Recepty z redakce: velikonoční mazanec na 3 způsoby

Ten má rád to a ten zas tohle. Proto jsme v redakci sesbírali ty nejoblíbenější recepty na mazance. Inspirujte se výběrem 3 nejzajímavějších variací na velikonoční klasiku.

Velikonoce nejsou jen o pomlázce a kraslicích, ale především o dobrém jídle. Na velikonočním stole nesmí chybět nádivka, beránek a samozřejmě také mazanec. Ten se peče zpravidla na Bílou sobotu, aby byl připravený na nedělní hodování.

Variací na sladký bochánek je mnoho. Kterou si letos upečete?

1. Kynutá klasika podle Lucky

Chcete-li se držet tradic, jděte do tradičního receptu. Kynutý mazanec je prověřený mnoha generacemi, nejen v rodině redaktorky Lucky. Nachystejte si na něj:

  • 300 g hladké mouky,
  • 200 g polohrubé mouky,
  • 150 ml mléka,
  • 125 g másla,
  • 35 g droždí,
  • 3 žloutky,
  • celé vejce,
  • špetku soli,
  • citronovou kůru,
  • rozinky a plátky mandlí podle chuti.

Při přípravě kvásku se neobejdete bez mouky, cukru a kvasnic. Do těsta pak můžete přidat dobroty podle vlastní chuti – třeba rozinky nebo kandované ovoce.Při přípravě kvásku se neobejdete bez mouky, cukru a kvasnic. Do těsta pak můžete přidat dobroty podle vlastní chuti – třeba rozinky nebo kandované ovoce.

  1. Nejprve si připravte kvásek. Lžíci hladké mouky, lžíci cukru a kvasnice rozmíchejte v teplém mléce. Připravený kvásek dejte do tepla a nechte asi 20-30 minut kynout.
  2. Zbytek mouky prosejte přes sítko, přidejte špetku soli a cukr. Smíchejte s rozpuštěným máslem, žloutky a zbylým mlékem. Nakonec přidejte kvásek, rozinky a citronovou kůru.
  3. Těsto pořádně vypracujte. Nemáte-li dost sil, můžete se doma u vařečky prostřídat. A nebo použijte robota, který udělá práci za vás. Asi po 20 minutách by těsto mělo mít pevnou konzistenci. Nelekejte se, když bude trochu lepit.
  4. Těsto přikryjte utěrkou a nechte 1-2 hodinyodpočinout. Svůj objem by mělo asi zdvojnásobit.
  5. Až těsto vykyne, vál posypte moukou a těsto znovu prohněťte. Pak z něj vytvarujte mazance, potřete vajíčkem a posypte plátky mandlí. Pečte v troubě na 130-150 °C, raději pomalu a déle.

Pokud se chcete držet tradic, nařízněte po vykynutí nahoře mazanec do kříže.Pokud se chcete držet tradic, nařízněte po vykynutí nahoře mazanec do kříže.

2. Alenin tvarohový mazanec

Jestli si na kynuté těsto netroufáte, zvolte jednodušší a odlehčenou variantu s tvarohem. Pečení vám nezabere tolik času a na výsledku si pochutná celá rodina. Připravte si:

  • 500 g hladké mouky,
  • 250 g tvarohu,
  • 1 balení prášku do pečiva,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 150 g moučkového cukru
  • 5 lžic mléka,
  • 150 g másla,
  • 3 celá vejce,
  • 2 lžíce rumu,
  • rozinky a mandle.
  1. V míse spolu utřete tvaroh, změklé máslo a cukr. Do těsta rozklepněte dvě vejce, přidejte asi 2 lžíce rumu a balíček vanilkového cukru. Všechno důkladně promíchejte.
  2. Nakonec do směsi prosyjte hladkou mouku s kypřicím práškem, zalijte mlékem a přisypte rozinky. Pokud máte chuť, můžete do těsta přidat na jemno nasekané mandle.
  3. Všechny ingredience vypracujte v hladké těsto.
  4. Na pomoučeném válu vytvarujte mazanec do tvaru bochánku. Potřete ho zbylým vajíčkem, posypte plátky mandlí a dejte do trouby. Pečte na 160 °C asi hodinu. Před vytažením do mazance zkuste píchnout špejli – tak poznáte, jestli už je hotový.

Mazanec z tvarohového těsta je vláčný a lehký.Mazanec z tvarohového těsta je vláčný a lehký.

3. Mazancové minibochánky s drobenkou podle Katky

Pokud si chcete velikonoční tabuli ozvláštnit, sáhněte po netradičním receptu na minimazance. Po malých bocháncích se jen zapráší. Nejprve si zadělejte na těsto. Co na něj budete potřebovat?

  • 500 g hladké mouky,
  • 100 g moučkového cukru,
  • 250 ml mléka,
  • 250 g másla,
  • 20 g kvasnic,
  • 2 žloutky,
  • celé vejce,
  • 1 balení vanilkového cukru,
  • citronovou šťávu,
  • špetku soli.
  1. Začněte kváskem. Ohřejte 3 lžíce mléka. Až bude teplé, vmíchejte do něj lžíci cukru a rozdrobené droždí.
  2. Mouku si prosejte do mísy, přidejte k ní špetku soli, zbytek cukru, balíček vanilkového cukru a citronovou kůru podle chuti. Všechno promíchejte.
  3. Uprostřed vzniklé hromádky udělejte důlek a vlijte do něj připravený kvásek. Pak mísu zakryjte utěrkou a nechte odpočinout. Kvásek by měl zdvojnásobit svůj objem.
  4. Až vyběhne, vyklepněte do těsta dva žloutky, vlijte zbylé mléko, rozpuštěné máslo a vypracujte. Dejte si záležet – těsto musí být hladké. Nechte ho pak ještě 30-45 minut kynout.
  5. Vykynuté těsto si přendejte na pomoučený vál a rozválejte na placku. Tlustá by měla být asi 1 centimetr. Vykrajujte z ní malé čtverce. Doprostřed každého pak dejte trochu džemu nebo tvaroh s rozinkami – podle toho, co máte rádi.
  6. Nakonec přehněte rohy přes náplň a vytvarujte do malých mazanců. Nechte dalších 15 minut odpočinout.

Minimazance naplňte třeba oblíbeným dženem, tvarohem nebo třeba povidly.Minimazance naplňte třeba oblíbeným dženem, tvarohem nebo třeba povidly.

Mezitím si připravte drobenku. Budete na ni potřebovat:

  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 2 plátky másla,
  • 2 lžíce mletých oříšků,
  • 2 lžíce džemu.
  1. Smíchejte všechny ingredience dohromady a vypracujte.
  2. Malé bochánky nakonec potřete vajíčkem, posypte drobenkou a dejte péct. Stačí jim asi 25 minut při 180 °C.

Vše potřebné pro velikonoční pečení seženete zde >>

Mazancovou dobrotou potěšíte rodinu i velikonoční koledníky. Máte vlastní recept, na který nedáte dopustit? Podělte se o něj s námi na Facebooku.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025