Recept na domácí ovocné přesnídávky pro děti | Blog Mall.cz
Recept na domácí ovocné přesnídávky pro děti

Recept na domácí ovocné přesnídávky pro děti

Ovocné přesnídávky jsou na denním jídelníčku našich nejmenších. V dnešním článku představíme pár receptů na vynikající domácí přesnídávky. Druh ovoce je jen na vás, pak už stačí vybrat variantu s cukrem, bez cukru, s pudinkem…

Pro uchování přesnídávek si připravte malé skleničky se šroubovacím víčkem. Ty je třeba důkladně umýt a usušit, to stejné platí o víčku, můžete přetřít závit víčka alkoholem (např. slivovicí). Naplněné skleničky  sterilujeme v troubě na plechu s vodou (2 - 3 cm vody) cca 20 minut při teplotě 100°C.

Základem pro každou přesnídávku jsou jablka. Je vhodné ovoce se slupkou oloupat - broskve, meruňky... po rozvaření propasírovat. To stejné platí o jablíčkách, můžeme je nakrájet na kousky a vařit se vším nebo před vařením očistit.

Do přesnídávky můžeme vymačkat šťávu z pomeranče nebo citronu, to je lepší u přesnídávek s cukrem :-) A vaříme podle tvrdosti ovoce cca 15 minut.

Ovocná přesnídávka bez cukru 

  • 2 kg sladšího ovoce (jablka, banány...)
  • 200 - 250 ml vody (podle potřeby podléváme)

Vaříme do změknutí/rozvaření, poté rozmixujeme a plníme do sklenic.

Na ovocnou přesnídávku s cukrem/medem/glukopurem (hroznový cukr/dextróza je přírodní náhradní sladidlo) používáme stejný poměr ovoce a vody. Zde můžeme vymačkat do ovoce pomerančovou/citronovou šťávu a přidat k základu - jablíčkům méně sladké ovoce. Dochutíme cukrem, který pidáme k ovoci a vaříme.

Ovocná přesnídávka s pudinkem

  • 1,5 - 2 kg ovoce 
  • 1 l vody (případně přidáme dle potřeb)
  • 1 vanilkový pudink - pro menší děti (do 1 roka) použijeme kukuřičný nebo bramborový škrob
  • 150 g cukru/glukopuru

Ovoce s 0,5 l vody dáme vařit do měkka, pudink rozmícháme ve zbylé vodě a uvaříme. Přidáme k ovoci a vše rozmixujeme.