Recept na věčné mládí máme všichni v sobě. Naučte se ho používat. | Blog Mall.cz
Recept na věčné mládí máme všichni v sobě. Naučte se ho používat.

Recept na věčné mládí máme všichni v sobě. Naučte se ho používat.

Koenzym Q10 asi znáte jako složku kosmetických přípravků. Tušíte ale, že byste jej zhruba po třicítce měli tělu dodávat vnitřně jako nezbytné palivo pro buňky? Pozor však – hodně záleží na tom, jakou formu užívání zvolíte. Ne každá totiž funguje. 

Není v těle jediné buňky, kde by nebyl. Účastní se chemického děje složitě nazvaného aerobní buněčné dýchání. Při něm se vytváří energie pro celé tělo. Zatímco lidstvo má pro výrobu elektrické energie různé alternativy – od vody přes uhlí až po jadernou či sluneční energii – tělo samotného člověka na výběr nemá. Celých 95 procent energie lidského těla se vyrobí za pomoci koenzymu Q10. Bez dostatku koenzymu Q10 tedy hrozí, že padneme únavou. A nepomůže ani zpomalit pohyby nebo dlouze ležet, aby se „baterky dobily". Náš organismus pracuje dál, i když my odpočíváme. Není tedy divu, že orgány s největšími požadavky na energii – především srdce, játra a ledviny – obsahují nejvíce koenzymu Q10.

Asi by nebylo třeba věnovat koenzymu Q10 tolik pozornosti, kdyby k němu tělo mělo soustavný neomezený přístup. Je pravda, že určité množství této látky lze získat z potravin. Mezi vynikající zdroje patří hovězí maso, sója a sardinky. Mnohem podstatnější je ale jeho tvorba v játrech. Ta nejvíce koenzymu tvoří kolem 20 až 25 let, pak tvorba postupně klesá. Už rozumíte tomu, proč ve středním věku – o tom seniorském ani nemluvě – říkáme "když jsem byla mladší, zvládla jsem to jako nic, ale teď už mi nějak ubylo sil"?

Pokud si tedy chceme udržet mládí, nepomůže nám k tomu sebelepší plastická operace, ale právě koenzym, který dodá buňkám energii. A nejen to. Vědci, přesněji dánští kardiologové, zveřejnili před časem v prestižním odborném časopise výsledky studie nazvané Q-Symbio. V ní dokázali, že denní příjem koenzymu Q10 snižuje celkovou úmrtnost pacientů se srdečním selháváním o 43 procent! Tohle by českou populaci, v níž každý druhý umírá na nemoci srdce a cév, nemělo nechat chladnou.

Než ale vyběhnete do lékárny zakoupit koenzym Q10 coby doplněk stravy, uvědomte si skutečnost, že není koenzym jako koenzym – synteticky vyráběný má takovou podobu molekuly (říká se jí cis-forma), kterou náš organismus neumí využít. Nám prospěje jedině užívání koenzymu Q10 shodného s tím, který si sami vytváříme. Zjistěte si také, zda se s doplňkem stravy, který si chcete koupit, prováděly vědecké studie. Jinak se snadno může stát, že vyhodíte peníze za něco, co se v těle vůbec nevstřebá.

POTRAVINOVÉ DOPLŇKY PRO ZDRAVÉ SRDCE A CÉVY VYBÍREJTE ZDE >>