Rybízová úroda: vyrobte nanuky nebo pleťovou masku

Léto je sezónou rybízu. Očesání keříků dá ale pořádně zabrat. Odměňte se za námahu netradičními dobrotami z barevných kuliček nebo třeba rybízovou pleťovou maskou. Čtěte, jak na to.

Dnes známe více než 120 odrůd rybízu. Na českých zahrádkách najdete hlavně bílý, červený a černý rybíz. A ze všech vykouzlíte osvěžující dobroty, které v létě přijdou vhod.

Pozitivní účinek má sice každá odrůda, ale drobné rozdíly mezi nimi najdete.Pozitivní účinek má sice každá odrůda, ale drobné rozdíly mezi nimi najdete.

Rybíz kraluje v kuchyni

Ve velkém se rybíz používá hlavně do šťáv nebo v sušené podobě do ovocných čajů. Domácí pěstitelé z něj nejčastěji dělají bublaninu, marmeládu nebo ho mlsají jen tak – rozmačkaný s pořádnou dávkou cukru. Rybíz ale můžete zpracovat i méně tradičními způsoby. Který z nich si vyberete?

1. Rybízové nanuky

Máte-li pořádnou úrodu rybízu a už nevíte kam s ním, vyrobte z něj třeba ledové osvěžení v podobě nanuků:

  • Rozmixujte misku rybízu. Můžete přidat i maliny nebo borůvky – podle chuti.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou mátu.
  • Směs naplňte do tvořítek na nanuky a nechte zamrazit.

Náš tip: Pokud máte raději smetanové a chuťově jemnější nanuky, přidejte do směsi kelímek smetany ke šlehání.

Do tvořítek dejte kromě rozmixované směsi i pár celých kuliček rybízu.Do tvořítek dejte kromě rozmixované směsi i pár celých kuliček rybízu.

2. Rybízové čatný s červenou cibulí

Rybíz nemusí být jen sladkou tečkou, ale je výborný i k hlavnímu chodu. Zvlášť na grilovačce nesmí chybět! Připravte z něj originální omáčku k masu a sýrům:

  • Nakrájejte nahrubo dvě velké červené cibule a jednu červenou papriku, osmažte je na pánvi s trochou oleje.
  • Do hrnce vložte centimetrový kousek zázvoru, jednu chilli papričku a tři velké stroužky česneku, vše nasekané na drobné kousky. Zalijte 200 ml červeného vinného octa, přidejte čajovou lžičku koření pěti vůní, čajovou lžičku soli, 140 g cukru, osmaženou cibuli s paprikou a směs uveďte do varu.
  • Po 5 minutách vaření přisypte 200 g černého nebo červeného rybízu a vařte dalších 5 minut.
  • Horkou směs naplňte do sklenic, nechte chvíli odstát a dejte do lednice. Pokud si chcete udělat čatný do zásoby, směs zavařte.

Rybízové čatný je ideální ke grilovanému masu nebo sýrům.Rybízové čatný je ideální ke grilovanému masu nebo sýrům.

3. Rybíz à la brusinky

Máte rádi klasická jídla a zároveň chcete vyzkoušet něco nového? Sáhněte po receptu na rybízové brusinky, kterými dochutíte grilované maso i svíčkovou:

  • Do hrnce nasypte 700 g hnědého cukru, 1 kg červeného rybízu, 2 lžíce kyseliny citronové, 3 tyčky skořice, 3 badyánové hvězdičky a 10 hřebíčků. Vše dobře promíchejte.
  • Na mírném plameni směs pomalu přiveďte k varu. Postupně odebírejte z hrnce pěnu.
  • Vařte asi 20 minut. Potom odstraňte koření a vmíchejte 10 lžic rumu.
  • Směs nalijte do sklenic a na vrch přidejte ještě jednu lžíci rumu. Pak sklenice zavřete a obraťte dnem vzhůru, dokud nevychladnou.

Náš tip: Rybíz na způsob brusinek se skvěle hodí ke svíčkové, ale i k paštice, játrům nebo ke grilovanému masu a zelenině.

Rybíz je u nás dostupnější než brusinky, jako příloha k jídlu ale udělá stejnou parádu.Rybíz je u nás dostupnější než brusinky, jako příloha k jídlu ale udělá stejnou parádu.

S rybízem ke krásné pleti

Rybízem potěšíte chuťové pohárky i pleť. Jednoduše z něj totiž vyrobíte letní zklidňující masku, která uleví pokožce po intenzivním vystavení sluníčku:

  1. Rozmačkejte hrst červeného nebo černého rybízu.
  2. Smíchejte ho s kvalitním bílým jogurtem.
  3. Naneste směs na pleť a nechte 20 minut působit.
  4. Nakonec pokožku opláchněte.

Rybízový relax si užijete třeba i na podzim, kdy už moc sluníčka není. Druhou variantou je totiž výživná pleťová maska, kterou oceníte kdykoli:

  1. Rozmačkejte hrst červeného nebo černého rybízu.
  2. Přidejte lžíci kvalitního olivového oleje a vaječný žloutek.
  3. Směs pořádně promíchejte.
  4. Naneste masku na obličej a po 20 minutách opláchněte vlažnou vodou.

Rybíz s jogurtem je výborná svačina, poslouží ale také jako hydratační pleťová maska.Rybíz s jogurtem je výborná svačina, poslouží ale také jako hydratační pleťová maska.

Multivitamínové zobání z vaší zahrádky

Rybíz vás v létě osvěží a vyčistí pleť, to ale není všechno – postará se také o vaše zdraví. Je totiž známý i pro své léčivé účinky:

  • pomáhá snižovat horečky,
  • ulevuje při bolestech způsobených ledvinovými kameny,
  • díky vitamínu A pomáhá ostrému vidění a funguje jako prevence proti šerosleposti,
  • protizánětlivé účinky a pomáhá při léčbě močových cest,
  • posiluje imunitu.

Máte-li na zahradě rybízový keř, dejte si hrst plodů každý den ke svačině – nemoci se vám vyhnou. Přibližně 50 kuliček rybízu vám totiž dodá doporučenou denní dávku vitamínu C, ale i potřebný vápník, mangan, fosfor a draslík.

Rybíz je vitamínová bomba prospívající zdraví i kráse.Rybíz je vitamínová bomba prospívající zdraví i kráse.

Máte vlastní osvědčený recept nebo tip na využití rybízu? Podělte se s námi v komentářích.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025