Klasickou hallowenskou dýni, ze které se na konci října vyřezávají strašidýlka, zná každý. Druhů oblíbené podzimní plodiny však existuje mnohem víc. A všechny mají něco společného – jsou zásobárnou vitamínů A, C, D a E, ale také vápníku, železa, hořčíku nebo draslíku. Když si pravidelně dopřejete dýňovou svačinku:
- posílíte funkci trávicí soustavy,
- snížíte hladinu krevních tuků,
- posílíte srdce i ledviny.
Vybíráte dýni? Hledejte uschlou stopku
Než se vypravíte do obchodu, rozmyslete si, co chcete z dýně uvařit – každý druh má totiž trochu jinou chuť a v kuchyni se hodí na přípravu jiných dobrot. A při výběru se dívejte vždy na slupku a stopku.
Slupka u zralých dýní je matná. Pokud se víc leskne, znamená to, že je dýně nezralá. Povrch by také neměl být promáčklý ani změklý.
Nejdůležitější je ale stopka – když je uschlá, je to znamení, že se dýně sklidila zralá a můžete si ji bez obav koupit.
Dýně vybírejte také podle hmotnosti – čím jsou těžší, tím víc obsahují dužniny, kterou můžete zpracovat, a méně semínek (tedy případného odpadu). Pro jistotu na dýni zaťukejte, měla by znít dutě.
Jaké jsou nejznámější druhy dýní:
Dýně Hokkaidó
Většinou ji poznáte podle sytě červené barvy, existuje ale i v zelené variantě. Patří k nejoblíbenějším druhům dýní – na rozdíl od většiny ostatních ji nemusíte loupat, při vaření nebo pečení totiž slupka krásně změkne.
Na co se hodí: Má medově sladkou chuť a krémovou konzistenci, připravíte z ní sladký kompot nebo koláče. Hodí se ale i na polévku, pyré nebo bramboráky.
Máslová dýně
Pokud rádi spotřebováváte suroviny do posledního kousku, sáhněte po máslové dýni – má hruškovitý tvar a většinu plodu tvoří dužnina, takže se nemusíte zbavovat semínek. Máslová dýně je velmi měkká – díky tomu vám příprava dýňových dobrot půjde rychle od ruky.
Na co se hodí: S máslovou dýní vykouzlíte skvělé koláče, cheesecaky, pečivo nebo marmelády. Má totiž jemnou máslovo-oříškovou chuť.
Muškátová dýně
Ačkoli si podle názvu nejspíš představíte jemnou květinku, muškátová dýně je pěkný obr – sklízí se, až když má kolem 6 kg. Slupku mívá oranžovou nebo hnědou s výrazným žebrováním. Nelekejte se, když bude mít dýně na slupce bílé flíčky, toto ojínění je pro muškátovou dýni typické.
Na co se hodí: Měkkou dužninu zpracujete do polévek, pyré nebo koláčů. Na rozdíl od ostatních druhů si muškátovou dýni můžete vychutnat i syrovou, její dužnina je totiž měkká a svou chutí připomíná meloun.
Špagetová dýně
Na první pohled připomíná meloun, patří totiž k našim největším dýním – dorůstá v průměru až 30 centimetrů. Má protáhlý tvar a žlutou nebo krémovou barvu. A své jméno dostala podle vláknité dužniny, která se po upečení nebo uvaření rozpadá na tenká vlákna.
Na co se hodí: Máte-li chuť na zdravé špagety nebo třeba nudle do polévky, je špagetová dýně ideální. Jen ji rozpulte a pečte řezem dolů asi půl hodiny na 180 °C – pak vidličkou opatrně vyškrábněte prostředek.
Sweet dumpling
V překladu znamená „sladký knedlíček”, ale někdy se jí říká také „sladký tlouštík”. Tahle malá dýně má většinou bílou barvu a zelené žebrování. Díky tomu ji využijete i jako stylovou podzimní dekoraci.
Na co se hodí: Sweet dumpling připomíná svou chutí jedlé kaštany. Nasládlost oceníte hlavně při pečení dezertů, ale hodí se i do polévek.
Využijte dýni do posledního kousku
Jakmile si dýni donesete domů, nechte ji alespoň 14 dní odpočívat a se zpracováním počkejte. Podle některých odborníků se mezitím zlepší chuť dýně i část škrobů se přemění na cukry.
A nezapomeňte na správné skladování – když jí zařídíte vhodné podmínky, vydrží vám klidně několik měsíců. Uložte dýni na suchém a tmavém místě, díky tomu si uchová svou barvu i chuť. Dýně také nemají rády extrémy – ideální je proto teplota kolem 10–15 °C. Místo vlhkého chladného sklepa proto nechte dýni raději v chodbě.
Náš tip: V obchodech narazíte i na takzvané okrasné dýně – i ty jsou jedlé, ale dužnina i slupka jsou velmi tlusté a moc byste si na nich nepochutnali. Využijte je proto spíš k podzimním dekoracím.
Pochutnáváte si na podzim na dýňových dobrotách? Napište nám do komentářů, který druh máte nejraději.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.