Kupujeme mixér: ruční, stolní, nebo tyčový? | Blog Mall.cz

Kupujeme mixér: ruční, stolní, nebo tyčový?

Krémová polévka, smetanový koktejl, nadýchaný piškot… Všechny tyhle dobroty bez správného mixéru nezvládnete. Víte ale, který mixér se hodí na co? Přečtěte si výhody i nevýhody každého z nich a vyberte si ten, který ve své kuchyni využijete nejvíc.

Ruční mixér: ideální pro větší rodiny i kuchyně

Když vybíráte mixér, nejprve si rozmyslete, co nejčastěji připravujete a pro kolik lidí vaříte. Ruční mixéry zpracují i větší množství surovin, ale jsou také mnohem těžší než skladnější tyčové mixéry.

V příslušenství ručních mixérů zpravidla najdete mísy s větším objemem. Některé ruční mixéry kromě hnětení a šlehání umí také sekat a mixovat. Potřebují na to ale speciální nástavce, kvůli kterým bývá mixér dražší. Někdy je koupíte i dodatečně.

Ruční mixéry využijete spíš při pečení než vaření. Ideální jsou pro větší rodiny, kde se používají pravidelně a kde mají své místo přímo na kuchyňské lince a nemusíte je pořád pracně schovávat do skříňky.

Ruční mixéry si pořiďte, pokud často pečete a máte prostornější kuchyni. • 

Stolní mixér: na mixování smoothie nejlepší volba

Stolní mixéry jsou určené hlavně na mixování ovoce a zeleniny nebo třeba na přípravu domácí majonézy. Skvěle totiž rozmixují a vyšlehají jakékoliv suroviny a ve srovnání s ručními mixéry mívají i vyšší výkon.

Ale pokud v nich chcete udělat třeba krémovou polévku, musíte do nich postupně přesunout všechny ingredience a mixovat je po částech, protože jste omezení tím, co se do mixéru vejde. Dejte si pozor také na plastové mixovací nádoby, do těch nemůžete dát nic horkého.

Pokud chcete stolní mixér, kupte si ten se skleněnou nádobou – je variabilnější. • 

Tyčový mixér: vždy připraven k okamžitému použití

Použití tyčových mixérů je bez debat nejpohodlnější. Mixované suroviny nemusíte nikam přesouvat – mixéry s kovovu hlavicí totiž klidně ponoříte do horkého hrnce s polévkou a zapnete. Když máte hotovo, hlavici stačí odpojit a umýt pod tekoucí vodou nebo dát do myčky.

Co může být trochu otravné, je nutnost držet zapínací tlačítko po celou dobu provozu. Má to však svůj důvod – tyčové mixéry totiž nejsou určené pro zpracování velkého množství surovin a tedy mixování po delší dobu. Toto opatření je tak chrání před přehřátím a poškozením.

S dobrým tyčovým mixérem umixujete do hladka horké i studené suroviny v jakékoliv nádobě. A ještě bez jediné kapky nazmar. • 

Ze všech variant jsou tyčové mixéry nejskladnější, nejpohotovější a nejuniverzálnější. Když mají dobré příslušenství, zvládnete s nimi šlehat, hnětat, mixovat i sekat. Tyčový mixér Braun MultiQuick dokonce dokáže i umlít kávu a koření, protože v příslušenství kromě sekáčku a šlehací metličky najdete i nerezový mlýnek na zpracování suchých ingrediencí. S těmi si snadno poradí i díky výkonnému 700wattovému motoru.

Při výběru tyčového mixéru si dejte pozor hlavně na konstrukci mixovací hlavice. Některé jsou totiž navržené tak, že by vám mixované suroviny postříkaly celou kuchyni. Tyčový mixér Braun MultiQuick má ale speciální hlavici s technologií proti rozstřiku surovin Splash control, která tolik nevíří mixované suroviny a vaše kuchyně tak zůstane neposkvrněná.

Tyčové mixéry jsou ze všech variant nejvíc skladné, pohotové a univerzální. • 

S jakým mixérem se vám pracuje nejlépe? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích.