Osvědčený recept z redakce: kynutá vánočka | Blog Mall.cz

Osvědčený recept z redakce: kynutá vánočka

Calta, štědrovečernice nebo ceplík. Řeč je o vánočce, tradičním českém svátečním pečivu. V redakci jsme pro vás sesbírali ověřené tipy na pečení vánočky a přidáváme také recept, podle kterého se nám tahle vánoční dobrota vždy povede.

S trochou nadsázky můžeme říct, že vánočka je stará jako lidstvo samo. Poprvé se o sladkém moučném pečivu zmínil mnich Jan z Holešova kolem roku 1400. Ve 14. století byla obdoba současné vánočky chloubou pekařského cechu, který ji nosil na Pražský hrad.

O další čtyři století později se vánočka stala neodmyslitelnou součástí vánoční hostiny – jedla ji nejen rodina, ale i dobytek, a kousek lidé házeli i do studny nebo krbu. Věřili totiž, že vánočka přinese rodině štěstí a zajistí blahobyt na následující rok.

Základní recept na kynutou vánočku

Recept na vánočku si předávají kuchařky z generace na generaci. Když jsme sesbírali recepty v redakci, zjistili jsme, že základní těsto je stejné ve všech rodinách. Mění se pouze množství surovin podle velikosti výsledné vánočky.

Na jednu velkou vánočku si připravte:

  • 500–600 g hladké mouky,
  • 30 g droždí,
  • 2 vejce,
  • 80 g krupicového cukru,
  • 200 ml mléka,
  • 100 g másla,
  • 1 sáček vanilkového cukru,
  • špetku soli,
  • plátky mandlí na posypání,
  • rozinky naložené v rumu, kandované ovoce či ořechy, chcete-li je přidat do vánočky.

Jak na to?

  1. Připravte kvásek. V menší misce rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a dobře promíchejte. Přidejte polovinu vlažného mléka. Kvásek zakryjte utěrkou a nechce odpočívat na teplém místě, dokud hmota nezdvojnásobí svůj objem. Hotový kvásek poznáte podle husté světlé pěny na povrchu.
  2. Do velké mísy prosejte půl kila mouky, přidejte vanilkový cukr a špetku soli.
  3. Hotový kvásek nalijte do mísy s moukou, přidejte zbytek mléka, rozpuštěné máslo a dva žloutky.
  4. Těsto míchejte vařečkou od středu a postupně do něj zapracujte všechnu mouku po bocích mísy. Půjde-li to ztuha, zpracujte těsto rukama. Je-li hmota příliš tekutá, postupně přisypávejte mouku. Naopak drobivému těstu pomůže pár lžic mléka navíc.
  5. Do těsta klidně přidejte rozinky namočené v rumu, kandované ovoce nebo nasekané ořechy.
  6. Hmotu dále zpracovávejte na válu – dlaní odtlačujte těsto po podložce směrem od sebe. Hotové těsto má tuhou a lehce lepivou konzistenci.
  7. Těsto vraťte do plastové mísy a nechte kynout na teplém místě. Jakmile trochu nabude, propíchejte ho lehce prsty a nechte znovu kynout.

Vybírejte kvalitní ingredience – mléko a vejce od farmáře, českou mouku a máslo s co nejvyšším obsahem tuku. Co do vánočky vložíte, vrátí se vám na plné chuti. • 

Každá rodina používá kynuté těsto v drobných obměnách. Tady jsou naše tipy:

  • přidejte do kvásku malou sklenici neslazené minerálky – bublinky dělají těsto nadýchanější,
  • když vám kvásek nevzejde, zkuste to znovu s jinou značkou droždí,
  • chcete-li ušetřit kalorie, vyměňte máslo za Heru,
  • místo másla použijte olej, těsto bude nadýchanější, ale méně chuťově výrazné,
  • k suchým přísadám přidejte i špetku mletého muškátového oříšku nebo polovinu lžičky nastrouhané citrónové kůry.

TIP Lucky: Ačkoliv není nad ruční hnětení, dobrou práci odvede i kuchyňský robot. Nám se výborně osvědčily ty s kovovými komponenty, které vydrží opravdu dlouho.

<< Vyberte si kuchyňský robot >>

Pletení vánočky není věda, chce jen cvik

Ze tří pater nebo šesti pramenů? První varianta je jednodušší a podle některých také tradičnější. V troubě ale může vánočka ztratit tvar. To se u druhé varianty nestane. Pletení z šesti pramenů je ale složitější a vyžaduje trochu cviku.

Vánočka má v Česku bohatou tradici, se kterou se pojí i symbolika jednotlivých pater vánočky. • 

Patrová vánočka

Rozhodnete-li se pro pletení na patra, rozdělte těsto na 9 kusů:

  • první 4 prameny udělejte nejsilnější a spleťte je jako rybí cop,
  • další 3 prameny mohou být slabší, spleťte je jako klasický cop,
  • zbývající 2 prameny mohou být tenké a jen klaďte jeden přes druhý, dokud nevytvoří spirálu.

Než na základní patro ze čtyř pramenů položíte střed, lehce ho zmáčkněte a potřete rozšlehanými bílky. Přidejte patro ze tří pramenů, opět potřete a nahoru položte spirálu ze dvou pramenů.

Konce zmáčkněte, aby se jednotlivá patra nerozpadla a celou vánočku potřete bílky a posypte mandlemi. Do hřbetu zapíchněte rovnoměrně tři špejle, aby vánočku držely pohromadě.

A pokud ani tak nebude vánočka úplně symetrická, netrapte se tím. Říká se, že čím je těsto lepší, tedy sladší a tučnější, tím hůř drží tvar.

Splétaná vánočka

Těsto rozdělte na 6 stejných dílů a z každého rukama vyválejte oválný pramen. Všechny prameny nahoře spojte a na válu je rozdělte tak, aby na každé straně byly tři prameny a uprostřed volný prostor. Celou dobu pracujete s překříženými pažemi a prameny berte vždy z vnější strany. Jak na pletení se podívejte tady.

Hotovou vánočku potřete rozšlehanými bílky a posypte plátky mandlí.

Pokud pečete vánočku z másla, bude nižší a těsto bude hutnější. Naopak olejová vánočka bude více nadýchaná, ale méně chuťově výrazná. • 

Ať už vánočku pletete tak či onak, pečte ji zvolna na 160°C asi 45 minut. Pokud víte, že vaše trouba peče na některých místech víc než jinde, vánočku v průběhu otočte. Máte-li pocit, že pečivo začíná být připálené, ale uvnitř je stále syrové, lehce jej přikryjte alobalem.

Než se pustíte do pečení, připravte si velkou mísu na kynutí těsta, kuchyňskou váhu či mašlovačku na potření hotové vánočky. • 

TIP Pavlíny: Nechce-li se vám do pletení, použijte formu na vánočku.

Hotovou pochoutku nechte zcela vychladnout a před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem. Servírujte ji:

  • samotnou,
  • s máslem,
  • s medem či marmeládou
  • anebo si ji, stejně jako naši předkové, namáčejte po kouscích do melty či kávy.

TIP Evy: V některých krajích se do vánočky zapékala mince, celá mandle nebo kulička hrášku. Kdo pak překvapení našel ve svém kousku, měl po celý následující rok štěstí.

Jaký recept na vánočku či rodinné triky používáte vy? Napište nám do komentářů.