Dnes známe více než 120 odrůd rybízu. Na českých zahrádkách najdete hlavně bílý, červený a černý rybíz. A ze všech vykouzlíte osvěžující dobroty, které v létě přijdou vhod.
Rybíz kraluje v kuchyni
Ve velkém se rybíz používá hlavně do šťáv nebo v sušené podobě do ovocných čajů. Domácí pěstitelé z něj nejčastěji dělají bublaninu, marmeládu nebo ho mlsají jen tak – rozmačkaný s pořádnou dávkou cukru. Rybíz ale můžete zpracovat i méně tradičními způsoby. Který z nich si vyberete?
1. Rybízové nanuky
Máte-li pořádnou úrodu rybízu a už nevíte kam s ním, vyrobte z něj třeba ledové osvěžení v podobě nanuků:
- Rozmixujte misku rybízu. Můžete přidat i maliny nebo borůvky – podle chuti.
- Přidejte nadrobno nakrájenou mátu.
- Směs naplňte do tvořítek na nanuky a nechte zamrazit.
Náš tip: Pokud máte raději smetanové a chuťově jemnější nanuky, přidejte do směsi kelímek smetany ke šlehání.
2. Rybízové čatný s červenou cibulí
Rybíz nemusí být jen sladkou tečkou, ale je výborný i k hlavnímu chodu. Zvlášť na grilovačce nesmí chybět! Připravte z něj originální omáčku k masu a sýrům:
- Nakrájejte nahrubo dvě velké červené cibule a jednu červenou papriku, osmažte je na pánvi s trochou oleje.
- Do hrnce vložte centimetrový kousek zázvoru, jednu chilli papričku a tři velké stroužky česneku, vše nasekané na drobné kousky. Zalijte 200 ml červeného vinného octa, přidejte čajovou lžičku koření pěti vůní, čajovou lžičku soli, 140 g cukru, osmaženou cibuli s paprikou a směs uveďte do varu.
- Po 5 minutách vaření přisypte 200 g černého nebo červeného rybízu a vařte dalších 5 minut.
- Horkou směs naplňte do sklenic, nechte chvíli odstát a dejte do lednice. Pokud si chcete udělat čatný do zásoby, směs zavařte.
3. Rybíz à la brusinky
Máte rádi klasická jídla a zároveň chcete vyzkoušet něco nového? Sáhněte po receptu na rybízové brusinky, kterými dochutíte grilované maso i svíčkovou:
- Do hrnce nasypte 700 g hnědého cukru, 1 kg červeného rybízu, 2 lžíce kyseliny citronové, 3 tyčky skořice, 3 badyánové hvězdičky a 10 hřebíčků. Vše dobře promíchejte.
- Na mírném plameni směs pomalu přiveďte k varu. Postupně odebírejte z hrnce pěnu.
- Vařte asi 20 minut. Potom odstraňte koření a vmíchejte 10 lžic rumu.
- Směs nalijte do sklenic a na vrch přidejte ještě jednu lžíci rumu. Pak sklenice zavřete a obraťte dnem vzhůru, dokud nevychladnou.
Náš tip: Rybíz na způsob brusinek se skvěle hodí ke svíčkové, ale i k paštice, játrům nebo ke grilovanému masu a zelenině.
S rybízem ke krásné pleti
Rybízem potěšíte chuťové pohárky i pleť. Jednoduše z něj totiž vyrobíte letní zklidňující masku, která uleví pokožce po intenzivním vystavení sluníčku:
- Rozmačkejte hrst červeného nebo černého rybízu.
- Smíchejte ho s kvalitním bílým jogurtem.
- Naneste směs na pleť a nechte 20 minut působit.
- Nakonec pokožku opláchněte.
Rybízový relax si užijete třeba i na podzim, kdy už moc sluníčka není. Druhou variantou je totiž výživná pleťová maska, kterou oceníte kdykoli:
- Rozmačkejte hrst červeného nebo černého rybízu.
- Přidejte lžíci kvalitního olivového oleje a vaječný žloutek.
- Směs pořádně promíchejte.
- Naneste masku na obličej a po 20 minutách opláchněte vlažnou vodou.
Multivitamínové zobání z vaší zahrádky
Rybíz vás v létě osvěží a vyčistí pleť, to ale není všechno – postará se také o vaše zdraví. Je totiž známý i pro své léčivé účinky:
- pomáhá snižovat horečky,
- ulevuje při bolestech způsobených ledvinovými kameny,
- díky vitamínu A pomáhá ostrému vidění a funguje jako prevence proti šerosleposti,
- má protizánětlivé účinky a pomáhá při léčbě močových cest,
- posiluje imunitu.
Máte-li na zahradě rybízový keř, dejte si hrst plodů každý den ke svačině – nemoci se vám vyhnou. Přibližně 50 kuliček rybízu vám totiž dodá doporučenou denní dávku vitamínu C, ale i potřebný vápník, mangan, fosfor a draslík.
Máte vlastní osvědčený recept nebo tip na využití rybízu? Podělte se s námi v komentářích.