1. Houbové škvarky
Houbové škvarky jsou nejenom pochoutkou na chleba, ale také skvělým jedlým dárkem. Jak na ně? Postup uvidíte v receptu z pořadu Vytvořeno s láskou na MALL.TV.
Potřebujete:
- čerstvé houby,
- 0,5 kila domácího sádla,
- šťávu z půlky citronu,
- snítku tymiánu,
- sůl.
Postup:
- Sádlo rozehřejte na pánvi.
- Houby pokrájejte na malé kousky.
- Restujte je na rozpáleném sádle, bude to trvat 10 až 15 minut.
- Ztlumte teplotu sporáku, poté k houbám přilijte šťávu z půlky citronu.
- Do škvarků přihoďte tymián a trochu soli.
- Pánev odstavte ze sporáku a houby naběračkou přendejte do zavařovací sklenice.
- Otevřenou sklenici se škvarky přikryjte ubrouskem a takto je nechejte hodinu chladnout. Zavařovací sklenici poté můžete ozdobit a celé dílo věnovat třeba pod stromečkem.
>> Podívejte se na další díly seriálu Vytvořeno s láskou na MALL.TV. <<
2. Muffiny z hub
Vyzkoušejte oblíbené muffiny jinak: naslano a z hub. Přibalte je dětem jako svačinku do školy nebo si je vychutnejte k rychlé snídani.
Potřebujete:
- 350 gramů očištěných a nakrájených hub,
- 2 lžíce oleje,
- najemno nakrájenou cibuli,
- hrst čerstvé zelené petržele,
- 4 starší housky,
- 5 vajec,
- 100 mililitrů mléka,
- 70 gramů špaldové mouky,
- půl pytlíku prášku do pečiva,
- trochu soli a pepře na ochucení.
Postup:
- Houby s cibulí poduste na pánvi.
- Mezitím pokrájejte housky na malé kostičky a nechejte je na chvíli nasáknout mléko.
- K houskám s mlékem přidejte podušené houby, nakrájenou petržel, rozmíchaná vejce, olej a prášek do pečiva.
- Vše promíchejte, dochuťte solí a pepřem.
- Pečte v silikonové formě na muffiny 20 minut na 180 °C, dokud muffiny nenabydou a nezezlátnou.
>> Pořiďte si minitroubu na rychlé pečení na MALL.CZ. <<
Houby ze země nikdy nevytrhávejte. Opatrně je odřízněte u země a místo přikryjte listy nebo jehličím, aby tu později vyrostly houby další. • MALL.CZ
3. Plněné houbové jednohubky
Blíží se k vám hosti? Nebo plánujete filmový večer s rodinou? Připravte takzvaný fingerfood – jídlo v malých soustech, které se dá jíst i dvěma prsty.
Potřebujete:
- tolik malých hub, kolik se vám vleze na jeden plech,
- gorgonzola,
- kmín,
- cibule pokrájená na kousky,
- lžíce oleje,
- sůl a pepř.
Postup:
- Od hlaviček hub odřízněte nohy a kloboučky velmi opatrně vydlabejte.
- Vydlabané části pokrájejte na malé kousky a poduste je na oleji s cibulí, solí a pepřem.
- Až směs trochu vychladne, naplňte s ní vydlabané kloboučky zhruba do dvou třetin.
- Na směs položte kostičku gorgonzoly a posypejte trochou kmína.
- Nechejte péct na pečicím papíře, dokud gorgonzola nezezlátne. Stačit bude 15 minut na 180 °C.
- Jednohubky můžete podávat teplé i studené.
Přirozenou chuť hub nejlépe vytáhne starý dobrý kmín. Pro obměnu využijte výraznější kmín římský. • MALL.CZ
4. Koření z hub
Pokud máte hub na rozdávání, vytvořte z nich koření. Po celý rok tak vaše jídlo získá chuť pravé lesní nadílky. Využijete ho třeba na pečení masa, na ochucení vaječné smaženice nebo do polévky.
Potřebujete:
- 2 hrsti dobře vysušených hub,
- 2 špetky soli a pepře,
- 2 lžíce kmínu.
Postup:
- Všechny ingredience smíchejte.
- Vložte je do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud nebudou připomínat jemný prášek.
- Výsledek skladujte v nádobce na koření nebo v malé zavařovačce.
Jak houby máte rádi vy? Napište nám do komentářů.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.