Jaký vliv na zdraví mají různé druhy čajů? | Blog Mall.cz

Jaký vliv na zdraví mají různé druhy čajů?

I když neholdujeme čajům tak jako Britové, poptávka po kvalitních čajích u nás rok od roku roste. A není se čemu divit. Čaj totiž není jen oblíbeným rituálem o páté, ale také zdraví prospěšný nápoj. Jaké druhy čajů existují, jak je připravit a jaké mají účinky na zdraví?


Kde narazit na čajové plantáže?

Ať už právě louhujete v hrníčku černý, zelený či bílý čaj, vždy se jedná o jednu a tu samou rostlinu, čajovník čínský (Camellia sinensis). Čajovník nemá velké nároky na půdu ani podnebí, a tak se pěstuje v poměrně širokém zeměpisném pásmu. Rostliny čajovníku rostou v nížinách, ale i v nadmořské výšce nad 2 000 metrů, a to na čtyřech kontinentech – v Asii, Africe, Austrálii a Oceánii i Jižní Americe.

Rostliny čajovníku rostou v nížinách, ale i v nadmořské výšce nad 2 000 metrů • 

Druhy čajů

Podle způsobu oxidace lístků čajovníku rozlišujeme čtyři základní druhy čaje:

Černý čaj

Černý čaj patří k nejoblíbenějším čajům na světě. Má velmi výraznou chuť. Proto ho Angličani zjemňují mlékem nebo smetanou. Pravidelné pití černého čaje snižuje cholesterol, prospívá cévám, a tím minimalizuje mozkové příhody či infarkt. Působí preventivně proti rakovině a pohlcuje volné radikály. Doporučuje se i diabetikům, kterým pomáhá redukovat cukr v krvi. Černý čaj obsahuje cca 40 mg kofeinu, který na rozdíl od kofeinu v kávě nastupuje pozvolna a jeho účinky mají delší dobu trvání.

Příprava černého čaje není složitá. Zalévá se vroucí vodou o teplotě 100 °C, aby se z čajových lístků uvolnily klíčové látky a louhuje se až 3 minuty.

Oolong

Oolong je často nazýván jako polozelený nebo žlutozelený čaj. Je velmi bohatý na silice, což mu dodává velmi silné povzbuzující účinky. Obsahuje o něco méně kofeinu než černý čaj a má silné antioxidační účinky. Podporuje metabolismus tuků v těle, pomáhá s hubnutím, působí antialergicky, podporuje normální a zdravý růst lidského těla, reguluje množství krevního cukru, má protirakovinné účinky, pomáhá zvládat stres a podporuje duševní výkonnost.

Čajové lístky oolong se zalévají vodou o teplotě 93–96 °C a louhují se déle než černý čaj, a to až 10 minut. Kvalitní oolongy se dají zalévat i několikrát. Odborníci tvrdí, že třetí nebo čtvrtý nálev je nejlepší.  

Jaké druhy čajů existují, jak je připravit a jaké mají účinky na zdraví? • 

Zelený čaj

Oproti černému a oolong čaji neprochází zelený čaj procesem oxidace. A tak si zachovává všechny přirozené látky, jako jsou katechiny, fluoridy, tříslovin, vitamíny B, C, K a E i celou řadu minerálních látek. Zelený čaj podporuje pálení tuků, předchází tvorbě zubního kazu, působí protizánětlivě, zlepšuje náladu a zabraňuje poškozování buněk.

Zelený čaj zalévejte vodou o teplotě cca 80 °C. Příliš horká ze zeleného čaje uvolní třísloviny a zelený čaj příliš zhořkne. V chladnější vodě se dostatečně neuvolní prospěšné látky. Doba louhování se liší s každým druhem. Proto se řiďte radami čajovníka při koupi čaje. Průměrem ale bývá cca 1 minuta.

Bílý čaj

Bílý čaj býval svého času velmi vzácný a obyčejní lidé o něm mohli jen snít. Dnes se dá na trhu koupit ve směsi, vzácně i čistě bílý. Označení „bílý“ má podle stříbřitých chloupků, které se objevují výhradně na nejmladších listech čajovníků. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, prospívá srdci, urychluje hubnutí a s jeho extrakty se můžete setkat i v kosmetice.

Bílý čaj zalévejte vodou o teplotě cca 70 °C a louhujte 3–5 minut. Kvalitní bílý čaj můžete zalévat až 5x. Při každém dalším zalití prodlužte dobu louhování.

Jste kávomilové nebo čajomilové? Napište nám do komentářů, na jakém čaji si nejraději pochutnáváte vy.


Témata:
  káva, nápoje, čaj