5 pravidel pro spaní pod širákem, která se vyplatí znát | Blog Mall.cz

Pod širákem: 5 pravidel, která vám ulehčí nocování nadivoko

Kempy jsou letní klasika, ale jestli vás láká větší dobrodružství, vydejte se do přírody a vyzkoušejte spaní pod širákem. Usnete na čerstvém vzduchu a ráno vás vzbudí východ slunce. Přečtěte si, jaká platí pro spaní v přírodě pravidla.

Wild camping, spaní pod širákem, kempování nadivoko nebo taky bivakování. Názvů má tenhle koníček spoustu. Vždycky ale znamená, že ulehnete ke spánku někde ve volné přírodě – na čerstvém vzduchu a mimo civilizaci.

Obecně existují dva způsoby přespání v divočině:

  • táboření – při něm můžete v přírodě přespat i několik nocí, klidně ve stanu a s večerním táborákem,
  • a bivakování – to dovoluje pouze přespání pod širým nebem, ve spacáku nebo pod celtou. S rozděláním ohně ani stanu v tomto případě nepočítejte.

Na způsobu přespání pak závisí i to, kde se můžete v Česku ve volné přírodě „utábořit”.

Bivakujte téměř kdekoli, tábořte jen někde

Předem si vždy zjistěte, zda je přenocování v dané oblasti vůbec povolené. Platí, že pod širákem můžete přespat téměř kdekoliv. Bivakování je dovolené dokonce i v národním parku či chráněné krajinné oblasti.

Protože v národních parcích nesmíte scházet ze značených tras, přespěte poblíž turisticky značené cesty. Kdybyste se „utábořili” jinde, porušíte zákon a hrozí vám pokuta.

Chcete-li si rozdělat stan, můžete se vám k tomu zalíbit soukromé pole či louka. Na soukromém pozemku ale  potřebujete souhlas majitele. Nebo využijte speciální nouzová nocoviště – ta jsou vybudovaná třeba i v Národním parku Šumava. Pokud nerozděláte oheň a nenecháte po sobě žádné odpadky, můžete tam bez problému tábořit.

>> Stany pro jednoho i pro celou rodinu najdete na MALL.CZ. <<

Než se vydáte na výlet, zjistěte si, zda se v lese zrovna nekoná hon nebo nekácí stromy. Je možné, že byste se trefili do doby, kdy je tam dočasně vyhlášený zákaz vstupu. • 

Abyste přežili noční dobrodružství bez újmy a navíc si ho užili, držte se následujících pravidel:

1. Porozhlédněte se na místě i v okolí

Vybrané místo prozkoumejte pomocí satelitních snímků. Pomůže vám s tím například aplikace Google Earth. Díky tomu zjistíte, zda je v blízkosti zdroj pitné vody nebo jestli jste se neutábořili blízko chatové osady.

A než se v lese vybalíte, dívejte se i na to, jestli na místě nejsou odpadky nebo třeba mraveniště.

Náš tip: Nikdy si nelehejte přímo na cestu. A pokud táboříte na louce nebo na poli, vyberte si místo u stohu slámy nebo jiné překážky. Díky tomu jste chránění, kdyby se nad ránem někdo třeba proháněl po poli traktorem.

>> Spacáky na léto i zimu najdete na MALL.CZ. <<

2. Připravte se na déšť

Kontrolujte také předpověď počasí. Zvlášť v horách se počasí mění rychle, proto myslete i na mokrou variantu:

  • netábořte blízko řeky ani u jejího koryta – bývá tam větší zima a kdyby přišly bouřky, vyplaví vás,
  • spacák si rozložte pod stromy – ráno nebudete mokří od rosy a větve alespoň částečně zadrží případný déšť,
  • vždy si s sebou přibalte pláštěnku.

3. Nerozdělávejte oheň v lese

Pokud můžete, vybavte se jídlem, které nepotřebuje přípravu na ohni. V přírodních rezervacích, národních parcích a CHKO je stejně rozdělávání ohně zakázané. Ani v běžném lese si nesmíte uspořádat táborák, kde vás napadne. Hrozí totiž, že plameny neuhlídáte a les zapálíte.

Jestli se těšíte na „kotlíkové vaření” v přírodě, použijte k němu raději plynový vařič. Vařič ale nedávejte na suché listí nebo pařez, které by mohly chytnout. Najděte si v lese plochý kámen, písek nebo udusanou hlínu, kam vařič postavíte.

>> Pořiďte si s sebou na cesty campingový vařič z MALL.CZ. <<

Vhodné místo na přespání si najděte ještě před setměním. Nezdržujte se tam zbytečně dlouho – přespěte a brzy ráno se sbalte a zase pokračujte dál. • 

4. Buďte ohleduplní k přírodě

Při kempování nadivoko platí jednoduché pravidlo: když z tábořiště odcházíte, dejte ho do původního stavu. Ideálně by nikdo neměl poznat, že jste na místě spali. Myslete hlavně na to, ať po sobě uklidíte všechny odpadky:

  • Biologický odpad (jako odřezky nebo třeba slupky od banánů) po sobě zahrabejte.
  • Všechno ostatní dejte do sáčku, vezměte s sebou a vyhoďte, až budete zpět v civilizaci.

5. Připravte se na nezvané hosty

I když si ke kempování vyberete odlehlé místo, nemáte jistotu, že v tábořišti budete sami – můžete totiž narazit na zvířecí obyvatele. Nebojte se, většina zvířat je plachá a z lidí má sama strach.

Ale jestli se bojíte, vytvořte si improvizovaný alarm – kolem spacáku natáhněte nad zemí provázek, uvažte ho kolem stromů a pověste na něj plechovky. Jakmile by se někdo přiblížil, cinkot plechovek vás probudí. Ale pozor, tahle past nefunguje, když fouká vítr. Alarm se pak spouští neustále, i když nic nehrozí.

Co byste dál měli vědět, než se vydáte nocovat nadivoko

Myslete také na tato pravidla:

  • přespávací výbavu (spacák i stan) si pořiďte nejlépe v neutrálních barvách, jen tak s lesem splynete a nebudete vyčnívat křiklavými doplňky,
  • místo k přenocování hledejte včas, když to necháte až na večer, nestihnete se utábořit před setměním,
  • dávejte si pozor na osobní věci a doklady – mějte je s sebou, ale uložte je do spacáku, kde na ně dohlédnete.

>> Čtěte také, na jaká zvířata si dávat při kempování pozor. <<

A nezapomeňte, že na MALLu pro vás máme všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si spolu nejen letní dobrodružství užívali.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.