5 tipů, jak pózovat, aby vám to na fotce slušelo | Blog Mall.cz

Pózujte jako profíci: 5 tipů, díky kterým vám to bude na každé fotce slušet

Díky fotografiím máme zdokumentované všechny krásné momenty. Někdy ale před objektivem spíše utíkáme, protože není shovívavý k našim drobným nedokonalostem. Ovládněte 5 jednoduchých triků a postojů, které vám uberou roky, kila i trápení nad výběrem nejkrásnější momentky.

1. Nabídněte objektivu nový úhel pohledu

Pózování čelem k fotoaparátu si nechte na průkazové focení. Na běžných fotkách se k fotoaparátu natočte raději bokem. Dejte si pozor, ať nevytáčíte směrem k fotoaparátu jen ramena, nepřirozeně byste je tím zvětšili. Platí totiž, že co je nejblíž objektivu, vypadá na fotografii největší.

Pracujte také s úhlem obličeje – v přímém záběru působí obličej širší a větší. To proto, že v něm nemáte žádné stíny. Natočte hlavu na jednu nebo druhou stranu, případně zvedněte bradu nebo ji dejte trochu níž.

Náš tip: Obličeje většinou nejsou symetrické a téměř každý člověk má jeden profil lepší než druhý. Pokud víte, která strana je pro vás lichotivější, nastavte ji do fotoaparátu.

Nastavte fotografovi tvář pod úhlem asi 45 stupňů. Nepotřebujete úhloměr, stačí se přirozeně pootočit. • 

>> Vyzkoušejte si také práci fotografa s digitálním foťákem z MALL.CZ. <<

2. Jak na nekonečně dlouhé nohy

Možná jste nedostali do vínku nohy až do nebes, ale díky jednoduchému triku je snadno aspoň na fotkách opticky prodloužíte. Ať už vás kamera zastihne sedící nebo stojící, elegantně překřižte nohy nebo kotníky. Díky tomu budou nohy vypadat delší a štíhlejší.

Náš tip: Divy na fotkách udělá i pokrčení jedné nohy v koleni, váš postoj pak vypadá přirozeněji. Platí to třeba i pro lokty: když ruce mírně pokrčíte, nebudou tak ztuhlé a na fotce vám to bude slušet.

Nohám prospěje jakékoliv „nakročení”, takže se nebojte vyzkoušet i odvážnější pózy. Myslete při tom také na postoj a rovná ramena – když se napřímíte, opticky tělo prodloužíte a budete vypadat sebevědomě. • 

3. Vyzrajte na dvojitou bradu

Nastavte se fotografovi tak, aby byl objektiv minimálně v úrovni vašich očí, nebo i výše. Pokud vás fotí dítě a je tedy níže než vy, nachystejte mu stupínek, ze kterého vás vyfotí. Případně si k němu dřepněte, ať se dostanete do jeho zorného úhlu.

Náš tip: Kůži na krku a pod bradou můžete i vědomě napnout zapojením svalů. Přitiskněte jazyk k zadní části horního patra a bradu mírně zvedněte. Nebo celou hlavu mírně nakloňte na stranu.

S přímým pohledem do objektivu šetřete. Obrázky působí přirozeněji, když například koukáte na fotografovo ucho. Pozor také na pohledy do ztracena. Vždy si vyberte nějaký konkrétní bod. • 

>> Vyzkoušejte Instax a získejte kouzelné momentky během několika vteřin. <<

4. Jak na odzbrojující úsměv

Vše se dá natrénovat – i úsměv. Prohlédněte si fotky, na kterých se vám váš úsměv zamlouvá a před zrcadlem výraz zkuste zopakovat.

Místo širokého úsměvu mírně pootevřete rty. Spodní ret přirozeně okopíruje linii horních zubů a úsměv nebude působit příliš rozjařeně. Nezapomeňte se také usmívat celým obličejem, hlavně očima. Vzpomeňte si třeba na oblíbené místo nebo vám milého člověka.

Náš tip: Pokud se líčíte, sáhněte po světlejších odstínech očních stínů a výraznější rtěnce. Na fotografiích vám uberou roky a přidají šmrnc. Vyhýbejte se naopak třpytivým stínům a pudrům, kvůli kterým by se pleť na fotkách leskla a působila by mastně.

>> Pořiďte ještě úchvatnější fotky s foto filtry z MALL.CZ. <<

5. Kam s rukama

Snad každému se někdy stalo, že při focení nevěděl, co s rukama. Navíc na vás prozrazují vnitřní rozpoložení – prsty zaťaté v pěst nevylepší ani sebekrásnější úsměv.

Nejlépe uděláte, když ruce zaměstnáte:

  • vezměte do ruky nějaký předmět,
  • dejte ruku v bok,
  • položte dlaně do klína
  • nebo se lehce dotkněte vlasů, krku či obličeje.

Dotýkání nepřehánějte. Lepší než dotyk celou dlaní je letmý kontakt konečky prstů. Pokud zvolíte pózu s rukou pod bradou, nechte dlaň otevřenou, nesvírejte ji v pěst.

Když se rozhodnete dát ruce v bok, posuňte jednu ruku výše. Takový postoj vás opticky zeštíhlí a nebudete působit příliš přísně. • 

>> Naučte se i další triky zkušených fotografů. <<

Pózovací triky snímkům pomohou. Nejdůležitější ale je, abyste si focení užívali – jen tak budete mít opravdu krásnou vzpomínku. A jestli vás foťák stále znervózňuje:

  • přizvěte si do záběru parťáka (kamaráda nebo partnera), soustřeďte se na komunikaci s ním a na fotoaparát zapomenete,
  • začněte focení jednoduchými pózami, ve kterých se cítíte příjemně a nemusíte se při nich dívat do objektivu.

Nezapomeňte, že na MALL.CZ najdete všechno možné. A uděláme i nemožné, abyste si léto nejen na fotkách užívali.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.