1. Sýrové krekry
Nejlepší jsou čerstvě vytažené z trouby. Pokud je ale nepřipravíte přímo před příchodem návštěvy, hrozí velké riziko, že na ně už žádná dobrota nezbude.
Na jeden velký plech sýrových sušenek budete potřebovat:
- 30 dkg rostlinného tuku,
- 35 dkg hladké mouky,
- 25 dkg strouhaného parmezánu nebo tvrdého sýra,
- 1 vejce,
- špetku papriky, soli a pepře.
Postup:
- Nastrouhejte do mísy na hrubé straně struhadla kostku rostlinného tuku.
- Přidejte strouhaný sýr, mouku, sůl, pepř, papriku a žloutek.
- Ručně nebo v kuchyňském robotu zpracujte hladké těsto, které nechte vychladnout v lednici. Bude se vám s ním lépe pracovat.
- Vyválejte asi 4 mm silný plát a vykrajujte libovolné tvary sušenek.
- Přeneste sušenky na plech, potřete bílkem a pečte na 180 °C asi 12 minut.
Náš tip: Vykrájejte rádlem na těsto trojúhelníčky a do nich udělejte brčkem malé díry. Krekry budou vypadat jako kousky ementálu.
Připravte si raději více dávek těsta. Sýrové krekry na slavnostní tabuli dlouho nevydrží. • MALL.cz
2. Langošové jednohubky
Kdo by nemiloval langoše. Ať už si je dopřáváte v jakoukoliv roční dobu, vždy si vybavíte léto, stánek a vytouženou větu „mám tu dva s česnekem a jeden bez”.
Na 40 malých langošů budete potřebovat:
- 500 g bílého tučného jogurtu,
- 2 kelímky od půlkilového jogurtu plné polohrubé mouky,
- 2 lžičky soli,
- 1 lžičku jedlé sody,
- olej na smažení,
- česnek na potření,
- kečup,
- strouhaný sýr.
Postup:
- V míse vypracujte těsto z jogurtu, mouky, soli a sody. Nemělo by se lepit na vařečku ani na mísu.
- Vyklopte těsto na pomoučenou plochu a vyválejte nebo rukama uhlaďte do placky.
- Malou skleničkou namáčejte do studené vody a vykrajujte kolečka, která osmažte v pánvi ve vyšší vrstvě oleje.
- Hotové langoše přetřete česnekem a kečupem a zasypejte sýrem.
Náš tip: Na langoše se skvěle hodí i pórková pomazánka z krabičky tvarohu, na jemno nakrájeného pórku, soli a pepře.
3. Domácí hranolky
Zapráší se po nich dříve, než se z kuchyně vrátíte s vidličkami. Ať už se rozhodnete je smažit ve friťáku nebo preferujete hranolky nasucho pečené v troubě, zlatavé brambůrky půjdou na odbyt.
Hranolky, malé pizzy, langoše nebo muffiny. Nemusíte objevovat Ameriku, hosty potěší i stará dobrá klasika. • MALL.cz
Nemusíte se ale omezovat pouze na hranolky z brambor. Vyzkoušejte i hranolky z:
- batátů,
- cuket
- nebo celeru.
Postup je vždy stejný. Ze zeleniny nakrájejte pokud možno stejně silné hranolky, rozprostřete je na plech, pokapejte olejem a posypte normální nebo bylinkovou solí. Vylepšit je můžete i strouhaným parmezánem.
Nikdy ale nepečte hranolky z více druhů zeleniny na jednom plechu. Každé zelenině svědčí jinak dlouhý pobyt v troubě – cuketu můžete podávat za 10 minut, brambory a batáty za 30 minut a celer si vyžádá i 45 minut.
Náš tip: Pokud se vaši známí nemohou hranolek nabažit, máte výborný tip na dárek. S hranolkovačem zvládnou připravit jakýkoliv druh zeleniny na pečení nebo smažení za pár vteřin.
4. Švestky ve slaninovém kabátku
Jednoduché jednohubky ze dvou ingrediencí překvapí vaše hosty kombinací křupavé slaniny a šťavnaté švestky.
Sladké a slané - kombinace, která potěší. • MALL.cz
Sušenou švestku obtočte plátkem slaniny a propíchněte párátkem. Vyskládejte zabalené švestky na plech a pečte v troubě na 180 °C přibližně 10 minut, než slanina zezlátne.
5. Slané mini-mufiiny
S malými muffiny uděláte velkou parádu a navíc do nich dobře zužitkujete téměř vše, co lednice dá. Hodí se i na zpracování zbytku vařené zeleniny. Pokud doma najdete trochu mouky, vejce, mléko a olej, máte vyhráno.
Vyzkoušejte třeba jeden z osvědčených receptů na slané muffiny. Na večerní pohoštění si vystačíte s poloviční dávkou.
Náš tip: Mini-muffiny můžete podávat s česnekovým dipem, který připravíte z bílého jogurtu, prolisovaného česneku, bylinek, soli a pepře.
Ať už se rozhodnete pro slané nebo sladké pohoštění, nezapomínejte, že nejdůležitější je prožít svátky s úsměvem. Protože nejen bez soli, ale hlavně bez rodinné pohody, to nikdy nebude ono.