Pro uchování přesnídávek si připravte malé skleničky se šroubovacím víčkem. Ty je třeba důkladně umýt a usušit, to stejné platí o víčku, můžete přetřít závit víčka alkoholem (např. slivovicí). Naplněné skleničky sterilujeme v troubě na plechu s vodou (2 - 3 cm vody) cca 20 minut při teplotě 100°C.
Základem pro každou přesnídávku jsou jablka. Je vhodné ovoce se slupkou oloupat - broskve, meruňky... po rozvaření propasírovat. To stejné platí o jablíčkách, můžeme je nakrájet na kousky a vařit se vším nebo před vařením očistit.
Do přesnídávky můžeme vymačkat šťávu z pomeranče nebo citronu, to je lepší u přesnídávek s cukrem :-) A vaříme podle tvrdosti ovoce cca 15 minut.
Ovocná přesnídávka bez cukru
- 2 kg sladšího ovoce (jablka, banány...)
- 200 - 250 ml vody (podle potřeby podléváme)
Vaříme do změknutí/rozvaření, poté rozmixujeme a plníme do sklenic.
Na ovocnou přesnídávku s cukrem/medem/glukopurem (hroznový cukr/dextróza je přírodní náhradní sladidlo) používáme stejný poměr ovoce a vody. Zde můžeme vymačkat do ovoce pomerančovou/citronovou šťávu a přidat k základu - jablíčkům méně sladké ovoce. Dochutíme cukrem, který pidáme k ovoci a vaříme.
Ovocná přesnídávka s pudinkem
- 1,5 - 2 kg ovoce
- 1 l vody (případně přidáme dle potřeb)
- 1 vanilkový pudink - pro menší děti (do 1 roka) použijeme kukuřičný nebo bramborový škrob
- 150 g cukru/glukopuru
Ovoce s 0,5 l vody dáme vařit do měkka, pudink rozmícháme ve zbylé vodě a uvaříme. Přidáme k ovoci a vše rozmixujeme.