Klíčky jsou poslední dobou v módě. Jedná se o rozklíčená semínka, ze kterých začíná vyrůstat výhonek nového plodu. Klíčky obsahují spoustu cenných látek. Koupíte je v obchodech, ale vyrobíte si je jednoduše také sami doma. Stačí vám k tomu semínka, voda a jedna láhev.
Proč klíčky?
Klíčky jsou v první řadě velmi zdravé. Už za dvě hodiny klíčení se v semínku nebo v luštěnině navýší zdravé složky minimálně o polovinu. Z jedné lžíce hotových klíčků pak získáte tolik užitečných látek, jako z několika kusů dospělého plodu. Klíčky totiž obsahují spoustu
- vitamínů,
- minerálních látek jako železo, vápník, hořčík nebo fosfor,
- antioxidantů jako chlorofyl pro regeneraci a detoxikaci těla (například semínka brokolice zpomalují stárnutí),
- aminokyselin pro podporu imunity
- nebo proteinů (například klíčky z vojtěšky).
Nejvíc vitamínů si klíčky zachovávají v syrovém stavu, ve vietnamské kuchyni se ale často přidávají k pokrmům na pánev. Hoďte je na tousty, do pomazánek, přidejte je do salátu nebo jenom tak k jídlu s kapkou citronové šťávy a špetkou pepře. Klíčky jsou křupavé a svěží, proto občerství chuť jakéhokoliv jídla.
>> Vyzkoušejte vychytávky, kterými prodloužíte život bylinkám i zelenině. <<
Pro vitamínovou bombu klíčky jednoduše přihoďte k jídlu. Hodí se k snídani, ke svačině i večeři. • MALL.CZ
Co vyklíčíte?
Doma vyklíčíte spoustu různých potravin, od luštěnin, bylin a obilovin po semínka zeleniny. Každý z klíčků má jinou chuť i konzistenci, například ředkvička je pikantní, klíčky mungo zase hodně křupou – možná je znáte z asijských jídel.
Pro klíčení se odvažte a vrhněte se klidně i do něčeho, co jinak nejíte. Populární jsou například:
- fazole mungo,
- řeřicha,
- vojtěška (alfalfa),
- semínka brokolice,
- semínka ředkvičky,
- čočka,
- sója,
- cizrna,
- hořčicová semínka,
- semínka rukoly.
Vždy si vybírejte semínka v prvotřídní kvalitě, nejlépe s označením BIO. Klasická semínka pro pěstování totiž mohou obsahovat pesticidy. Před klíčením si také ověřte, jestli se dané klíčky mohou jíst, protože některé jsou jedovaté (například klíčky melounu honeydew).
>> Zahradní nářadí pořídíte na MALL.CZ. <<
Vrhněte se do klíčení věcí, které znáte, i těch, které neznáte. Každý klíček totiž vypadá jinak a má jinou chuť i zdravotní benefity. Vlevo jsou například klíčky vojtěšky, vpravo klíčky ředkvičky. • MALL.CZ
Jak na to?
Na klíčení moc nástrojů nepotřebujete, stačí vám k tomu jedna lahev. Buď to může být lahev plastová, nebo skleněná se širším víčkem (třeba od marmelády), do kterého uděláte několik dírek.
Klíčící nádobu z PET lahve pak vytvoříte jednoduše:
- Do dna lahve udělejte spoustu děr třeba manikurními nůžkami,
- zhruba v polovině výšky lahev rozřízněte a část s hrdlem vyhoďte.
Samotný postup klíčení zvládnete raz dva:
- Před spaním ponořte hrst vybrané suroviny do misky s vodou a nechejte je přes noc odpočívat. Ve vodě se za pár hodin rozklíčí.
- Ráno slijte vodu a mladé klíčky propláchněte. Buď v proděravělé PET lahvi, nebo pomocí zavařovačky s děravým víčkem.
- Klíčky pak postavte na tmavé vlhké místo, třeba do kuchyně nebo koupelny. Z nádoby nechejte odtékat přebytečnou vodu, aby klíčky nezplesnivěly. Zavařovačku proto postavte víčkem dolů do hlubšího talířku a z jedné strany ji podepřete například druhým víčkem nebo něčím podobně nízkým, aby byla nakloněná. PET lahev stačí postavit do misky. Pokud nemáte tmavé místo, zakryjte nádobu utěrkou.
- Klíčky proplachujte dvakrát denně čerstvou vodou, kterou nechejte pečlivě odkapat. Sójové klíčky proplachujte víckrát, klidně i šestkrát denně.
- Brzy se začnou objevovat malé výhonky. Klíčky jsou hotové po třech až pěti dnech. Před konzumací je ještě jednou pořádně propláchněte.
- Klíčky po naklíčení uchovávejte v lednici.
Náš tip: Když klíčky při proplachování necháte chvíli vstřebat vodu, vyklíčí o trochu rychleji. Nikdy je ale nenechejte ve vodě stát příliš dlouho.
Pokud chcete svoje klíčení posunout, pořiďte si na něj speciální nádobu. V obchodech seženete třeba klíčící lahev nebo misku na klíčení. Miska je vhodná na drobnou surovinu jako rukola, řeřicha, bazalka nebo chia semínka.
>> Klíčící misku seženete na MALL.CZ. <<
Náš tip: Vodu slitou z nakličování nevylévejte, ale zalijte s ní květiny. Je totiž plná cenných látek.
Klíčky fazole munga mají spoustu vitaminu K, který snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. • MALL.CZ
>> Pěstujte doma v chytrých zahrádkách. <<
Nezapomeňte, že jsme v tom spolu a doručíme vám všechno pro to, abyste podpořili svoje zdraví.
A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.