Recept na velikonočního beránka, kterého hravě zvládnou i děti | Blog Mall.cz

Recept na velikonočního beránka, kterého hravě zvládnou i děti

Plnění žaludků čokoládovými zajíčky nebo testování upletené pomlázky. Které dítko by se na tyto velikonoční radovánky netěšilo? Spoustu zábavy si však s dětmi před Velikonoci užijete také v kuchyni. Upečte si společně velikonočního beránka podle našeho ozkoušeného receptu, který je tak jednoduchý, že ho zvládne každý.

Pečení beránka patří k nezaměnitelným velikonočním tradicím v Česku. Důvodů, proč spolu s vajíčky a nádivkou nesmí chybět na sváteční tabuli, najdete hned několik. Jednak je beránek důležitým náboženském symbolem a zároveň připomíná skopové maso, které se v českých zemích hojně jedlo po skončení velikonočního půstu.

Beránek může mít mnoho podob. Tvarohový, čokoládový, kynutý, plněný pudinkem nebo třeba marmeládou. Od těchto beránků v našem receptu upustíme a povíme vám, jak upečete jednoduchého třeného beránka po vzoru prababiček.

<< Nemáte doma formu na beránka? Vyberte si na MALL.cz. >>

Na pečení beránka si připravte

  • 350 gramů polohrubé mouky,
  • 300 gramů moučkového cukru,
  • 175 gramů másla,
  • 4 vejce,
  • kypřicí prášek do pečiva,
  • 10 polévkových lžic mléka
  • a 3 kávové lžičky mleté skořice.

Beránek může mít mnoho různých tvarů. Záleží jen na vás, jakou formu vyberete. • 

A pusťte se do toho

  1. Rozehřejte troubu na 150 stupňů a přichystejte si formu.
  2. Do větší mísy rozklepněte vajíčka, přidejte změklé máslo a cukr a směs důkladně promíchejte, aby se všechny přísady dobře spojily. Na pomoc si vezměte mixér nebo děti, které se budou v míchání střídat.
  3. Do mísy přimíchejte mouku, skořici a nezapomeňte na prášek do pečiva. Nakonec přilijte po lžících mléko a pořádně promíchejte, dokud vám nevznikne husté těsto.
  4. Formu na beránka vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou, aby z ní šel beránek snadno vyklopit.
  5. Naplňte formu těstem a vložte do trouby na zhruba 60 minut, dokud beránek nezezlátne.
  6. Po vyndání z trouby nechte beránka chvíli vychladnout a až poté ho vyklopte ven. Pak už hurá na zdobení!

Čím beránka ozvláštnit?

Recept ozvláštníte hned několika způsoby. Stačí, když do něj přidáte kteroukoliv z těchto ingrediencí či hned několik naráz. Nebo můžete upéct více variant a získáte tak lahodné beránčí stádo, ve kterém bude každý chutnat trošku jinak:

  1. Kakao – Přisypejte do těsta během míchání několik lžic kakaa a váš beránek bude chutnat podobně jako mramorová bábovka.
  2. Kokos – Výhoda kokosu spočívá v tom, že ho můžete přidat téměř do kteréhokoliv sladkého moučníku a vždy v něm nadělá spoustu parády. Když do těsta přidáte několik lžiček, beránek bude mít výraznější chuť.
  3. Čokoláda – Vyberte si čokoládu dle libosti a nasekejte ji na malé kousky, jako když pečete například sušenky. Přidejte ji do těsta a důkladně zamíchejte, aby se v beránkovi rozložila od hlavy až k ocásku.
  4. Jablko – Oloupejte a nastrouhejte jedno jablko, přidejte ho do těsta a důkladně promíchejte. Těsto zhoustne a jablka si budou skvěle rozumět se skořicí, která je již v původním receptu.

Pěkně vyzdobený beránek poslouží před snědením také jako dekorace jídelního stolu. • 

Přišel čas zdobit

Až beránka vyndáte z formy, bude vypadat jako holátko. Nechte proto děti, ať se na něm pořádně vyřádí.

Typickou beránčí ozdobou je mašle, kterou mu zavážete kolem krku. Stačí stužka nebo ustřižený kousek látky – dejte si ale pozor, aby byla látka čistá. Omotejte ji beránkovi kolem krku a na koncích udělejte mašličku.

Aby byl beránek o něco veselejší, můžete mu přidělat úsměv, oči a další drobné detaily. Stačí, když si připravíte stejnou polevu z bílku a moučkového cukru, se kterou zdobíte například perníčky. Pokud nevíte, jak na ni, postup najdete v našem článku o perníčcích.

Chcete-li aby měl beránek výraznější očka, udělejte do nich párátkem malé otvory, do kterých vložte rozinky nebo mandle.

Jakého velikonočního beránka máte u vás nejradši? Napište nám do komentářů.