Na 4 plechy perníčků budete potřebovat:
- 400 gramů hladké mouky,
- 140 gramů moučkového cukru,
- 50 gramů másla,
- 2 celá vejce + případně jedno na potření,
- 2 lžíce medu,
- 1 lžičku jedlé sody,
- 2 lžíce perníkového koření.
Pokud chcete perníčky tmavé, přidejte ještě k sypké směsi 3 lžíce kvalitního kakaa a přibližně 5–7 gramů másla.
Postup:
- Prosijte do větší mísy mouku i cukr, přidejte sodu a perníkové koření a vše dobře promíchejte.
- K sypké směsi přidejte celá vajíčka a začněte zpracovávat.
- Ve vodní lázni rozpusťte máslo a med. Pracujte rychle, jakmile se začne máslo i med rozpouštět, přestaňte hmotu zahřívat.
- Rozpuštěnou, ale ne teplou směs medu a másla přilejte do mísy a ručně zpracujte v hladké těsto.
- Hotový válec těsta zabalte do fólie a minimálně 2 hodiny nechte vydechnout v lednici. Ideálně počkejte do druhého dne.
- Těsto vyndejte z lednice, nechte mírně povolit a ještě jednou jej důkladně propracujte.
- Vyválejte 0,5 centimetru silnou placku, vykrájejte tvary a pečte na 160 °C přibližně 8–15 minut, podle velikosti perníčků.
- Pokud chcete perníky lesklé, potřete je ihned po vytažení z trouby rozšlehaným vajíčkem.
Náš tip: Většina ostřílených perníkářek nedá dopustit na ruční hnětení těsta. Pokud ale zpracováváte těsta s pomocí kuchyňského robotu, použijte k hnětení hák a ne klasické metly.
>> Vyberte si ideálního kuchyňského robota. <<
Jedna várka perníčků vystačí na ozdobení stromečku a pár kousků zbyde na zobnutí. Pokud ale doma sladkému fandíte, zadělejte rovnou dvojitou várku těsta.
Správné pečení je jen polovina úspěchu – ke slovu přichází cukrová poleva
Jednu várku perníčků podle našeho receptu zvládnete nazdobit jednou várkou polevy. Na ni si připravte:
- bílek z jednoho vajíčka velikosti M,
- 200 gramů jemného moučkového cukru,
- asi 15 kapek citronu.
Cukr dvakrát přesijte. Bílek protlačte přes jemné sítko nebo použijte čistou vyřazenou silonku. Zbavíte se tak nechtěných žmolků v polevě.
Do bílku přidejte asi čtvrtinu cukru a míchejte lžící nebo metličkou. Bílky ale přehnaně nešlehejte. Postupně přidejte i zbytek cukru a pár kapek citronu. Výsledná poleva by se měla táhnout, nesmí být příliš tekutá, ale ani tuhá. Celý postup zabere přibližně 15 minut.
Polevou naplňte sáček a odstřihněte malou špičku.
Perfektní zdobení jako od profesionálů
1. Linky
Nejjednodušší a krásné zdobení je, pokud pouze obtáhnete tenkou linkou obvod perníčku. K obvodový čárám můžete přidat i několik reálných detailů – například okénka a dveře u chaloupky nebo čáry ocasu v kometě.
Obvodové čáry můžete také doplnit vlnovkou. Vytvoříte tak efekt krajky.
2. Tečky
Další snadnou variantou je obvod ozvláštnit tečkou nebo seskupením teček, případně přidat vnitřní obrys a mezeru mezi vnějším a vnitřním obrysem vytečkovat nebo ozdobit klikatou čárou.
Tečky jsou efektní i bez obrysů. Snadno z nich vytvoříte kytičky a ve skupinkách po třech dotvoří na perníčcích jemné detaily. Použijte je i na zkrášlení vnitřních čar.
3. Srdíčka
Když zvládnete tečky, jste jen kousek od malování krásných srdíček. Jednoduše vytvořte větší tečku a tu pohybem sáčku protáhnete. Tím vytvoříte polovinu srdíčka. Těsně vedle první tečky začněte kreslit druhou a dotvořte srdíčko.
Náš tip: Pokud nakreslíte 4 drobná srdíčka vedle sebe, vytvoříte roztomilý čtyřlístek, který můžete nakreslit například na perníček ve tvaru prasátka, doplnit jej nápisem PF 2019 a rozdávat jako drobný dáreček svým blízkým.
4. Vybarvování
Nejprve si nakreslete obvodové čáry a následně štětečkem nebo sáčkem s větším otvorem prostor vyplňte. Experimentujte a některé perníčky vybarvěte jen z poloviny. Obzvlášť krásně takové zdobení vypadá na srdíčkách nebo hvězdičkách.
5. Mřížka
A konečně vyšší dívčí – mřížka s efektem krajky. Vytvořte pravidelnou mřížku a vyplňujte její okénka tečkami. Zvolit můžete vzor kosočtverců, čtverců nebo křížků. Fantazii se meze nekladou.
Náš tip: Jestli se bojíte, že vaše mřížka nebude přesná, zkuste si nejprve drobnými tečkami naznačit začátek a konec každé čáry.
Prořídly vaše krabice s cukrovím kvůli nájezdům malých i větších mlsalů? Vyzkoušejte ještě recepty, které hravě zvládnou i děti a doplňte před Štědrým dnem zásoby domácích dobrůtek.
Pochlubte se do komentářů nebo na Facebooku svými výtvory.