Návod, se kterým vymyslíte nejlepší dárek každému | Blog Mall.cz

S tímhle návodem vymyslíte nejlepší dárek pro každého

Vánoce, narozeniny, svátky – příležitostí, kdy si lámete hlavu nad ideálním dárkem pro své blízké, je hodně. Proto jsme sepsali návod o šesti krocích, jak vždy vymyslíte to nejlepší překvapení pro každého. Vycházeli jsme přitom z vašich příběhů, dětské fantazie i osvědčených kreativních technik. Čtěte, jak krok za krokem získáte klidně i deset tipů na dárek i pro toho nejnáročnějšího kamaráda.

Na rovinu říkáme, že tenhle zázrak funguje jen tehdy, když si na něj vyhradíte čas a plnou pozornost. Sami brzy pochopíte proč. Jestli jste připraveni, tak si vezměte papír a tužku, pohodlně se usaďte a jdeme na to.

1. Vyberte si člověka

Základem úspěchu je zaměřit svou pozornost jen na jeden cíl. Vždy proto vymýšlejte dárky pro jednoho blízkého, až budete mít hotovo, klidně se pusťte do dalšího.

Abyste se na člověka opravdu naladili, před vymýšlením si s ním zavolejte a podívejte se na společné fotky. Tahle drobnost opravdu pomáhá, protože lidský mozek je zvyklý přijímat informace různými způsoby a takhle ho pořádně nastartujete. Slyšet tátovo typické: „no to mě podrž“ vám pomůže najít mu skvělý dárek. 

Prázdný papír se brzy promění v zásobárnu tipů na dárky. • 

2. Zamyslete se nad tím, co má rád. Ale do detailu

Vezměte si papír a doprostřed napište jméno vybraného člověka. Na různá místa potom do kroužků pište, co má rád. U táty to může být třeba sledování televize, práce na zahradě nebo hokej. Počet bodů není nijak omezen (čím více, tím lépe) a žádný nápad není špatný. Této technice se říká myšlenková mapa a právě máte její solidní základ.

Nyní se podívejte na každý z bodů a řekněte si: „Ano. A dál?“ Tuhle techniku kreativci používají, když chtějí rozvíjet své nápady. Vy ji použijete, abyste zkonkrétnili, co vlastně má obdarovaný rád. K tátovu sledování televize tak můžete připsat třeba:

  • večer a o víkendech,
  • detektivky (hlavně české),
  • s kafem a něčím dobrým.

3. Ptejte se. Hodně se ptejte

Další bod se inspiruje těmi největšími kreativci – dětmi. Jejich věčné otázky v období vzdoru vás možná doháněly k šílenství, teď je využijete. Vaším úkolem je totiž zamyslet se, co danou činnost obdarovanému maximálně zpříjemní nebo vůbec umožní vykonávat.

A základem je dobře se zeptat. Nám se osvědčilo typicky dětské „A proč?“, „Jak?“ nebo jednoduché „Co by pomohlo?“ Když se vrátíme k předchozí ukázce, prakticky to může vypadat následovně:

  • Proč táta sleduje televizi jen večer nebo o víkendech?
  • Co by tátovi pomohlo, aby mohl více sledovat české detektivky?
  • Jaké je tátovo nejoblíbenější televizní mlsání?

Zeptejte se svých malých koumáků, co by podle nich nejvíce potěšilo třeba dědečka. Kreativní odpověď zaručena. • 

4. Hledejte řešení a najdete tipy na dárky

Položili jste si otázky, teď na ně hledejte odpovědi. A jen tak mimochodem získáte i inspiraci na dárky. Každý z nich přitom řeší nějaký konkrétní problém nebo potřebu obdarovaného, takže určitě neskončí nevyužitý v koutě.

Tátovi z našeho příkladu můžete nadělit třeba sadu DVD nejen s českými detektivkami, aby si mohl kdykoli pustit oblíbený seriál. Nebo rovnou chytrou televizi, která mu umožní ukládání odpoledních pořadů či přehrávání z internetových archivů. Také ho jistě potěší zásoba oblíbené kávy a mlsání.

>> Vyberte kávu v dárkovém balení na MALL.CZ. <<

Prostě si představte, kdy je váš blízký nejšťastnější a zamyslete se, jak mu to umožnit. • 

5. Teď to zkuste znovu a jinak

Zase je čas inspirovat se u dětí. Ty totiž málokdy dárky kupují, velmi často je ale vyrábějí. Neříkáme, že máte rodině kreslit obrázky nebo uplácat šišaté hrnky z keramiky. Vaše neobvyklé dárky mohou mít kromě ruční výroby podobu třeba darovaného zážitku nebo společně stráveného času. Jak je vidět z příběhů našich čtenářek, kreativitě se meze nekladou:

„Tchán miluje grilování, k loňským Vánocům jsme mu proto nadělili kilo velmi luxusního masa. Provedli jsme to na začátku prosince, protože pak už by maso mezi vším ostatním jídlem mohlo zaniknout. Byl úplně nadšený a ani u štědrovečerní večeře nemluvil o ničem jiném, než o steacích, které si připravil.“

Michaela H., Brno

„Nejhezčí dárek, který jsem za poslední roky dostala, byla zrenovovaná truhla, do které jsem si jako malá ve sklepě schovávala poklady. Myslela jsem, že se dávno někde ztratila, ale táta ji celou vyspravil, natřel a dal mi ji jako základ do dětského pokojíčku mé dcery.“

Anna J., Náchod

„Brácha chtěl pomoct s výběrem lyží a já to pořád odkládala. K Vánocům jsem mu koupila poukaz do sportovního obchodu a přidala k němu ještě jeden, vlastnoručně vyrobený, na mé celodenní asistenční služby. Na nákupy jsme vyrazili při lednových výprodejích a tak nejenže jsme ušetřili, ale po dlouhé době jsme společně strávili čas a báječně si to užili.“

Marie Š., Praha

Společně strávený čas může být ten nejkrásnější dárek. • 

>> Darujte svým blízkým zážitek, vybírejte na MALL.CZ. >>

6. Přidejte osobní detail.

Když už jste vymýšlení dárku věnovali tolik energie, dotáhněte ho k naprosté dokonalosti osobním vzkazem nebo detailem. Na dárkovou cedulku napište víc než jen „táta“ – třeba k dárku rovnou připište věnování či dopis. V době, kdy si blízcí málo říkají, co k sobě cítí, to může být nejcennější dárek vůbec. Souhlasí s tím i naše čtenářky:

„Dcera mi jednou nadělila knihu o módě, což bylo trochu mimo. Na přední straně bylo ale tak krásné věnování o tom, že jsem pro ni vždy byla nejkrásnějším módním vzorem, že se dojmu, kdykoli mi na knížku padne zrak.“

Lenka, Praha

„Mám výrazně staršího bratra, který mi jako malé bral časopisy a hrozně mě tím štval. Bylo mi šest, když jsem mu pod stromeček jeden z těch časopisů zabalila (měla jsem ho dvakrát) a přidala vzkaz: „ABYS MI NELEZL DO POKOJE.“ Bráchu tak moc pobavil, že ho má i po letech pořád schovaný.“

Jarmila, Teplice

>> Všechny vánoční dárky seženete na MALL.CZ. <<

Máte vlastní metodu, jak vymýšlíte, čím obdarujete své blízké? Podělte se s námi o své tipy v komentářích. 

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na Youtube.