jděte zpátky do křesla či na gauč. Když to budete opakovat každý den, po pár týdnech zpevníte bříško i stabilizační svaly.

Nikdy ale na míči neseďte déle. Po pár minutách se totiž začnete hrbit, což je pro tělo naopak nezdravé.

Správný posed je u gymnastických míčů klíčový. • 

Rotoped: pohodlným šlapáním k lepší kondici

U sledování televize můžete šlapat na rotopedu či cyklotrenažéru. Ze začátku volte nižší intenzitu, u které se jen mírně zadýcháte – stačí opravdu lehký výšlap po dobu 20-30 minut. Stejně dlouho, jako jeden díl vašeho oblíbeného seriálu.

Zvažte, jestli je pro vás vhodnější rotoped nebo cyklotrenažér. • 

Jakmile se ve šlapání zlepšíte, zvyšte intenzitu tak, abyste se dostali cca na 65-75 % maxima své tepové frekvence. U té už se zadýcháte víc, ale stále budete schopní při ježdění mluvit. Také zvyšte délku cvičení na 40-50 minut. To už možná stihnete i dva díly seriálu.

V pozdější fázi přejděte na vysoce intenzivní intervalový trénink, při kterém chvíli šlapete, jak nejrychleji dokážete, a chvíli jenom lehce vyšlapáváte. U tohoto cvičení už je sledování televize obtížnější, ale pokud si pustíte nenáročný seriál na odreagování, zvládnete to.

Využijte reklamních přestávek

Je na vás rotoped moc silná káva? Nevadí. Využijte alespoň každé reklamní přestávky a jděte se protáhnout. Projděte se po bytě, zajděte na záchod, nalijte si sklenici vody nebo uvařte čaj. Každý pohyb navíc se počítá.

Reklamy jsou také skvělou příležitostí pro drobné cvičení. Dejte si před televizí pár výpadů a dřepů, zvedejte nohy, protáhněte se.

Reklama? Čas na protažení či drobné cvičení. • 

Dejte se na zdravé mlsání

Pojídáte u televize chipsy, slané oříšky nebo tučné sýry a salámy? Jestli chcete shodit, musíte se s nimi rozloučit. Existují ale alternativy, které jsou stejně chutné – jen mnohem zdravější.

Nesolené ořechy. Zeleninové chipsy s tvarohovým dipem. Slunečnicová, sezamová či dýňová semínka. Možností je spousta a uvidíte, že si je časem zamilujete.

Témata:
  sport, cvičení, hubnutí