Pardubická perníkářka radí, jak na okamžitě měkké perníčky | Blog Mall.cz

Pardubická perníkářka radí, jak na okamžitě měkké perníčky

Ve spíži počítáte krabice s cukrovím a kontrolujete napečené druhy. Jenže ouha, najednou zjistíte, že jste zapomněli na perníčky. Proto jsme za vás vyzkoušeli rady perníkářky z Pardubic. Zadělejte těsto na okamžitě měkké perníčky podle léty prověřeného receptu a naučte se pár tipů na zdobení.

Na 4 plechy perníčků budete potřebovat:

  • 400 gramů hladké mouky,
  • 140 gramů moučkového cukru,
  • 50 gramů másla,
  • 2 celá vejce + případně jedno na potření,
  • 2 lžíce medu,
  • 1 lžičku jedlé sody,
  • 2 lžíce perníkového koření.

Pokud chcete perníčky tmavé, přidejte ještě k sypké směsi 3 lžíce kvalitního kakaa a přibližně 5–7 gramů másla.

Těsto vyválejte rovnoměrně – stejně silné perníčky se vám budou lépe zdobit. • 

Postup:

  1. Prosijte do větší mísy mouku i cukr, přidejte sodu a perníkové koření a vše dobře promíchejte.
  2. K sypké směsi přidejte celá vajíčka a začněte zpracovávat.
  3. Ve vodní lázni rozpusťte máslo a med. Pracujte rychle, jakmile se začne máslo i med rozpouštět, přestaňte hmotu zahřívat.
  4. Rozpuštěnou, ale ne teplou směs medu a másla přilejte do mísy a ručně zpracujte v hladké těsto.
  5. Hotový válec těsta zabalte do fólie a minimálně 2 hodiny nechte vydechnout v lednici. Ideálně počkejte do druhého dne.
  6. Těsto vyndejte z lednice, nechte mírně povolit a ještě jednou jej důkladně propracujte.
  7. Vyválejte 0,5 centimetru silnou placku, vykrájejte tvary a pečte na 160 °C přibližně 8–15 minut, podle velikosti perníčků.
  8. Pokud chcete perníky lesklé, potřete je ihned po vytažení z trouby rozšlehaným vajíčkem.

Náš tip: Většina ostřílených perníkářek nedá dopustit na ruční hnětení těsta. Pokud ale zpracováváte těsta s pomocí kuchyňského robotu, použijte k hnětení hák a ne klasické metly.

>> Vyberte si ideálního kuchyňského robota. <<

U zdobení perníčků může pomáhat celá rodina. Udělejte si z této kreativní chvíle tradici. • 

Jedna várka perníčků vystačí na ozdobení stromečku a pár kousků zbyde na zobnutí. Pokud ale doma sladkému fandíte, zadělejte rovnou dvojitou várku těsta.

Správné pečení je jen polovina úspěchu – ke slovu přichází cukrová poleva

Jednu várku perníčků podle našeho receptu zvládnete nazdobit jednou várkou polevy. Na ni si připravte:

  • bílek z jednoho vajíčka velikosti M,
  • 200 gramů jemného moučkového cukru,
  • asi 15 kapek citronu.

Cukr dvakrát přesijte. Bílek protlačte přes jemné sítko nebo použijte čistou vyřazenou silonku. Zbavíte se tak nechtěných žmolků v polevě.

Do bílku přidejte asi čtvrtinu cukru a míchejte lžící nebo metličkou. Bílky ale přehnaně nešlehejte. Postupně přidejte i zbytek cukru a pár kapek citronu. Výsledná poleva by se měla táhnout, nesmí být příliš tekutá, ale ani tuhá. Celý postup zabere přibližně 15 minut.

Polevou naplňte sáček a odstřihněte malou špičku. 

Čáry a tečky. Při zdobení svým prvních perníčků si vystačíte s jednoduchými tvary. • 

Perfektní zdobení jako od profesionálů

1. Linky

Nejjednodušší a krásné zdobení je, pokud pouze obtáhnete tenkou linkou obvod perníčku. K obvodový čárám můžete přidat i několik reálných detailů – například okénka a dveře u chaloupky nebo čáry ocasu v kometě.

Obvodové čáry můžete také doplnit vlnovkou. Vytvoříte tak efekt krajky.

2. Tečky

Další snadnou variantou je obvod ozvláštnit tečkou nebo seskupením teček, případně přidat vnitřní obrys a mezeru mezi vnějším a vnitřním obrysem vytečkovat nebo ozdobit klikatou čárou.

Tečky jsou efektní i bez obrysů. Snadno z nich vytvoříte kytičky a ve skupinkách po třech dotvoří na perníčcích jemné detaily. Použijte je i na zkrášlení vnitřních čar.

3. Srdíčka

Když zvládnete tečky, jste jen kousek od malování krásných srdíček. Jednoduše vytvořte větší tečku a tu pohybem sáčku protáhnete. Tím vytvoříte polovinu srdíčka. Těsně vedle první tečky začněte kreslit druhou a dotvořte srdíčko.

Když spojíte dvě protáhlé tečky, vytvoříte srdíčko. • 

Náš tip: Pokud nakreslíte 4 drobná srdíčka vedle sebe, vytvoříte roztomilý čtyřlístek, který můžete nakreslit například na perníček ve tvaru prasátka, doplnit jej nápisem PF 2019 a rozdávat jako drobný dáreček svým blízkým.

4. Vybarvování

Nejprve si nakreslete obvodové čáry a následně štětečkem nebo sáčkem s větším otvorem prostor vyplňte. Experimentujte a některé perníčky vybarvěte jen z poloviny. Obzvlášť krásně takové zdobení vypadá na srdíčkách nebo hvězdičkách.

Vybarvené perníčky jsou jednoduché, ale krásné. A děti je milují, protože je na nich nejvíce cukrové polevy. • 

5. Mřížka

A konečně vyšší dívčí – mřížka s efektem krajky. Vytvořte pravidelnou mřížku a vyplňujte její okénka tečkami. Zvolit můžete vzor kosočtverců, čtverců nebo křížků. Fantazii se meze nekladou.

Náš tip: Jestli se bojíte, že vaše mřížka nebude přesná, zkuste si nejprve drobnými tečkami naznačit začátek a konec každé čáry.

Prořídly vaše krabice s cukrovím kvůli nájezdům malých i větších mlsalů? Vyzkoušejte ještě recepty, které hravě zvládnou i děti a doplňte před Štědrým dnem zásoby domácích dobrůtek.

Pochlubte se do komentářů nebo na Facebooku svými výtvory.