Nejlepší lyžařské brýle | Blog Mall.cz

Nejlepší lyžařské brýle

Jak vybrat lyžařské brýle, aby dokonale ochránily vaše oči před větrem a sněžením, prudkým sluncem i setkáním s větví? Máme pro vás 3 tipy, co neopomenout při výběru.

Pokud sněží, nebo je mlha, jsou brýle pro většinu lyžařů úplnou nutností. Pomohou vám ale také chránit zrak před intenzivními paprsky slunečního světla a UV zářením ve vyšších nadmořských výškách a poletujícími krystalky zledovatělého sněhu.

1. Vyberte správnou velikost

Je potřeba, aby vám brýle dokonale seděly na obličeji. Velikost rámečků brýlí se zpravidla vyrábí ne 2 velikostech (menší – dámské brýle, vhodné případně i pro pány s drobným obličejem, větší – pánské brýle, vhodné případně pro dámy s mohutnějším obličejem), samostatnou kategorii pak tvoří dětské lyžařské brýle. Lyžaři s dioptrickými brýlemi by měli hledat lyžařské brýle s označením OTG (Over The Glasses), pod které se dioptrické brýle lépe vejdou, nebo lyžařské helmy se štítem. Nezapomeňte si vyzkoušet, zda vám brýle dobře sedí k vaší helmě.

Relax Hornet Mat • 

2.   Zamlžování

Není nic nepříjemnějšího než mít lyžařské brýle zamlžené. Lepší schopnost odmlžovat mají brýle s dvojitým zorníkem. Zorníky jsou odděleny malou vrstvou vzduchu, která pohlcuje rozdíl mezi vnější teplotou a teplem, které vyzařujete.

U různých značek také najdete použití speciální technologie na nezamlžování brýlí (např. antifog, Fog off, Airflow System) spočívající buď v nanesení nanovstvy speciální látky na zorník nebo systému speciálního proudění vzduchu.

Giro Charm White Berry Beaded/Amber Pink • 

3. Barevnost a propustnost zorníku

Propustnost vzorníku

Zorník je nejdůležitější částí brýlí, která rozhodne o tom, jak uvidíte na svou jízdu. V popisu brýlí najdete údaje o světelné propustnosti zorníků. Vyberte si podle toho, zda jezdíte spíše na slunné ledovce nebo se držíte na českých kopcích, kde nebývá tak slunečné počasí.

80-100 %

Sněžení, soumrak, noční lyžování

43-80 %

Silná mlha, zataženo bouřkovými mraky

18-43 %

Univerzální zorníky, zataženo,
případně slabá mlha

8-18 %

Polojasno, jasno

3-8 %

Slunečné počasí

Barevnost zorníku

Zrcadlové zbarvení zorníků je nejen módní záležitostí, ale především kvalitní ochrana před infračerveným zářením, které může poškodit vaše oči. Polarizační a fotochromatická technologie zajišťují výbornou viditelnost v mlhavém a difuzním světle a zajistí ztmavení a rozjasnění zorníků dle intenzity slunečního záření.

Giro Balance Lime • 
Zorníky se žlutým, růžovým, oranžovým, nebo červeným zabarvením se dají považovat za univerzálnější. Zvyšují kontrast a pomohou vám vidět lépe boule, nerovnosti a kontury sjezdovky. Tmavé vzorníky užijete například na jarním ledovci, kde jsou velmi dobré světelné podmínky a potřebujete světelnou prostupnost co nejvíce tlumit. Zelené a šedé vzorníky vám změní pohled na svět nejméně, tlumí barevné spektrum rovnoměrně.


Prohlédnout nabídku lyžařských brýlí >>