Návod na klíčky: vyrobíte je za pár dní | Blog Mall.cz

Návod na klíčky: vyrobte si zdravou potravinu za pár dní

Klíčky jsou plné vitamínů a minerálů, mají zajímavou chuť a vyrobíte je skoro bez práce už za 3 dny. Kromě toho mají spoustu využití, zachutnají vám třeba na toustu nebo v salátu. Čtěte, jak na jednoduché klíčení řeřichy, mungo fazolí, ředkvičky a dalších dobrot.

Klíčky jsou poslední dobou v módě. Jedná se o rozklíčená semínka, ze kterých začíná vyrůstat výhonek nového plodu. Klíčky obsahují spoustu cenných látek. Koupíte je v obchodech, ale vyrobíte si je jednoduše také sami doma. Stačí vám k tomu semínka, voda a jedna láhev.

Proč klíčky?

Klíčky jsou v první řadě velmi zdravé. Už za dvě hodiny klíčení se v semínku nebo v luštěnině navýší zdravé složky minimálně o polovinu. Z jedné lžíce hotových klíčků pak získáte tolik užitečných látek, jako z několika kusů dospělého plodu. Klíčky totiž obsahují spoustu

  • vitamínů,
  • minerálních látek jako železo, vápník, hořčík nebo fosfor,
  • antioxidantů jako chlorofyl pro regeneraci a detoxikaci těla (například semínka brokolice zpomalují stárnutí),
  • aminokyselin pro podporu imunity
  • nebo proteinů (například klíčky z vojtěšky).

Nejvíc vitamínů si klíčky zachovávají v syrovém stavu, ve vietnamské kuchyni se ale často přidávají k pokrmům na pánev. Hoďte je na tousty, do pomazánek, přidejte je do salátu nebo jenom tak k jídlu s kapkou citronové šťávy a špetkou pepře. Klíčky jsou křupavé a svěží, proto občerství chuť jakéhokoliv jídla.

>> Vyzkoušejte vychytávky, kterými prodloužíte život bylinkám i zelenině. <<

Pro vitamínovou bombu klíčky jednoduše přihoďte k jídlu. Hodí se k snídani, ke svačině i večeři. • 

Co vyklíčíte?

Doma vyklíčíte spoustu různých potravin, od luštěnin, bylin a obilovin po semínka zeleniny. Každý z klíčků má jinou chuť i konzistenci, například ředkvička je pikantní, klíčky mungo zase hodně křupou – možná je znáte z asijských jídel.

Pro klíčení se odvažte a vrhněte se klidně i do něčeho, co jinak nejíte. Populární jsou například:

  • fazole mungo,
  • řeřicha,
  • vojtěška (alfalfa),
  • semínka brokolice,
  • semínka ředkvičky,
  • čočka,
  • sója,
  • cizrna,
  • hořčicová semínka,
  • semínka rukoly.

Vždy si vybírejte semínka v prvotřídní kvalitě, nejlépe s označením BIO. Klasická semínka pro pěstování totiž mohou obsahovat pesticidy. Před klíčením si také ověřte, jestli se dané klíčky mohou jíst, protože některé jsou jedovaté (například klíčky melounu honeydew).

>> Zahradní nářadí pořídíte na MALL.CZ. <<

Vrhněte se do klíčení věcí, které znáte, i těch, které neznáte. Každý klíček totiž vypadá jinak a má jinou chuť i zdravotní benefity. Vlevo jsou například klíčky vojtěšky, vpravo klíčky ředkvičky. • 

Jak na to?

Na klíčení moc nástrojů nepotřebujete, stačí vám k tomu jedna lahev. Buď to může být lahev plastová, nebo skleněná se širším víčkem (třeba od marmelády), do kterého uděláte několik dírek.

Klíčící nádobu z PET lahve pak vytvoříte jednoduše:

  1. Do dna lahve udělejte spoustu děr třeba manikurními nůžkami,
  2. zhruba v polovině výšky lahev rozřízněte a část s hrdlem vyhoďte.

Samotný postup klíčení zvládnete raz dva:

  1. Před spaním ponořte hrst vybrané suroviny do misky s vodou a nechejte je přes noc odpočívat. Ve vodě se za pár hodin rozklíčí.
  2. Ráno slijte vodu a mladé klíčky propláchněte. Buď v proděravělé PET lahvi, nebo pomocí zavařovačky s děravým víčkem.
  3. Klíčky pak postavte na tmavé vlhké místo, třeba do kuchyně nebo koupelny. Z nádoby nechejte odtékat přebytečnou vodu, aby klíčky nezplesnivěly. Zavařovačku proto postavte víčkem dolů do hlubšího talířku a z jedné strany ji podepřete například druhým víčkem nebo něčím podobně nízkým, aby byla nakloněná. PET lahev stačí postavit do misky. Pokud nemáte tmavé místo, zakryjte nádobu utěrkou.
  4. Klíčky proplachujte dvakrát denně čerstvou vodou, kterou nechejte pečlivě odkapat. Sójové klíčky proplachujte víckrát, klidně i šestkrát denně.
  5. Brzy se začnou objevovat malé výhonky. Klíčky jsou hotové po třech až pěti dnech. Před konzumací je ještě jednou pořádně propláchněte.
  6. Klíčky po naklíčení uchovávejte v lednici.

Náš tip: Když klíčky při proplachování necháte chvíli vstřebat vodu, vyklíčí o trochu rychleji. Nikdy je ale nenechejte ve vodě stát příliš dlouho.

Pokud chcete svoje klíčení posunout, pořiďte si na něj speciální nádobu. V obchodech seženete třeba klíčící lahev nebo misku na klíčení. Miska je vhodná na drobnou surovinu jako rukola, řeřicha, bazalka nebo chia semínka.

>> Klíčící misku seženete na MALL.CZ. <<

Náš tip: Vodu slitou z nakličování nevylévejte, ale zalijte s ní květiny. Je totiž plná cenných látek.

Klíčky fazole munga mají spoustu vitaminu K, který snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. • 

>> Pěstujte doma v chytrých zahrádkách. <<

Nezapomeňte, že jsme v tom spolu a doručíme vám všechno pro to, abyste podpořili svoje zdraví.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.