Rebarbora je královnou jarní zeleniny | Blog Mall.cz

Rebarbora je královnou jarní zeleniny

Sezóna rebarbory vrcholí a pomalu se blíží poslední letošní chvíle, kdy si užít její kyselkavou chuť. Seznamte se s rostlinou, kterou mnozí titulují jako královnu jarní sezóny.

Tvrdé výhonky v odstínech zelené a červené a bujaré listoví. To je rebarbora, kterou můžete znát také pod jménem reveň. Jde o jarní zeleninu, která se ovšem kvůli úpravě s velkým množstvím cukru často mylně označuje za ovoce.

Její sezóna vrcholí koncem června a zbývá tak posledních pár chvil seznámit se s touto jarní pochoutkou a třeba vyzkoušet chutné rebarborové recepty.

Ačkoliv je reveň chuťově vynikající, v Česku si popularitu teprve získává. Původně rebarbora pochází z Asie a do Evropy se dostala až na počátku 19. století. Především v době válek se používala jako náhražka za ovoce a starší generace jí dodnes znovu nepřišla na chuť.

Pojmenování rebarbory pochází z latinského názvu rostliny reveň vlnitá (Rheum rhabarbarum). • 

V posledních letech se však z neoblíbené náhražky stává populární surovina. Objevuje se na jídelních lístcích nejlepších restaurací a její kyselkavá chuť si našla příznivce i v mnoha domácnostech. Je nabitá vitamíny a skvěle oživí jarní jídelníček.

Jarní mix vitamínů a minerálů

Puky rebarbory se derou na povrch, jen co se objeví první jarní paprsky. Jako jedna z prvních vyrůstajících zelenin v sobě rebarbora ukrývá explozi minerálů a vitamínů.

Reveň blahodárně působí na nervovou soustavu, imunitu a snižuje cholesterol. Podle čínského lékařství je zdrojem vitality, v arabské a evropské medicíně se objevovala také jako lék na trávicí trakt a žlučník.

Kromě vitamínů skupiny A a B obsahuje také:

  • hořčík (zajišťuje dostatek energie a zpomaluje stárnutí),
  • mangan (snižuje riziko cukrovky),
  • sodík (působí proti křečím a nízkému tlaku),
  • fosfor (zabraňuje únavě),
  • železo (bojuje s chudokrevností).

Může rebarbora zabíjet?

Mnozí kyselou chuť rebarbory přisuzují vysokému obsahu vitamínu C. Opak je však pravdou a rebarbora skoro žádné „céčko“ neobsahuje.

Vysoký obsah kyseliny šťavelové dodává rebarboře nezaměnitelnou chuť, avšak může také způsobit otravu. • 

Naopak je plná kyseliny šťavelové, která ve vysokém množství může být i smrtelná - dospělý člověk by však musel sníst více než 5 kilo této zeleniny. Při nesprávné úpravě tohoto množství se může dostavit otrava, která se projevuje horečkou doprovázenou bolestí břicha, průjmy a zvracením.

3 pravidla pro přípravu rebarbory

Pokud při úpravě rebarbory dodržujete jednoduchá pravidla, žádných obtíží se obávat nemusíte.

  • Konzumujte pouze řapíky, listy obsahují více jedovaté kyseliny. Stonky neboli řapíky umyjte, spařte horkou vodou, oloupejte je škrabkou a až potom je dále zpracujte.
  • Čím starší reveň je, tím více kyseliny obsahuje. Jezte pouze tu, která je sklizená do konce června. Pranostika říká, že poslední rebarbora se sklízí na svátek sv. Jana, tedy 24. června.
  • O rebarboře se také říká, že žere kosti. Pravdou je, že její konzumace může napomáhat odvápnění kostí. Proto spolu s rebarborou jezte také mléčné výrobky - do dezertu přidejte tvaroh nebo svačinku zapijte mlékem.

Konzumujte pouze řapíky, které vždy spařte horkou vodou a oloupejte. • 

Ačkoliv je rebarbora při správné úpravě neškodná, velké množství reveně by neměly jíst děti do 10 let a pacienti s onemocněním ledvin, ledvinovými kameny a dnou.

Vynikající rebarbora v kuchyni

Typická nakyslá chuť reveně je populární především v kuchyni. Hodí se i tehdy, pokud chcete zůstat fit - obsahuje totiž jen 84 kJ (asi 20 kcal) na 100 gramů a až 95 % vody.

Při úpravě zdaleka nemusíte zůstávat jen u sladkých koláčů. Rebarbora je výborná do salátu, hodí se také k masům, sýrům nebo jako kompot na zimu.

Rebarbora na sladko

V sezóně z reveně upečte koláč se sladkou drobenkou nebo tvarohové knedlíky. Do jejich náplně smíchejte rebarboru s jahodami. S cukrem nešetřete, potlačí kyselou chuť rebarbory.

Rebarboru připravte na sladko do koláče, na slano do salátu či omáčky nebo uchovejte na později zavařením nebo zmražením. • 

Rebarbora na slano

Vynikající dip ke grilovanému masu nebo vyzrálým sýrům rozmixujete z do měkka uvařené rebarbory pokrájené na kostičky a ochucené solí, pepřem, chilli a česnekem. Pikantně kyselá chuť výborně doplní také paštiky nebo saláty.

Rebarbora na později

Jelikož v sezóně se dá rebarbora konzumovat jen šest až deset týdnů, uchovejte ji na později. Zavařte ji do kompotu, udělejte z ní marmeládu, usušte ji nebo zmrazte na zimní pečení. Sušená rebarbora se například v Chile podává se solí a chilli jako jednohubka.

Pro vysoký obsah vitamínů a minerálů je rebarbora oblíbená po celém světě. Nejvíce jí holdují ve Velké Británii, Finsku, Švédsku a na Islandu, kde jejím konzumentům dodává potřebnou vitalitu při dlouhé zimě.

3505227:title:true:true

Pro krásu domácnosti i vlasů

Vedle léčivých vnitřních účinků můžete reveň použít jako přírodní úklidový prostředek. Pokud listy rebarbory vyvaříte ve smaltovaném nádobí, bude opět zářivě lesklé (pozor ale na hliníkové hrnce, rebarbora by je zničila). Vývar z listů také skvěle odstraňuje kuchyňskou mastnotu.

Bojujete-li s mšicemi, slimáky a housenkami, smíchejte vývar z listů reveně s mýdlovou vodou a roztok rozprašujte na balkónové rostliny, ovocné stromy nebo záhonky.

Rebarbora nejen chutná v kuchyni, ale také skvěle působí proti zahradním škůdcům. • 

Blondýnky uvítají rebarboru také v koupelně. Do půl litru vody přidejte tři lžíce kořene rebarbory a povařte asi čtvrt hodiny. Nechte louhovat do dalšího dne a poté si vývarem opláchněte vlasy. Ty tak získají krásnou medovou barvu.

Máte rebarboru rádi nebo ji teprve vyzkoušíte? Napište nám do komentářů na našem Facebooku!