Cukroví s anýzem a zázvorem provoní celý dům
Štiplavý zázvor i sladce kořeněný anýz patří mezi koření, které by při navození vánoční atmosféry neměly chybět. Jejich specifická chuť se díky uležení ve sladkých sušenkách krásně rozvine.
Zázvorové bochánky
Na 40 malých sušenek potřebujete:
- 70 g třtinového cukru + na obalení,
- 17 g másla,
- 200 g hladké mouky,
- 1 celé vejce,
- 3 lžičky mletého zázvoru,
- 1 lžičku jedlé sody,
- špetku soli.
Postup:
- Jedlou sodu a zázvor smíchejte s moukou.
- Přidejte všechny ostatní přísady a zpracujte hladké těsto.
- Z těsta tvořte malé kuličky, které mezi dlaněmi zlehka zmáčknete do tvaru bochánků.
- Horní část bochánku jemně přimáčkněte do misky s trochou třtinového cukru. Na povrchu bochánku tak vznikne cukrová krustička.
- Sušenkové bochánky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, dejte jim dostatek prostoru, ať se vám neslepí a pečte v předehřáté troubě přibližně 15 minut na 200 °C.
Skladování:
Sušenky po vytažení z trouby ještě nechte vychladnout na mřížce. Studené sušenky přendejte do dózy, která není zcela vzduchotěsně uzavřená. Sušenky se totiž nejlépe rozleží, když k nim bude mít vzduch přístup.
Dózu nechte v chladnější spíži, nedávejte ji ale na balkon, ať příliš nenavlhnou.
Anýzky
Na dva plechy sušenek potřebujete:
- 290 g hladké mouky,
- 1 lžíci cukru,
- 140 g másla,
- 50 g mletých vlašských ořechů,
- ¼ kostky droždí (přibližně 10 g),
- 2 lžíce teplého mléka,
- 1,5 lžičky mletého anýzu,
- 1 menší citron (šťávu a kůru),
- moučkový cukr na obalení.
Postup:
- Rozdrobte do mísy droždí, přidejte cukr a mléko, zamíchejte a nechte vzejít kvásek.
- Do druhé nádoby nasypte mouku, anýz, ořechy a citronovou kůru.
- Hotový kvásek přelijte k mouce, přidejte změklé máslo, citronovou šťávu a zpracujte těsto.
- Z těsta tvarujte kuličky a promáčkněte vidličkou nebo razítkem na sušenky.
- Sušenky pečte asi 15 minut na 160 °C.
Upečené anýzky obalte v cukru.
Skladování:
Anýzky se do lahodné formy dostanou nejlépe v dokonale uzavřené dóze.
Náš tip: Zázvor i anýz patří mezi koření, které vás v chladu zahřejí. Prozkoumejte i další sedmero zahřívacích koření a vyzkoušejte jejich kombinaci do obou druhů sušenek.
Kakaová chuťovka ke kávě i čaji
Kakao je jednou z vůní, bez které by Vánoce zkrátka nebyly kompletní.
Kakaové sušenky
Na tři plechy sušenek si připravte:
- 220 g hladké mouky,
- 130 g mletých vlašských ořechů,
- 70 g cukru krupice,
- 200 g másla,
- 25 g kakaa,
- 1 lžičku mleté skořice,
- 2 žloutky.
Postup:
- Mouku smíchejte s ořechy, cukrem, skořicí a kakaem.
- Přidejte ostatní přísady a zpracujte těsto.
- Hotové těsto nechte půl hodiny odpočinout v lednici.
- Vyválejte půlcentimetrovou placku a vykrájejte kolečka nebo oválky.
- Upečte sušenky v předehřáté troubě. Postačí asi 15 minut na 180 °C.
Náš tip: Vykrajované sušenky můžete rychle vylepšit se speciálním dekoračním válečkem. Stačí zlehka přejet téměř vyválené těsto vzorovaným válečkem a sušenky získají krásnou strukturu.
Skladování:
Kakaové sušenky můžete uschovat do plechové nebo skleněné dózy. Víko nemusí zcela těsnit.
>> Pořiďte si originální dózu na sušenky. <<
Nezapomeňte do kuchyně pozvat také malé kuchtíky, s těmito 5 druhy cukroví si poradí téměř bez vaší pomoci.
Které cukroví pečete, ještě než napadne první sníh? Napište nám do komentářů.