Netradiční recepty z hub: zkuste třeba houbové škvarky | Blog Mall.cz

Netradiční recepty z hub: zkuste třeba houbové škvarky

Využijte nasbíraných košíků hub a připravte z nich tentokrát něco nečekaného. Tyto recepty se budou hodit třeba na jednoduchou svačinu nebo na pohoštění pro nečekanou návštěvu.

1. Houbové škvarky

Houbové škvarky jsou nejenom pochoutkou na chleba, ale také skvělým jedlým dárkem. Jak na ně? Postup uvidíte v receptu z pořadu Vytvořeno s láskou na MALL.TV.

Potřebujete:

  • čerstvé houby,
  • 0,5 kila domácího sádla,
  • šťávu z půlky citronu,
  • snítku tymiánu,
  • sůl.

Postup:

  1. Sádlo rozehřejte na pánvi.
  2. Houby pokrájejte na malé kousky.
  3. Restujte je na rozpáleném sádle, bude to trvat 10 až 15 minut.
  4. Ztlumte teplotu sporáku, poté k houbám přilijte šťávu z půlky citronu.
  5. Do škvarků přihoďte tymián a trochu soli.
  6. Pánev odstavte ze sporáku a houby naběračkou přendejte do zavařovací sklenice.
  7. Otevřenou sklenici se škvarky přikryjte ubrouskem a takto je nechejte hodinu chladnout. Zavařovací sklenici poté můžete ozdobit a celé dílo věnovat třeba pod stromečkem.

>> Podívejte se na další díly seriálu Vytvořeno s láskou na MALL.TV. <<

2. Muffiny z hub

Vyzkoušejte oblíbené muffiny jinak: naslano a z hub. Přibalte je dětem jako svačinku do školy nebo si je vychutnejte k rychlé snídani.

Potřebujete:

  • 350 gramů očištěných a nakrájených hub,
  • 2 lžíce oleje,
  • najemno nakrájenou cibuli,
  • hrst čerstvé zelené petržele,
  • 4 starší housky,
  • 5 vajec,
  • 100 mililitrů mléka,
  • 70 gramů špaldové mouky,
  • půl pytlíku prášku do pečiva,
  • trochu soli a pepře na ochucení.

Postup:

  1. Houby s cibulí poduste na pánvi.
  2. Mezitím pokrájejte housky na malé kostičky a nechejte je na chvíli nasáknout mléko.
  3. K houskám s mlékem přidejte podušené houby, nakrájenou petržel, rozmíchaná vejce, olej a prášek do pečiva.
  4. Vše promíchejte, dochuťte solí a pepřem.
  5. Pečte v silikonové formě na muffiny 20 minut na 180 °C, dokud muffiny nenabydou a nezezlátnou.

>> Pořiďte si minitroubu na rychlé pečení na MALL.CZ. <<

Houby ze země nikdy nevytrhávejte. Opatrně je odřízněte u země a místo přikryjte listy nebo jehličím, aby tu později vyrostly houby další.Houby ze země nikdy nevytrhávejte. Opatrně je odřízněte u země a místo přikryjte listy nebo jehličím, aby tu později vyrostly houby další.

3. Plněné houbové jednohubky

Blíží se k vám hosti? Nebo plánujete filmový večer s rodinou? Připravte takzvaný fingerfood – jídlo v malých soustech, které se dá jíst i dvěma prsty.

Potřebujete:

  • tolik malých hub, kolik se vám vleze na jeden plech,
  • gorgonzola,
  • kmín,
  • cibule pokrájená na kousky,
  • lžíce oleje,
  • sůl a pepř.

Postup:

  1. Od hlaviček hub odřízněte nohy a kloboučky velmi opatrně vydlabejte.
  2. Vydlabané části pokrájejte na malé kousky a poduste je na oleji s cibulí, solí a pepřem.
  3. Až směs trochu vychladne, naplňte s ní vydlabané kloboučky zhruba do dvou třetin.
  4. Na směs položte kostičku gorgonzoly a posypejte trochou kmína.
  5. Nechejte péct na pečicím papíře, dokud gorgonzola nezezlátne. Stačit bude 15 minut na 180 °C.
  6. Jednohubky můžete podávat teplé i studené.

Přirozenou chuť hub nejlépe vytáhne starý dobrý kmín. Pro obměnu využijte výraznější kmín římský.Přirozenou chuť hub nejlépe vytáhne starý dobrý kmín. Pro obměnu využijte výraznější kmín římský.

4. Koření z hub

Pokud máte hub na rozdávání, vytvořte z nich koření. Po celý rok tak vaše jídlo získá chuť pravé lesní nadílky. Využijete ho třeba na pečení masa, na ochucení vaječné smaženice nebo do polévky.

Potřebujete:

  • 2 hrsti dobře vysušených hub,
  • 2 špetky soli a pepře,
  • 2 lžíce kmínu.

Postup:

  1. Všechny ingredience smíchejte.
  2. Vložte je do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud nebudou připomínat jemný prášek.
  3. Výsledek skladujte v nádobce na koření nebo v malé zavařovačce.

Jak houby máte rádi vy? Napište nám do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025