Rybízová úroda: vyrobte nanuky nebo pleťovou masku | Blog Mall.cz

Rybízová úroda: vyrobte nanuky nebo pleťovou masku

Léto je sezónou rybízu. Očesání keříků dá ale pořádně zabrat. Odměňte se za námahu netradičními dobrotami z barevných kuliček nebo třeba rybízovou pleťovou maskou. Čtěte, jak na to.

Dnes známe více než 120 odrůd rybízu. Na českých zahrádkách najdete hlavně bílý, červený a černý rybíz. A ze všech vykouzlíte osvěžující dobroty, které v létě přijdou vhod.

Pozitivní účinek má sice každá odrůda, ale drobné rozdíly mezi nimi najdete. • 

Rybíz kraluje v kuchyni

Ve velkém se rybíz používá hlavně do šťáv nebo v sušené podobě do ovocných čajů. Domácí pěstitelé z něj nejčastěji dělají bublaninu, marmeládu nebo ho mlsají jen tak – rozmačkaný s pořádnou dávkou cukru. Rybíz ale můžete zpracovat i méně tradičními způsoby. Který z nich si vyberete?

1. Rybízové nanuky

Máte-li pořádnou úrodu rybízu a už nevíte kam s ním, vyrobte z něj třeba ledové osvěžení v podobě nanuků:

  • Rozmixujte misku rybízu. Můžete přidat i maliny nebo borůvky – podle chuti.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou mátu.
  • Směs naplňte do tvořítek na nanuky a nechte zamrazit.

Náš tip: Pokud máte raději smetanové a chuťově jemnější nanuky, přidejte do směsi kelímek smetany ke šlehání.

Do tvořítek dejte kromě rozmixované směsi i pár celých kuliček rybízu. • 

2. Rybízové čatný s červenou cibulí

Rybíz nemusí být jen sladkou tečkou, ale je výborný i k hlavnímu chodu. Zvlášť na grilovačce nesmí chybět! Připravte z něj originální omáčku k masu a sýrům:

  • Nakrájejte nahrubo dvě velké červené cibule a jednu červenou papriku, osmažte je na pánvi s trochou oleje.
  • Do hrnce vložte centimetrový kousek zázvoru, jednu chilli papričku a tři velké stroužky česneku, vše nasekané na drobné kousky. Zalijte 200 ml červeného vinného octa, přidejte čajovou lžičku koření pěti vůní, čajovou lžičku soli, 140 g cukru, osmaženou cibuli s paprikou a směs uveďte do varu.
  • Po 5 minutách vaření přisypte 200 g černého nebo červeného rybízu a vařte dalších 5 minut.
  • Horkou směs naplňte do sklenic, nechte chvíli odstát a dejte do lednice. Pokud si chcete udělat čatný do zásoby, směs zavařte.

Rybízové čatný je ideální ke grilovanému masu nebo sýrům. • 

3. Rybíz à la brusinky

Máte rádi klasická jídla a zároveň chcete vyzkoušet něco nového? Sáhněte po receptu na rybízové brusinky, kterými dochutíte grilované maso i svíčkovou:

  • Do hrnce nasypte 700 g hnědého cukru, 1 kg červeného rybízu, 2 lžíce kyseliny citronové, 3 tyčky skořice, 3 badyánové hvězdičky a 10 hřebíčků. Vše dobře promíchejte.
  • Na mírném plameni směs pomalu přiveďte k varu. Postupně odebírejte z hrnce pěnu.
  • Vařte asi 20 minut. Potom odstraňte koření a vmíchejte 10 lžic rumu.
  • Směs nalijte do sklenic a na vrch přidejte ještě jednu lžíci rumu. Pak sklenice zavřete a obraťte dnem vzhůru, dokud nevychladnou.

Náš tip: Rybíz na způsob brusinek se skvěle hodí ke svíčkové, ale i k paštice, játrům nebo ke grilovanému masu a zelenině.

Rybíz je u nás dostupnější než brusinky, jako příloha k jídlu ale udělá stejnou parádu. • 

S rybízem ke krásné pleti

Rybízem potěšíte chuťové pohárky i pleť. Jednoduše z něj totiž vyrobíte letní zklidňující masku, která uleví pokožce po intenzivním vystavení sluníčku:

  1. Rozmačkejte hrst červeného nebo černého rybízu.
  2. Smíchejte ho s kvalitním bílým jogurtem.
  3. Naneste směs na pleť a nechte 20 minut působit.
  4. Nakonec pokožku opláchněte.

Rybízový relax si užijete třeba i na podzim, kdy už moc sluníčka není. Druhou variantou je totiž výživná pleťová maska, kterou oceníte kdykoli:

  1. Rozmačkejte hrst červeného nebo černého rybízu.
  2. Přidejte lžíci kvalitního olivového oleje a vaječný žloutek.
  3. Směs pořádně promíchejte.
  4. Naneste masku na obličej a po 20 minutách opláchněte vlažnou vodou.

Rybíz s jogurtem je výborná svačina, poslouží ale také jako hydratační pleťová maska. • 

Multivitamínové zobání z vaší zahrádky

Rybíz vás v létě osvěží a vyčistí pleť, to ale není všechno – postará se také o vaše zdraví. Je totiž známý i pro své léčivé účinky:

  • pomáhá snižovat horečky,
  • ulevuje při bolestech způsobených ledvinovými kameny,
  • díky vitamínu A pomáhá ostrému vidění a funguje jako prevence proti šerosleposti,
  • protizánětlivé účinky a pomáhá při léčbě močových cest,
  • posiluje imunitu.

Máte-li na zahradě rybízový keř, dejte si hrst plodů každý den ke svačině – nemoci se vám vyhnou. Přibližně 50 kuliček rybízu vám totiž dodá doporučenou denní dávku vitamínu C, ale i potřebný vápník, mangan, fosfor a draslík.

Rybíz je vitamínová bomba prospívající zdraví i kráse. • 

Máte vlastní osvědčený recept nebo tip na využití rybízu? Podělte se s námi v komentářích.