Propašujte mezi cukroví i slané pochoutky. Sklidíte úspěch

Vánoce jsou neodmyslitelně spjaté s cukrovím. Pokud ale vy i vaše návštěvy souhlasně přikyvujete, když se z televize ozývá „Mám tě ráda jako sůl,” zbystřete. Přinášíme vám totiž 5 tipů na nejlepší slané pohoštění.

1. Sýrové krekry

Nejlepší jsou čerstvě vytažené z trouby. Pokud je ale nepřipravíte přímo před příchodem návštěvy, hrozí velké riziko, že na ně už žádná dobrota nezbude.

Na jeden velký plech sýrových sušenek budete potřebovat:

  • 30 dkg rostlinného tuku,
  • 35 dkg hladké mouky,
  • 25 dkg strouhaného parmezánu nebo tvrdého sýra,
  • 1 vejce,
  • špetku papriky, soli a pepře.

Postup:

  1. Nastrouhejte do mísy na hrubé straně struhadla kostku rostlinného tuku.
  2. Přidejte strouhaný sýr, mouku, sůl, pepř, papriku a žloutek.
  3. Ručně nebo v kuchyňském robotu zpracujte hladké těsto, které nechte vychladnout v lednici. Bude se vám s ním lépe pracovat.
  4. Vyválejte asi 4 mm silný plát a vykrajujte libovolné tvary sušenek.
  5. Přeneste sušenky na plech, potřete bílkem a pečte na 180 °C asi 12 minut.

Náš tip: Vykrájejte rádlem na těsto trojúhelníčky a do nich udělejte brčkem malé díry. Krekry budou vypadat jako kousky ementálu.

Připravte si raději více dávek těsta. Sýrové krekry na slavnostní tabuli dlouho nevydrží.Připravte si raději více dávek těsta. Sýrové krekry na slavnostní tabuli dlouho nevydrží.

2. Langošové jednohubky

Kdo by nemiloval langoše. Ať už si je dopřáváte v jakoukoliv roční dobu, vždy si vybavíte léto, stánek a vytouženou větu „mám tu dva s česnekem a jeden bez”.

Na 40 malých langošů budete potřebovat:

  • 500 g bílého tučného jogurtu,
  • 2 kelímky od půlkilového jogurtu plné polohrubé mouky,
  • 2 lžičky soli,
  • 1 lžičku jedlé sody,
  • olej na smažení,
  • česnek na potření,
  • kečup,
  • strouhaný sýr.

Postup:

  1. V míse vypracujte těsto z jogurtu, mouky, soli a sody. Nemělo by se lepit na vařečku ani na mísu.
  2. Vyklopte těsto na pomoučenou plochu a vyválejte nebo rukama uhlaďte do placky.
  3. Malou skleničkou namáčejte do studené vody a vykrajujte kolečka, která osmažte v pánvi ve vyšší vrstvě oleje.
  4. Hotové langoše přetřete česnekem a kečupem a zasypejte sýrem.

Náš tip: Na langoše se skvěle hodí i pórková pomazánka z krabičky tvarohu, na jemno nakrájeného pórku, soli a pepře.

3. Domácí hranolky

Zapráší se po nich dříve, než se z kuchyně vrátíte s vidličkami. Ať už se rozhodnete je smažit ve friťáku nebo preferujete hranolky nasucho pečené v troubě, zlatavé brambůrky půjdou na odbyt.

Hranolky, malé pizzy, langoše nebo muffiny. Nemusíte objevovat Ameriku, hosty potěší i stará dobrá klasika.Hranolky, malé pizzy, langoše nebo muffiny. Nemusíte objevovat Ameriku, hosty potěší i stará dobrá klasika.

Nemusíte se ale omezovat pouze na hranolky z brambor. Vyzkoušejte i hranolky z:

Postup je vždy stejný. Ze zeleniny nakrájejte pokud možno stejně silné hranolky, rozprostřete je na plech, pokapejte olejem a posypte normální nebo bylinkovou solí. Vylepšit je můžete i strouhaným parmezánem.

Nikdy ale nepečte hranolky z více druhů zeleniny na jednom plechu. Každé zelenině svědčí jinak dlouhý pobyt v troubě – cuketu můžete podávat za 10 minut, brambory a batáty za 30 minut a celer si vyžádá i 45 minut.

Náš tip: Pokud se vaši známí nemohou hranolek nabažit, máte výborný tip na dárek. S hranolkovačem zvládnou připravit jakýkoliv druh zeleniny na pečení nebo smažení za pár vteřin.

4. Švestky ve slaninovém kabátku

Jednoduché jednohubky ze dvou ingrediencí překvapí vaše hosty kombinací křupavé slaniny a šťavnaté švestky.

Sladké a slané - kombinace, která potěší.Sladké a slané - kombinace, která potěší.

Sušenou švestku obtočte plátkem slaniny a propíchněte párátkem. Vyskládejte zabalené švestky na plech a pečte v troubě na 180 °C přibližně 10 minut, než slanina zezlátne.

5. Slané mini-mufiiny

S malými muffiny uděláte velkou parádu a navíc do nich dobře zužitkujete téměř vše, co lednice dá. Hodí se i na zpracování zbytku vařené zeleniny. Pokud doma najdete trochu mouky, vejce, mléko a olej, máte vyhráno.

Vyzkoušejte třeba jeden z osvědčených receptů na slané muffiny. Na večerní pohoštění si vystačíte s poloviční dávkou.

Náš tip: Mini-muffiny můžete podávat s česnekovým dipem, který připravíte z bílého jogurtu, prolisovaného česneku, bylinek, soli a pepře.

Ať už se rozhodnete pro slané nebo sladké pohoštění, nezapomínejte, že nejdůležitější je prožít svátky s úsměvem. Protože nejen bez soli, ale hlavně bez rodinné pohody, to nikdy nebude ono.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025