Propašujte mezi cukroví i slané pochoutky. Sklidíte úspěch | Blog Mall.cz

Propašujte mezi cukroví i slané pochoutky. Sklidíte úspěch

Vánoce jsou neodmyslitelně spjaté s cukrovím. Pokud ale vy i vaše návštěvy souhlasně přikyvujete, když se z televize ozývá „Mám tě ráda jako sůl,” zbystřete. Přinášíme vám totiž 5 tipů na nejlepší slané pohoštění.

1. Sýrové krekry

Nejlepší jsou čerstvě vytažené z trouby. Pokud je ale nepřipravíte přímo před příchodem návštěvy, hrozí velké riziko, že na ně už žádná dobrota nezbude.

Na jeden velký plech sýrových sušenek budete potřebovat:

  • 30 dkg rostlinného tuku,
  • 35 dkg hladké mouky,
  • 25 dkg strouhaného parmezánu nebo tvrdého sýra,
  • 1 vejce,
  • špetku papriky, soli a pepře.

Postup:

  1. Nastrouhejte do mísy na hrubé straně struhadla kostku rostlinného tuku.
  2. Přidejte strouhaný sýr, mouku, sůl, pepř, papriku a žloutek.
  3. Ručně nebo v kuchyňském robotu zpracujte hladké těsto, které nechte vychladnout v lednici. Bude se vám s ním lépe pracovat.
  4. Vyválejte asi 4 mm silný plát a vykrajujte libovolné tvary sušenek.
  5. Přeneste sušenky na plech, potřete bílkem a pečte na 180 °C asi 12 minut.

Náš tip: Vykrájejte rádlem na těsto trojúhelníčky a do nich udělejte brčkem malé díry. Krekry budou vypadat jako kousky ementálu.

Připravte si raději více dávek těsta. Sýrové krekry na slavnostní tabuli dlouho nevydrží. • 

2. Langošové jednohubky

Kdo by nemiloval langoše. Ať už si je dopřáváte v jakoukoliv roční dobu, vždy si vybavíte léto, stánek a vytouženou větu „mám tu dva s česnekem a jeden bez”.

Na 40 malých langošů budete potřebovat:

  • 500 g bílého tučného jogurtu,
  • 2 kelímky od půlkilového jogurtu plné polohrubé mouky,
  • 2 lžičky soli,
  • 1 lžičku jedlé sody,
  • olej na smažení,
  • česnek na potření,
  • kečup,
  • strouhaný sýr.

Postup:

  1. V míse vypracujte těsto z jogurtu, mouky, soli a sody. Nemělo by se lepit na vařečku ani na mísu.
  2. Vyklopte těsto na pomoučenou plochu a vyválejte nebo rukama uhlaďte do placky.
  3. Malou skleničkou namáčejte do studené vody a vykrajujte kolečka, která osmažte v pánvi ve vyšší vrstvě oleje.
  4. Hotové langoše přetřete česnekem a kečupem a zasypejte sýrem.

Náš tip: Na langoše se skvěle hodí i pórková pomazánka z krabičky tvarohu, na jemno nakrájeného pórku, soli a pepře.

3. Domácí hranolky

Zapráší se po nich dříve, než se z kuchyně vrátíte s vidličkami. Ať už se rozhodnete je smažit ve friťáku nebo preferujete hranolky nasucho pečené v troubě, zlatavé brambůrky půjdou na odbyt.

Hranolky, malé pizzy, langoše nebo muffiny. Nemusíte objevovat Ameriku, hosty potěší i stará dobrá klasika. • 

Nemusíte se ale omezovat pouze na hranolky z brambor. Vyzkoušejte i hranolky z:

Postup je vždy stejný. Ze zeleniny nakrájejte pokud možno stejně silné hranolky, rozprostřete je na plech, pokapejte olejem a posypte normální nebo bylinkovou solí. Vylepšit je můžete i strouhaným parmezánem.

Nikdy ale nepečte hranolky z více druhů zeleniny na jednom plechu. Každé zelenině svědčí jinak dlouhý pobyt v troubě – cuketu můžete podávat za 10 minut, brambory a batáty za 30 minut a celer si vyžádá i 45 minut.

Náš tip: Pokud se vaši známí nemohou hranolek nabažit, máte výborný tip na dárek. S hranolkovačem zvládnou připravit jakýkoliv druh zeleniny na pečení nebo smažení za pár vteřin.

4. Švestky ve slaninovém kabátku

Jednoduché jednohubky ze dvou ingrediencí překvapí vaše hosty kombinací křupavé slaniny a šťavnaté švestky.

Sladké a slané - kombinace, která potěší. • 

Sušenou švestku obtočte plátkem slaniny a propíchněte párátkem. Vyskládejte zabalené švestky na plech a pečte v troubě na 180 °C přibližně 10 minut, než slanina zezlátne.

5. Slané mini-mufiiny

S malými muffiny uděláte velkou parádu a navíc do nich dobře zužitkujete téměř vše, co lednice dá. Hodí se i na zpracování zbytku vařené zeleniny. Pokud doma najdete trochu mouky, vejce, mléko a olej, máte vyhráno.

Vyzkoušejte třeba jeden z osvědčených receptů na slané muffiny. Na večerní pohoštění si vystačíte s poloviční dávkou.

Náš tip: Mini-muffiny můžete podávat s česnekovým dipem, který připravíte z bílého jogurtu, prolisovaného česneku, bylinek, soli a pepře.

Ať už se rozhodnete pro slané nebo sladké pohoštění, nezapomínejte, že nejdůležitější je prožít svátky s úsměvem. Protože nejen bez soli, ale hlavně bez rodinné pohody, to nikdy nebude ono.