Řízky na výlet 5× jinak | Blog Mall.cz

Řízky na výlet 5× jinak

Šťavnatý řízek s chlebem je českou klasikou tolik oblíbenou na výletech a cestách na dovolenou. Až budete řízky příště připravovat, vyměňte klasický trojobal třeba za parmezán, kukuřičné lupínky nebo bylinky. Zaručujeme, že všichni výletníci se budou olizovat až za ušima.

Ještě než se pustíte do chystání výletnické svačiny, dolaďte všechny detaily přípravy řízků podle tipů zkušených kuchařů.

Kvalitní maso

Na řízky se lépe hodí tučnější maso, jako je vepřová krkovice nebo kuřecí stehenní řízky. Pokud preferujete libové kousky, sáhněte po kýtě nebo prsních řízcích z kuřete či krůty. Zdravou alternativou je také rybí maso, například filet z pangase nebo okouna.

Krájení a klepání

Úprava a zacházení s masem má zásadní vliv na jeho výslednou chuť. Řiďte se následujícími radami:

  • Na krájení si vždy vezměte ostrý nůž.
  • Krájejte maso přes vlákna, aby se dobře kousalo.
  • Kuřecí a krůtí maso není potřeba naklepávat, stačí lehce zmáčknout dlaní.
  • Vepřové maso nařízněte na okrajích, aby se při smažení nekroutilo.
  • Vepřové maso lehce naklepejte přes mikrotenový sáček - neponičí se tak vlákna masa a nezašpíníte paličku na maso.

Na řízky se hodí vepřová krkovice nebo kýta, kuřecí stehenní řízky nebo prsa z kuřete či krůty. • 

Obalování

Maso vždy dobře omyjte, ale také důkladně osušte. Každý plátek masa obsahuje hodně vody, která se při smažení odpařuje a narušuje trojobal.

Maso vždy nasolte (případně jinak okořeňte) těsně před obalováním. V sypkých surovinách ho velmi pečlivě obalte, mouku či strouhanku namačkejte do masa. Rozšlehaná vejce nikdy neřeďte vodou ani mlékem. Narušíte tak jejich strukturu a trojobal nebude dobře držet.

Smažení

Při smažení toho můžete nejvíc pokazit - dejte si pozor na výběr tuku i délku úpravy.

  • Nešetřete na tuku, maso musí „plavat“.
  • Maso se nebude připalovat, pokud smažíte v kombinaci oleje a sádla 1 : 1.
  • Nedávejte do pánve příliš mnoho kousků, raději smažte postupně a déle.
  • Do masa nepíchejte, ztratí na šťavnatosti, protože z něj vyteče šťáva.
  • Nepoužívejte poklici na přikrytí pánve - voda, která se srazí na jejím povrchu, steče do oleje a maso se začne dusit.
  • Maso smažte 3 - 5 minut z každé strany.
  • Hotové řízky položte na ubrousek, který nasaje přebytečný tuk.

Maso však nemusíte pouze smažit. Stejně dobře chutnají a navíc jsou zdravější také řízky pečené v troubě. Připravujete-li řízky na přírodno sáhněte po grilu, který masu dodá jedinečnou chuť.

Aby řízky nebyly nuda

Řízky jsou klasikou, která se neokouká. Pokud však chcete zkusit něco nového, popusťte uzdu fantazii své kuchařské fantazii a experimentujte s trojobalem i dalšími surovinami, ve kterých řízky obalíte.

Řízky před smažením naložte nebo je obalte. Kombinací je víc než dost! • 

Máme pro vás 5 osvědčených receptů, které nadchnou mlsné jazýčky dětí i vytříbené chuťové buňky rodičů.

1. Řízek v parmezánové krustě

Lehce nasládlá chuť parmezánu se výborně hodí ke kuřecím či krůtím prsům. Maso osolte a obalte v mouce. Na jemno nastrouhaný sýr přimíchejte do rozšlehaných vajec. Řízky obalte ve směsi vajec a sýra a ihned smažte.

Pokud máte rádi bylinky, přidejte do vaječné směsi také na drobno pokrájenou petrželku.

2. Pikantní řízek s česnekem a zázvorem

Prorostlejší vepřová krkovička si skvěle rozumí s pikantními chutěmi. Maso nakrájejte, osolte a potřete na jemno rozetřeným česnekem smíchaným s čerstvým zázvorem v poměru 2 : 1. Pokud máte rádi ostré, přidejte také chilli.

Maso obalte v klasickém trojobalu a usmažte. Na cestu si ale nezapomeňte vzít i plechovku piva - tyto řízky pořádně pálí.

3. Řízek s překvapením

Maso plněné sýrem, šunkou či sušenými rajčaty připraví výletníkům milé překvapení. Kýtu nebo kuřecí prso rozklepejte na tenké plátky, osolte a opepřete. Na maso položte plátek šunky, sýru a do středu přidejte sušené rajče nebo žampiony.

Maso zarolujte, obalte v trojobalu a usmažte. Na cesty nechte maso vychladnout, aby horký sýr nevytekl při kousnutí ven.

4. Lehká bylinková krusta na řízky

Na cesty se hodí i přírodní řízky, třeba ty v bylinkové krustě. Na drobno nakrájejte oblíbené bylinky - hodí se například bazalka, pažitka a petržel. Smíchejte je s moukou, osolené řízky ve směsi obalte a osmažte.

Tato úprava se hodí především na krůtí a kuřecí maso, výborná je také s rybím filetem s kůží.

5. Křupavé řízky (nejen) pro děti

Pokud mají vaše děti rády křupavé kousky kuřete z rychlého občerstvení, udělejte jim doma zdravější verzi obalenou v kukuřičných lupíncích. Maso osolte a posypejte červenou paprikou a pro dospělé i špetkou chilli.

Před smažením řízek obalte v mouce, vaječné směsi a kukuřičných lupíncích, které jste lehce rozdrtili paličkou na maso v mikrotenovém sáčku.

Co k řízkům na cesty?

Na cesty se samozřejmě nejlépe hodí krajíce chleba, do nichž vložíte maso. Klasický chleba zkuste nahradit jeho zdravější celozrnnou verzí nebo čerstvým dalamánkem. Řízek také můžete zabalit do pšeničné tortily a dochutit trochou zeleniny.

Místo chleba přibalte k řízkům domácí hranolky z brambor, batátů a mrkve. • 

Chcete-li úplně vynechat pečivo, připravte do krabičky domácí hranolky z brambor, batátů (sladkých brambor) a mrkve. Vše pokrájejte na proužky, osolte, lehce pomažte olivovým olejem a pečte do měkka. Tato varianta není na konzumaci o nic méně pohodlná nežli chleba a chuťovým buňkám přinese příjemnou změnu.

Máte vlastní recept na přípravu řízků? Podělte se s námi v komentářích na našem Facebooku!